Περί υπευθυνότητας .. PDF Print E-mail
Written by valuebet   
Wednesday, 25 March 2015 01:46


Παίξτε υπεύθυνα.. Αυτό το σλόγκαν κυριαρχεί στις πάσης φύσεως τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές διαφημίσεις των παιχνιδιών που προσφέρουν οι πάσης φύσεως διοργανωτές τζόγου  και κάπου εκεί εξαντλείται το έργο της προστασίας του κοινωνικού συνόλου από ακραίες τζογαδόρικες συμπεριφορές. Κανένας πάντως δεν μπορεί να προσδιορίσει από ποια αφετηρία ζητείται υπευθυνότητα.

Για παράδειγμα στην επίκινδυνη οδήγηση η προτροπή για υπεύθυνη συμπεριφορά    πάνω στο τιμόνι αποτελεί το αυτονόητο. Ποιος θα μπορουσε να διατυπώσει μια αντίθετη άποψη, δηλαδή αυτή που προτρέπει τους οδηγούς να οδηγούν επικίνδυνα.

Στην περίπτωση του αλκοοόλ έχουμε ένα άλλο παράδειγμα. Αυτός που γίνεται λιώμα , δηλαδή δεν πίνει με μέτρο προκαλεί προβλήματα στον εαυτό του και στο περιβάλλον του.  Στον τζόγο όλοι γνωρίζουν την επικινδυνότητα των ακραίων συμπεριφορών με εξαίρεση τους νέους που πρωτομπαίνουν στη διαδικασία.

Είναι όμως αρκετή για τα νιάτα η προτροπή παίξετε υπεύθυνα αλλά μη  λαμβάνετε υπόψη τα διαφημιστικά μηνύματα που σας καλούν να παίξετε τυχερά παιχνίδια αθώα και μαλακά στην αρχή και σκληρά στην εξέλιξη; Δηλαδή θα μπορούσε ο ΟΠΑΠ να διαφημίζει το σκρατς που θα το πουλάει στα gaming halls η στα πρακτορεία και μέσα εκεί να πουλάει  και φρουτάκια και το ΚΙΝΟ που είναι ανεξέλεγκτο, ανώνυμο και άκρως εθιστικό;

Μήπως η προτροπή στην υπευθυνότητα λειτουργεί σαν άλλοθι απέναντι σε μια επιθετική προώθηση του τζόγου στη χώρα μας που θα ανθήσει για 2 η 3 χρόνια και θα αφήσει πίσω της ερείπια; Το ερώτημα προκύπτει επειδή έχει διαπιστωθεί ότι οι διοργανωτές τυχερών παιχνιδιών και η Επιτροπή Παιγνίων θέλουν την κοινωνία ανυπεράσπιστη και μέσα στην άγνοια γιατί αυτό ..συμφέρει τα δημόσια έσοδα. Όπως το 1999 και το 2005 που προέτρεπαν τον κόσμο να τα βάλει στο χρηματιστήριο για να αυξήσουν πρόσκαιρα τα δημόσια έσοδα.

Και εντάξει να καταλάβουμε ότι οι πάσης φύσεως ξένοι επενδυτές δεν δίνουν μια για την εξαθλίωση της χώρας. Θα λειτουργήσουν σαν σφουγγάρια που θα ρουφήξουν στα γρήγορα ότι υπάρχει η έχει απομείνει και θα την κάνουν. Συμφωνούν άραγε μαζί τους οι εντός συνόρων συνεργάτες  τους και οι ελληνικοί θεσμοί; Η μήπως οι ελληνικοι θεσμοί δεν αποτελούν τίποτα άλλο από ένα ντεκόρ που πρέπει να υπάρχει για να δίνεται η εντύπωση ότι αυτή η χώρα έχει νόμους που προστατεύουν την κοινωνία και υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Οι οποίοι θεσμοί ενώ φαινομενικά προτρέπουν στα λόγια την υπευθυνότητα , στην πραγματικότητα προωθούν την ανευθυνότητα. 

ΥΓ. Προστατεύονται άραγε οι ανήλικοι όταν οι γονείς τους μπορεί να παίζουν ανεξέλεγκτα τυχερά παιχνίδια;

ΥΓ 2  Σε 2-3 χρόνια η όποια ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να δώσει επίδομα παραμονής στην Ελλάδα σε κάθε άνεργο νέο για να μην εγκαταλείψει τη χώρα. Ένα ακόμα παράδειγμα άγνοιας του αμαρτωλού και δήθεν υπεύθυνου καθεστώτος για το τι περιμένει αυτή τη χώρα.

Last Updated on Thursday, 26 March 2015 02:33