Με κουτοπονηριά και αυταρχικότητα Print E-mail
Written by valuebet   
Sunday, 08 April 2012 16:26

Με περιφρονητικό τρόπο συμπεριφέρεται η ΟΠΑΠ ΑΕ στους πρώην πράκτορες προς τους οποίους εκτός από αγωγές έχει κάνει και μηνύσεις για κλοπή μεγάλης αξίας ώστε να πετύχει μεγάλες ποινές φυλάκισης. Η ποινική δίωξη δεν έχει καμιά απολύτως βάση σε αυτό που περιγράφει το κατηγορητήριο και μόνο εισπρακτικές διαδικασίες μπορεί να ενεργοποιηθούν. Περίπου 1000 πράκτορες έχουν χάσει τα πρακτορεία τους εξ αιτίας των πιστώσεων που έχουν δοθεί στους πελάτες και με τις οποίες πιστώσεις κέρδισε τζίρους η ΟΠΑΠ ΑΕ. Το γεγονός ότι η πίστωση παραβιάζει τον κανονισμό του ΟΠΑΠ δεν μπορεί να συσχετιστεί με κλοπή μεγάλης αξίας επειδή υπάρχει αντικειμενική ευθύνη του ΟΠΑΠ που δεν πήρε τα μέτρα αυτά με τα οποία δεν θα δινόταν στους πράκτορες η δυνατότητα πιστώσεων υψηλών ποσών στους πελάτες τους.

Παράλληλα σε ένα βαθμό ευθύνη για την αδυναμία των πελατών να πληρώσουν έχει και ο τρόπος με τον οποίο διεξάγει τα τυχερά παιχνίδια ο ΟΠΑΠ που προσπαθώντας να αποφύγει τις δικές του ευθύνες μιλάει για κλοπή και όχι αδυναμία αποπληρωμής λόγω των πιστώσεων. Το κωμικό στοιχείο του κατηγορητηρίου έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι πράκτορες που έκλεισαν τα πρακτορεία τους έχασαν μια επιχείρηση αξίας μεγαλύτερης από το χρέος προς τον ΟΠΑΠ και οι επιχειρήσεις αυτές στήθηκαν εξ ολοκλήρου με δικά τους λεφτά. Ας μας εξηγήσουν οι νομικοί του ΟΠΑΠ πως ένας πράκτορας με χρέος 30.000 η 50.000 ευρώ κατηγορείται για κλοπή μεγάλης αξίας όταν χάνει ένα πρακτορείο αξίας τουλάχιστον 100.000 ευρώ στο οποίο επένδυσε ο ίδιος; Πρέπει επίσης να απαντήσουν και  για τη χρονική διάρκεια μέσα στην οποία έγινε η κλοπή αφού ένας πράκτορας που διατηρεί πρακτορείο για πέντε η δέκα χρόνια έχει αναρίθμητες ευκαιρίας να κάνει κλοπή , άρα η δημιουργία του χρέους αποτελεί προϊόν δυσμενών εξελίξεων κυρίως από χρέη πελατών και όχι επιλογή και μάλιστα με κόστος την απώλεια της επιχείρησης.  Πρόκειται λοιπόν για φτηνή και υποκριτική στάση απέναντι στους ίδιους τους πράκτορες που κατηγορούνται σαν κλέφτες για να μην αποδειχτεί ότι ο ΟΠΑΠ έκανε τζίρους με πιστώσεις μέσα από ένα σύστημα που είχε κενά και παραβίαζε το καθεστώς παραχώρησης του μονοπωλίου από το ελληνικό δημόσιο στην εταιρεία. Το γεγονός ότι υπάρχουν πράκτορες που δεν έχουν χρέη δεν τεκμηριώνει κανένα κατηγορητήριο επειδή οι συνθήκες διαφέρουν και ούτε αποτελεί απόδειξη ότι ο ΟΠΑΠ προσφέρει σωστά προϊόντα στους πελάτες. Το γεγονός δηλαδή ότι ένας πράκτορας δεν έχει χρέη δεν αποτελεί νομική απόδειξη ότι ο διπλανός του πράκτορας που έκλεισε η έκανε διακανονισμό διέπραξε κλοπή μεγάλης αξίας. Ούτε η καταδίκη του πράκτορα που έχει χρέος αποτελεί δικαίωση για τον συνεπή πράκτορα επειδή ο συνεπής πράκτορας διατηρεί την επιχείρηση του , έσοδα και αμοιβή ενώ ο ασυνεπής έχει χάσει έσοδα και επιχείρηση. 

