Τα βιώσιμα vlts , το ιπποδρόμιο, ο νόμος και η μοίρα PDF Print E-mail
Written by valuebet   
Wednesday, 18 March 2015 22:04


Κανένας δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά αν οι πρόσφατες εκλογές έγιναν επειδή πίεζαν οι δανειστές η πίεζαν οι εξελίξεις στην αγορά τυχερών παιγνίων. Το ερώτημα μπορεί να είναι και ρητορικό αν δανειστές και αγορά τυχερών παιχνιδιών είναι ένα και το αυτό.

Το χειροπιαστό είναι ότι παρατάθηκε η διαβούλευση για τον κανονισμό τυχερών παιχνιδιών. Η Επιτροπή τυχερών παιχνιδιών έδωσε μια δεκαήμερη προθεσμία ολοκλήρωσης της διαβούλευσης,  προφανώς γνωρίζοντας ότι θα παραταθεί, αφού ο χρόνος ήταν μηδαμινός. Το δεύτερο ντοκουμέντο έχει να κάνει με το ιπποδρόμιο με την εκκαθάριση να παίρνει νέα , τρίμηνη παράταση, όσο δηλαδή θα διαρκέσει και η διαβούλευση του κανονισμού που ολοκληρωνέται στις 29 Μαϊου.

Με αυτά πάνε πίσω τα vlts, και περιμένουμε εξελίξεις με την ιδιωτικοποίηση του ΟΔΙΕ. Αν μιλήσουμε με ξεκάθαρους όρους ούτε  τα επώνυμα Vlts αλλά ούτε και οι αυτόνομες ελληνικές ιπποδρομίες είναι βιώσιμες δραστηριότητες.  Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν γνώστες του θέματος και της αγοράς τυχερών παιχνιδιών. Επομένως τίθεται επί τάπητος το θέμα, επώνυμα vlts αλλά και με άλλα τυχερά παιχνίδια στα gaming halls . Διαφορετικά πάμε στα ανώνυμα Vlts ομως αυτό είναι αντιθετο στη νομοθεσία που προϋποθέτει κάρτα παίκτη.

Αυτόνομο ελληνικό ιπποδρομίο με αυτές τις φορολογίες στους παίκτες  και ένα δίκτυο 350 πρακτορείων δεν μπορεί να υπάρξει στο άμεσο μέλλον. Επομένως αυτό πρέπει να υποστηριχθεί στην παρούσα φάση απο τις ξένες ιπποδρομίες και ένα μεγαλύτερο δίκτυο, όπως του ΟΠΑΠ. Ο οποιος δεν έχει την υποχρέωση να βάλει στα πρακτορεία του ιπποδρόμιο που θα το ελέγχει ένα ιδιωτικό , άρα ανταγωνιστικό συμφέρον. Και αυτο επειδή  ο νόμος προέβλεπε ότι στα πρακτορεία παίζονται όλα τα κρατικά παιχνίδια.

Σε ότι αφορά την θέση που εξέφρασε η υφυπουργός  κ. Νάντια Βαλαβάνη ότι ο ιππόδρομος κατασκευάστηκε στη μέση του πουθενά σίγουρα η τοποθεσία  αποτελεί ένα αρνητικό στοιχείο αλλά δεν αποτελεί διαχρονικο άλλοθι των κυβερνητικών χειρισμών την τελευταία 11ετία στο θέμα του ιπποδρόμου. Η δεξιά του Καραμανλή έκανε .. μούτρα επειδή το έργο δεν έγινε στην Ανάβυσσο λες και η διακυβέρνηση και το μέλλον της χώρας είναι βεντέτα και πεδίο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών περασμένων δεκαετιών.

Πάντως η κ. Βαλαβάνη πρέπει να γνωρίζει ότι ένα χρόνο πριν τη μεταφορά στο Μαρκόπουλο οι τζίροι κατά 90% γινόταν στα πρακτορεία και στο Φάληρο δεν έκοβαν εισιτήρια επειδή αυτά ήταν κάτω από 300 σε κάθε ιπποδρομιακή. Η αλήθεια ειναι ότι η επένδυση στο Μαρκόπουλο δεν υποστηρίχτηκε από καμιά πλευρά. Απλά χρησιμοποιήθηκε για συντήρηση-ενισχυση του κρατισμού προκαλώντας άυξηση της οικονομικής εξάρτησης της χώρας απο τους δανειστές. Όσο για την εξουσία κέρδισε εφήμερες εντυπώσεις από την  σκανδαλολογία χωρίς ενόχους και  αυτοθαυμάστηκε  μέσα απο τα  λόγια και τις επιτυχίες του αέρα.

Σε ότι αφορά το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα προτείναμε να κάνει έναν απολογισμό του νόμου 4002/2011 που ρυθμίζει την αγορά τυχερών παιχνίδιών και του διαδικτύου.  Πέτυχε η απέτυχε και αν πέτυχε ποια  έσοδα εφερε στην ελληνική οικονομία από το διαδίκτυο. Πολλοί πάντως υποστηρίζουν ότι ο συγκεκριμένος νόμος αν μη τι άλλο μόνο γούρι δεν έφερε στην ελληνική πραγματικότητα.

Αυτό το τελευταίο το γράφουμε απλώς για να συμβαδίσουμε με τη μοιραλατρία της εποχής και της επιστροφής σε νοοτροπίες της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Η επίκληση της ατυχίας και της κακής μοίρας σαν στάση ζωής μπορεί να αποτελεί  ένα αποτελεσματικό άλλοθι   μπροστά στις αποτυχίες του παρελθόντος όμως ταυτόχρονα στενεύει  τους δρόμους του μέλλοντος. Διαλέγουμε και παίρνουμε. Εξουσία και λαός.

Last Updated on Wednesday, 18 March 2015 22:17