Το δίκαιο δεν διαπραγματεύεται Print E-mail
Written by valuebet   
Thursday, 24 April 2008 22:29
 
Σε συνέντευξη του στον Κόσμο του Επενδυτή ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ υπερασπίζεται μέσα από σειρά θέσεων το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ αλλά στην προσπάθεια του αυτή υποπίπτει σε σοβαρά λάθη. Σε ένα σημείο της συνέντευξης προσδίδει εθνικό ρόλο στην ιδιωτική δραστηριότητα. Καμία ιδιωτική δραστηριότητα δεν μπορεί να διαθέτει στις δημοκρατίες εθνικό ρόλο κατοχυρωμένο από τους θεσμούς αφού η όποια ιδιωτική δραστηριότητα πριν την έναρξη της είχε αδειοδοτηθεί μέσα από τις προβλεπόμενες από το σύνταγμα διαδικασίες. Το μονοπώλιο της ΟΠΑΠ δεν έχει κριθεί σαν νόμιμο από την ελληνική δικαιοσύνη συνεπώς ο κ. Χατζηεμμανουήλ δεν μπορεί να επικαλεστεί κανέναν εθνικό ρόλο. Σε καμιά περίπτωση το Σύνταγμα μιας δημοκρατίας δεν μπορεί να αποδώσει εθνικό ρόλο σε ιδιωτική δραστηριότητα αφού αν το κάνει θα διαχωρίσει σε μαύρα και άσπρα πρόβατα πολίτες , εργαζόμενους και επιχειρηματικότητα. Εθνικό ρόλο διεκδικούν μόνο αμιγείς επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας υπό ορισμένες προϋποθέσεις και εφόσον φυσικά αυτές οι επιχειρήσεις δίνουν έμπρακτες αποδείξεις περί του εθνικού τους ρόλου.

Ο ΟΠΑΠ όπως και χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις λειτουργούν με αυτονόητο τρόπο κάτω από εθνικό μανδύα και επομένως το επιχείρημα περί της παραχώρησης δρόμων με διόδια το προσπερνάμε χωρίς στάση.
Σε ένα άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Χατζηεμμανουήλ διερωτάται γιατί τον κυνηγάει η Κομισιόν. Πρέπει να αντιληφθεί ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ ότι για την Κομισιόν δεν υπάρχει ΟΠΑΠ. Δεν μπορεί να είναι συνομιλητής της Ένωσης μια κερδοσκοπική και ληστρική ιδιωτική εταιρεία η οποία συνεργάζεται με ευθύ τρόπο με την παρανομία για να ξεπλένει μαύρο χρήμα. Θα αποτελούσε κατάντημα για την Ευρώπη να έχει συνομιλητή τον κάθε ΟΠΑΠ και να διαπραγματεύεται μαζί του. Και κατά τη γνώμη μας ο ΟΠΑΠ διατηρεί το μονοπώλιο λόγω του Τσαρλς Μακρίβι ο οποίος είναι εξαιρετικά ανεπαρκής και ακατάλληλος για επίτροπος εσωτερικού εμπορίου.

Η Κομισιόν έχει απέναντι της το ελληνικό κράτος με το οποίο υπέγραψε μια Συνθήκη. Και στο θέμα των στοιχημάτων η Κομισιόν διαπιστώνει ότι απέναντι της έχει μια κυβέρνηση που υπερασπίζεται την μονοπωλιακή κερδοσκοπία. Φυσικά και υπάρχει λύση στο θέμα των πιέσεων και δεν είναι άλλη από το να φύγει η Ελλάδα από την Ενωμένη Ευρώπη. Μάλλον και αυτό το χαρτί θα ρίξουν στα τραπέζι κάποιοι για να υπερασπιστούν το μονοπώλιο. Η Συνθήκη λοιπόν που έχει υπογράψει η Ελλάδα ξεκαθαρίζει τα πράγματα στον τομέα των ελεύθερων υπηρεσιών.

Σε ένα άλλο σημείο ο κ. Χατζηεμμανουήλ υποστηρίζει ότι πολεμάνε τον ΟΠΑΠ πειρατές από την εσωτερική αγορά που κρύβονται πίσω από ταμπέλες ξένων εταιρειών. Δηλαδή αν δεν υπήρχαν οι ντόπιοι εκπρόσωποι θα ήταν νόμιμες οι ξένες εταιρείες;Και ποιος νόμος δεν επιτρέπει σε ελληνικά συμφέροντα να εκπροσωπούν ξένες εταιρείες; Ούτε σε αυτό το επιχείρημα θα κάνουμε στάση.


