Σύμβαση από το χρονοντούλαπο Print E-mail
Written by valuebet   
Friday, 11 July 2008 16:05

Το
valuebet εξ αρχής επισήμανε ότι το περιεχόμενο της σύμβασης ΟΠΑΠ-ΠΟΕΠΠ είναι επιζήμιο για τις δύο πλευρές. Η σύμβαση είναι από την αρχή μέχρι το τέλος λάθος, δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα , δεν υπηρετεί το οικονομικό δίκαιο, και δημιουργεί στεγανά. Γενικά αποτελεί ένα κείμενο βγαλμένο από το χρονοντούλαπο της οικονομικής  ιστορίας και περισσότερο αναφέρεται στην Ελλάδα του 1960 από ότι αναφέρεται στην Ελλάδα του 2008.

Κατά την εκτίμηση του
valuebet η σύμβαση είναι διάτρητη νομικά αφού καταπατεί θεμελιώδη άρθρα του συντάγματος. Διακρίναμε μια εκνευριστική ανυπομονησία του ΟΠΑΠ να αποκτήσει στο τζάμπα ένα ιδιόκτητο δίκτυο και μια έκδηλη ανυπομονησία της ΠΟΕΠΠ να κάνει ένα ασύμφορο ντίλ για να προστατευθεί στο μαντρί του μονοπωλίου. Οι πράκτορες μετά τις υπογραφές θα περάσουν στην ιδιοκτησία του ΟΠΑΠ χωρίς να πάρουν ούτε ένα ευρώ και χωρίς να τους έχει αποδοθεί το παραμικρό αντάλλαγμα. Η πώληση πρακτορείων μετά από την 15ετία δεν αποτελεί παραχώρηση του ΟΠΑΠ αλλά υποχρέωση του αφού με την υπαγωγή του στο νόμο 2190 δεν μπορεί να βάζει φραγμούς στο δίκτυο του.

Με το περιεχόμενο της σύμβασης γίνονται και εγκλήματα και σε βάρος της εταιρείας και σε βάρος του κλάδου. Πρώτον η ΟΠΑΠ ΑΕ δεν μπορεί να επεκταθεί στο διαδίκτυο, δεύτερον δεν μπορεί να δημιουργήσει πρακτορεία δύο και τριών ταχυτήτων. Ο ΟΠΑΠ δεν μπορεί να αυξήσει τα σημεία πώλησης των λοταριών και σε άλλους χώρους πχ σούπερ μάρκετ , βενζινάδικα , καφετέριες ενώ θα έπρεπε να έχει αυτό το δικαίωμα.

Από την άλλη οι πράκτορες δεν έχουν δικαίωμα λόγω των αποστάσεων να αποκτήσουν καλύτερες αίθουσες και δεν έχουν κίνητρο βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παράλληλα ο κλάδος θα υποχρεωθεί να λειτουργεί εκβιαστικά σε βάρος της κοινωνίας και με σκληρά παιχνίδια. Οι τζίροι που θα γίνονται δεν θα είναι υγιείς και οι ίδιοι οι πράκτορες θα τους επιδοτούν με τις πιστώσεις κάτι που ήδη συμβαίνει.
 
Σε συνδυασμό με το μονοπώλιο έχουμε κλειστό και κατά κληρονομιά επάγγελμα πρακτόρευσης αφού σήμερα ένας πολίτης που θέλει να ανοίξει πρακτορείο δεν μπορεί ούτε μέσω ΟΠΑΠ, ούτε μέσω άλλων εταιρειών.

Τα παραπάνω παραβιάζουν την ανάπτυξη και την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας. Για παράδειγμα αν ο ΟΠΑΠ έκανε επέκταση των λοταριών στα σούπερ μάρκετ θα μπορούσε να περιορίσει την δράση του εγκληματικού ΚΙΝΟ και δεν θα στρεφόταν έντονα υπέρ των σκληρών παιχνιδιών.Παράλληλα με αυτή την επέκταση θα μπορούσε να δημιουργήσει χιλιάδες νέες υγιείς θέσεις εργασίας την ώρα που η ηγεσία του πετάει στο δρόμο 600 συμβασιούχους. Η ΟΠΑΠ ΑΕ έχει μεγάλη συμμετοχή στην αύξηση της εγκληματικότητας στην χώρα λόγω της εμμονής της στον σκληρό τζόγο. Το
valuebet εκτιμάει ότι η σύμβαση του ΟΠΑΠ με τους πράκτορες δεν θα περάσει και θα κηρυχθεί αντισυνταγματική νομικά, ασύμφορη οικονομικά και εθνικά επιζήμια.  

Last Updated on Friday, 11 July 2008 16:10