Εθνική λοταρία και δημόσιο συμφέρον PDF Print E-mail
Written by valuebet   
Thursday, 04 June 2015 23:31

Αναδημοσιεύουμε ένα κείμενο που ανέβασε το valuebet πριν από πέντε χρόνια στο οποίο γίνονται ορισμένες "γραφικές" για το πνεύμα της εποχής εκείνης αναφορές στην ανάγκη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών μέσα από τη δημιουργία εθνικής λοταρίας.

Μετά από πέντε χρόνια και αφού μεσολάβησε η πώληση του ΟΠΑΠ στα ιδιωτικά συμφέροντα πολλοί διαπιστώνουν την ανάγκη ίδρυσης εθνικής λοταρίας την οποία προ πενταετίας ούτε ήθελαν να ακούσουν.

Και δεν ήθελαν να ακούσουν τόσο επειδή νόμιζαν (λανθασμένα)ότι δεν τους συνέφερε αλλά και επειδή εκτίμησαν ότι δεν ήταν απαραίτητη στη χώρα της ..δανεικής ανεμελιάς.

Ακόμα όμως και σήμερα , που όλα είναι σε οριακή κατάσταση η άγνοια που επικρατεί για τα  περιθώρια αντίδρασης που απέμειναν σε αυτή τη χωρα μόνο απογοήτευση μπορεί να προκαλέσει. Τίποτα άλλο, ούτε καν θυμό..


"Written by valuebet      
Thursday, 28 October 2010 23:55


Η μετοχοποίηση της ΟΠΑΠ ΑΕ έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα της μεταπολίτευσης που αγγίζει τα όρια της τραγωδίας αν ληφθεί υπόψη το πώς λειτουργεί και παρεμβαίνει με τα λεφτά του στο δημόσιο βίο το αμαρτωλό μονοπώλιο. Στο λογαριασμό της  ΟΠΑΠ ΑΕ πρέπει να αποδοθεί ο εκπεσμός των ΜΜΕ, η διαφθορά στην κοινωνία και η διάλυση του ποδοσφαίρου και του ελληνικού αθλητισμού από τα θεμέλια. Μέχρι και ο πρωθυπουργός της χώρας που  προ ημερών δήλωσε πλήρη διαφάνεια είναι εκτεθειμένος αφού η διαφάνεια στην ΟΠΑΠ ΑΕ απαγορεύεται δια ροπάλου.

Το ελληνικό κράτος πούλησε το μονοπώλιο στους μετόχους με 15 εκατ. ευρώ ετησίως δηλαδή αντί πινακίου φακής και εισέπραξε 300 εκατ. ευρώ για 20 χρόνια. Το 67% των ιδιωτών κερδίζει κάθε χρόνο πάνω από 300 εκατ. ευρώ δηλαδή μέσα σε μια χρονιά κάνουν απόσβεση των δικαιωμάτων που απέκτησαν για 20 χρόνια. Και ακόμα κανένας δεν έχει πάει φυλακή. Η ΟΠΑΠ ΑΕ πουλήθηκε επειδή μετά από οργανωμένο σχέδιο υποβάθμισης εκ μέρους των στελεχών της την περίοδο 1994-2000.

Τα στελέχη αυτά που κατά σύμπτωση ήταν και έντονα προσκείμενα στην Ιντραλότ έκαναν τα πάντα για να σαμποτάρουν τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και έκαναν την μία γκάφα μετά την άλλη  για να υποχρεώσουν το κράτος να πουλήσει. Και για ορισμένα από αυτά τα στελέχη ακούστηκαν βαρύτατα κατηγορητήρια για παράνομο πλουτισμό και παράνομες περιουσίες όμως ποτέ δεν έγινε έλεγχος από τις κρατικές αρχές αφού το σκάνδαλο ήταν διακομματικό. Το κράτος πείστηκε να πουλήσει και μάλιστα σε μια περίοδο που δεν πιεζόταν οικονομικά. Ο ΟΠΑΠ με δύο μετοχοποιήσεις πέρασε κατά 67% και το κράτος έχασε και θα χάσει αρκετά δις ευρώ από εκείνες τις παρανοϊκές μετοχοποιήσεις που δεν έχουν προηγούμενο σε καμιά κρατική λοταρία της Ευρώπης.

Τα ΜΜΕ πήραν πολλά λεφτά ,οι αμοιβές τους φτάνουν στα 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Πλήθος δημοσιογράφων λαδώθηκε με άδειες πρακτορείων και με προσλήψεις αργομισθίας όπως αποδείχτηκε στις δικαστικές αίθουσες. Και σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι των  ΜΜΕ το παίζει πατριώτης υποστηρίζοντας να προστατευθεί το κρατικό μερίδιο του ΟΠΑΠ. Που ήταν τα άραγε  όταν γινόταν η μετοχοποίηση , όταν διεπράχθη αυτό το ανυπολόγιστο οικονομικό έγκλημα; Η ερώτηση ισχύει και για τα πατριωτικά ελληνικά κόμματα που δεν έχουν βγάλει κιχ όταν οι αμερικάνοι, και οι ευρωπαίοι θεσμικοί αγόραζαν για ένα κομμάτι ψωμί τον  ΟΠΑΠ και μάλιστα με καταχρηστικό προεδρικό διάταγμα αφού δεν προβλεπόταν από το Σύνταγμα.

Το εξοργιστικό είναι ότι δεν αντέδρασαν ούτε οι πράκτορες που είχαν χρέος να το κάνουν αφού οι άδειες τους ήταν κρατικές. Αλλά τι να πει κανείς για τους πράκτορες που πέρσι έτρεξαν να υπογράψουν συμβάσεις υποταγής άνευ όρων στους μετόχους με αντάλλαγμα  να πάρουν μερικά ψίχουλα "αποκλειστικότητας".