O κ. Χατζηεμμανουήλ ενώ υποστηρίζει με σαφήνεια ότι ο ΟΠΑΠ ειναι ιδιωτική εταιρεία δείχνει να αγνοεί επιλεκτικά γιατί ποτέ μέχρι σήμερα η ΟΠΑΠ δεν προχώρησε σε αγωγές κατά των υποτιθέμενων πειρατών; Γιατί όλες οι κινήσεις έγιναν μέσω της Δικαιοσύνης για παράβαση του νόμου και αγνοήθηκε το θέμα της διεκδίκησης αποζημιώσεων. Μήπως γιατί δεν προκύπτει βλάβη από τις ξένες εταιρείες , η μήπως στον ΟΠΑΠ γνωρίζουν τι θα πάθουν αν διαπιστωθεί κατάχρηση από την Επιτροπή του Ανταγωνισμού. Μήπως κάποιοι τους περιμένουν στην γωνία να κάνουν μια τέτοια κίνηση; Αλλά πώς όμως είναι δυνατόν να μιλάει ο ΟΠΑΠ επί επτά χρόνια για μονοπώλιο και δεν κάνει μια αγωγή σε εταιρεία δνα ιεκδικήσει αποζημιώση. Φοβάται για παράδειγμα ότι η ξένη εταιρεία θα καταθέσει στο δικαστήριο ότι δεν κάνει ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω απατεωνίστικων και εικονικών βεβαιώσεων κερδών όπως κάνει ο ΟΠΑΠ; Αν τώρα ο κ. Χατζηεμμανουήλ αποδίδει εθνικό ρόλο στην ιδιωτική του εταιρεία επειδή τροφοδοτεί όλη την διαφθορά της χώρας με απαλλακτικές μαϊμού βεβαιώσεις και το άνοιγμα της αγοράς θα κόψει αυτό χούι από τη ρίζα αυτό είναι σίγουρα μια άλλη υπόθεση που δεν αρνούμαστε να την συζητήσουμε. Σίγουρα σε ένα κράτος που ομολογεί ότι είναι διεφθαρμένο ο ΟΠΑΠ δικαιούται με την αξία του να υποστηρίζει ότι το υπηρετεί. Δεν αρνούμαστε την εθνική προσφορά του ΟΠΑΠ στην εθνική διαφθορά..Προς θεού, θα ήταν μεγάλη αδικία εκ μέρους μας.

Υπάρχει και ένα άλλο σημείο της συνέντευξης Χατζηεμμανουήλ που το προσπερνάμε και αυτό χωρίς στάση. Υποστηρίζει ότι το μαγαζί του πληρώνει φόρους. Και γιατί δεν νομιμοποιεί τους ξένους για να εισπράττει φόρους; Ούτε τους κυνηγάει το εθνικό μονοπώλιο για αποζημίωση , ούτε θα επιτρέψει ως ιερή αγελάδα να πληρώνουν φόρους.

Ως προς την επισήμανση ότι ο ΟΠΑΠ μπορεί να έχει θέση σε έναν εθνικό σχεδιασμό. Θα πούμε ότι δεν έχει καμιά απολύτως θέση αφού είναι κερδοσκοπική εταιρεία. Η Πολιτεία οφείλει να φτιάξει νέο νόμο χωρίς να συνομιλεί με καζινάρχες και μπουκμέικερ. Αυτοί όλοι είναι ανύπαρκτοι σε εθνικό κριτήριο και μόνο λαμογίστικα θα ενεργήσουν. Η Πολιτεία πρέπει να κοιτάξει το δημόσιο συμφέρον μέσα από την τήρηση του Συντάγματος και της προστασίας των πολιτών. Κανένας δεν είναι υπεράνω των νόμων και της κοινωνίας ακόμα και όταν επιστρέφει την μία από τις δέκα δραχμές που εισπράττει. Και δεν μπορεί να έχουν οι κερδοσκόποι μέτοχοι σε εθνικούς σχεδιασμούς. Τους πολιτικούς για μόστρα τους έχουμε; Κάθε χρόνο ο ΟΠΑΠ αφαιρεί από την κοινωνία μόνο στα στοιχήματα και το παράνομο ΚΙΝΟ 500 δισ δραχμές , ήτοι ένα τρισ σε μια διετία. Ούτε το 10% αυτών των χρημάτων δεν αφορούν έργα για το κοινωνικό σύνολο ενώ θα έπρεπε το 100% των εσόδων να πάνε σε έργα κοινής ωφελείας για να μπορεί η Κομισιόν και η Ελληνική δικαιοσύνη να προσδώσουν εθνικό χαρακτήρα στην εταιρεία.

Για το τέλος φυλάξαμε κάποιες ερωτήσεις αν μπορεί να απαντηθούν ποτέ από το μονοπώλιο.

Πόσες τηλεοράσεις μεταδίδουν το Rapido ένα λαχείο τύπο ΚΙΝΟ στην Γαλλία μέσα σε κάθε πρακτορείο. Μπορεί κάποιος να παίξει και να κάθεται η μόνο όρθιος μπορεί να παρακολουθεί την κλήρωση;

Γιατί δεν αναγράφονται πίσω από τα δελτία του ΚΙΝΟ και οι πιθανότητες του παίκτη όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες πίσω από τα προκαθορισμένα λαχεία και πίσω από τα ξυστά λαχεία;

Γιατί έγραφε το προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε για το ΚΙΝΟ ότι πρέπει να παίζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός των πρακτορείων. Μήπως αυτοί που το συνέταξαν έπιναν ουζάκια την ώρα της σύνταξης και μπήκε αυτή η άχρηστη παράγραφος λόγω ντίρλας;

Πόσα έσοδα έχει ο ΟΠΑΠ της Γερμανίας από τα στοιχήματα και σκληρά παιχνίδια τύπου ΚΙΝΟ και πόσα ο ΟΠΑΠ Ελλάδας; Ξέρει κανείς στον ΟΠΑΠ τι διαφορά υπάρχει ανάμεσα σε ένα σκληρό τυχερό παιχνίδι και σε ένα αμοιβαίo σε μια κοινωνία;

Πόσες είναι οι καταδικαστικές αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων για πολίτες που έπαιζαν στο διαδίκτυο; Γνωρίζει κανείς ότι αν καταδικαστεί Έλληνας πολίτης για συμμετοχή στα στοιχήματα διαδικτύου θα αποτελεί παράβαση και η επίσκεψη στον ιστοχώρο αφού θα αποτελεί διαφήμιση προς τον παράνομο ,κατά τον ΟΠΑΠ, ανταγωνισμό;

Ο ΟΠΑΠ επικαλείται τα συμφέροντα των 5,500 πρακτόρων. Να δώσουν στη δημοσιότητα κλίμακες κατανομής τζίρου για να δούμε πόσα πρακτορεία θα θιγούν και σε ποιόν βαθμό. Και ας μας πούνε γιατί θα θιγούν τα πρακτορεία αφού αν ανοίξει η αγορά ο ΟΠΑΠ θα υποχρεωθεί να τα δίνει όλα μονά;

Aυτά τα λίγα για όλα όσα διαβάσαμε και ακούμε κάθε τόσο από τους υπηρέτες των μετόχων της ΟΠΑΠ. ΑΕ. Να μας συγχωρεί ο κ. Χατζηεμμανουήλ αλλά ο προκάτοχος του είχε δηλώσει στις 29 Μαϊου 2004 στην εφημερίδα ΑΠΟΨΗ ότι “η ΟΠΑΠ ΑΕ εξυπηρετεί μόνο τους μετόχους της.” Ο κάθε πρόεδρος της εταιρείας ενεργεί και δηλώνει για λογαριασμό κερδοσκοπικών συμφερόντων που ως γνωστό έχουν πάντα αντίθετη θέση με τα συμφέροντα της κοινωνίας. Να ξέρουμε γιατί μιλάμε και μετά να κάνουμε τον σωστό διάλογο. Σε κάθε περίπτωση να κατανοήσουμε ότι το δίκαιο δεν διαπραγματεύεται. Απλά επιβάλλεται πριν την καταστροφή η μετά. Η απέναντι πλευρά μόνο στο τάιμινγκ έχει λόγο.
Π.Α.
 
<< Start < Prev 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 Next > End >>

Page 166 of 172