Και αφού συνέβησαν όλα αυτά τα  θλιβερά στο προσκήνιο παίζει ένα ακόμα έργο σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και της χώρας ευρύτερα. Επιχειρείται να περάσει με νόμο στη Βουλή η σύμβαση των πρακτόρων με την ΟΠΑΠ ΑΕ. Γιατί να συμβεί αυτό;  Πρόκειται για μια ατομική σύμβαση που διέπεται από τους νόμους του ελληνικού κράτους. Αυτό είναι αρκετό. Για ποιόν λόγο πρέπει να γίνει νόμος που να δεσμεύει την Πολιτεία;

Η απάντηση είναι πολύ απλή. Για να δεθεί το ελληνικό δημόσιο με τον ΟΠΑΠ και κατά επέκταση πάντα να ενεργεί για λογαριασμό των μετόχων που κατέχουν το 67%. Δηλαδή για παράδειγμα να μην μπορεί αύριο μια ελληνική κυβέρνηση να ιδρύσει εθνική λοταρία αν γουστάρει με 30.000 σημεία πώλησης Λόττο η euromillion η ξυστό. Και μην πει κανείς ότι το ελληνικό κράτος δεσμεύεται από το μονοπώλιο. Η σύμβαση ορίζει ρητά ότι το ελληνικό κράτος δίνει προβάδισμα στον ΟΠΑΠ αλλά αν το μονοπώλιο δεν μπορεί το ελληνικό δημόσιο κάνει ότι θέλει.

Πάρτε και το σενάριο. Ζητάει το κράτος 25.000 σημεία πώλησης αύριο το πρωί για το euromillion και το Ξυστό που δεν μπορεί να τα βρει ο ΟΠΑΠ άλλωστε δεσμεύεται από τη σύμβαση με τους πράκτορες. Το κράτος θα έχει σε αυτή την περίπτωση δύο επιλογές. Η θα το διοργανώσει με νέο κρατικό φορέα η θα πρέπει να το δώσει σε ιδιώτες. Αν έχει δεσμευτεί με νόμο με το δίκτυο των πρακτορείων δεν θα μπορεί να κάνει κρατική επιχείρηση , άρα θα υποχρεωθεί να το δώσει η στους ιδιώτες η στον ΟΠΑΠ με τους όρους του και το δίκτυο του. Όλα αυτά σε μια εποχή που υπάρχει μεγάλη ανάγκη για έσοδα και η χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο εξάρτησης από τον ξένο παράγοντα η και τον εχθρό θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με αυτονόητες διαδικασίες. Το κράτος θα έκανε γνωστό στους πάντες ότι θα ενεργήσει σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον πράγμα που δεν έκανε όταν έγιναν οι μετοχοποιήσεις της ΟΠΑΠ ΑΕ.

Θα είναι οδυνηρό όμως να επαναληφθεί το ίδιο και το ακόμα μεγαλύτερο λάθος αντί πινακίου φακής. Η αντιμετώπιση του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας δεν αποτελεί ένα σπριντ αλλά έναν  μαραθώνιο που απαιτεί να πέσουν βάσεις για την διάρκεια. Οι πρακτικές στιλ βατοπεδίου που ακολουθούνται γύρω από τον χώρο των τυχερών παιχνιδιών ίσως και από τους ίδιους εμπνευστές,  δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές από το πολιτικό σύστημα , αρκετό κακό έχουν κάνει στον τόπο και στα νιάτα οι διεφθαρμένοι η ηλίθιοι η και τα δύο πολιτικοί.

Είναι σίγουρο ότι η δημιουργία μιας εθνικής λοταρίας όχι τζογαδόρικης αλλά με ήπια τυχερά παιχνίδια που δεν θα προκαλούν κοινωνικό κόστος στα πρότυπα της Γερμανίας και της Γαλλίας και πολύ μεγαλύτερο δίκτυο από το σημερινό θα βοηθήσει τα μέγιστα την ελληνική οικονομία αυτή την εποχή και η ίδρυση της αποτελεί επιτακτική εθνική ανάγκη. Η ΟΠΑΠ ΑΕ έχει πάρει πολλά προνόμια έχει τα στοιχήματα, το ΚΙΝΟ και αργότερα ίσως τα φρουτάκια αλλά μέχρι εκεί και η εταιρεία και το δίκτυο της για παραπέρα δεν τους πέφτει λόγος. Και αν θέλουν να ανεβάσουν τα έσοδα τους ας κόψουν τα μεγάλα συμβόλαια στους προμηθευτές και τα έξοδα τους και ας αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους.

Είναι σαφές ότι οι αποφάσεις που θα πάρει στο σύντομο μέλλον η κυβέρνηση θα αποτελέσουν και μια πυξίδα για το που πάει το πράγμα και θα αποδειχτεί αν ο ελληνικός πολιτικός κόσμος έχει επαφή με την πραγματικότητα. Και όπως είναι φυσικό κάθε λάθος από τώρα και στο εξής και δεν δικαιολογείται και κοστίζει πανάκριβα στους πάντες.

Το συγκεκριμένο κείμενο δεν έχει στόχο να αναδείξει και να απονείμει ευθύνες αφού πρέπει να δημιουργηθούν αμέτρητες φυλακές και ο χρόνος είναι πολύτιμος. Σκοπός του κειμένου είναι να δείξει τον σωστό δρόμο για το μέλλον και όσοι διαφωνούν να γνωρίζουν ότι μόνο το αποτέλεσμα θα δείξει το σωστό και το λάθος.


Last Updated ( Friday, 29 October 2010 00:10 )"

Last Updated on Saturday, 06 June 2015 02:09