Το αντιφατικό της υπόθεσης είναι ότι ταυτόχρονα ο ΟΠΑΠ έχει σε διακανονισμό άλλους 1000 πράκτορες που και αυτοί είχαν αδυναμία πληρωμής λόγω των πιστώσεων.Σύμφωνα με τις μηνύσεις που κάνει ο ΟΠΑΠ όλοι οι πράκτορες έχουν κλέψει ποσά μεγάλης αξίας αλλά σε μεγάλο αριθμό πρακτόρων δίνεται η δυνατότητα διακανονισμών. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί μέρα με τη νύχτα η κλοπή από την αδυναμία πληρωμής λόγω πιστώσεων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν εκατοντάδες πράκτορες που αύξησαν το χρέος από τα φέσια  παίζοντας τριπλές παραλλαγές στο στοίχημα πληρώνοντας εβδομαδιαίο τόκο ύψους 7% ποντάροντας με γκανιότα 15% με προμήθεια 8% για να ανακυκλώνουν το χρέος τους. 

Πράκτορες ρωτάνε γιατί μεταδίδει το ΟΠΑΠ TV αγώνες από το ρώσικο πρώταθλημα το οποίο δεν μπαίνει στα κουπόνια. Είναι και αυτό ένα από τα πολλά μυστήρια του ελληνικού μονοπωλίου. Δεν είναι μόνο αυτό το παράλογο. Ο ΟΠΑΠ έδωσε σε τριάδα τα γερμανικά ματς και στη συνέχεια έστειλε μήνυμα ότι παίζουν σε δυάδες αι ότι ήταν τυπογραφικό λάθος η πράσινη ένδειξη. Ο αγώνας της Αρσεναλ με την Μάντσεστερ Σίτι όμως προτάθηκε σε δυάδα αν και ήταν το πιο σπουδαίο ματς του κουπονιού. Στο παρελθόν ο ΟΠΑΠ έδωσε σε μονό αποδεκτό ματς της Κόνφερενς ημέρα Πέμπτη προφανώς για να βοηθήσει τους πράκτορες να ανακυκλώσουν το χρέος των πελατών και καταλαβαίνει κανείς με τι κριτήρια λειτουργεί το Παμε Στοίχημα. 

Σε κλεισμένα αυτιά πέφτουν οι καταγγελίες των πρακτόρων ότι κάνει κακό να μην κοκκινίζουν τα σημεία που αλλάζουν τιμές  αφού δεν ξέρουν τι να πούνε στους πελάτες τους. Σε πολλές περιπτώσεις το μήνυμα για αλλαγή τιμής έρχεται έρχεται στις μηχανές με μισή ώρα καθυστέρηση και οι πελάτες κατηγορούν τους πράκτορες ότι είναι άσχετοι. Τα σημεία του Πάμε Στοίχημα έπαψαν να κοκκινίζουν από τον περασμένο Ιούλιο που έκανε συμφωνία η Ιντραλότ. Το περίεργο είναι ότι όσο πάμε τα κουπόνια πάνε στις εφημερίδες όλο και πιο αργά. Πριν από πέντε χρόνια οι εφημερίδες έπαιρναν τα κουπόνια της Παρασκευής στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης και είχαν τη δυνατότητα οι συντάκτες να συγκρίνουν διαφορές τιμών. Μετά η αποστολή γινόταν στις;6, μετά στις 7 και πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό η αποστολή των κουπονιών γίνεται στις 8 το βράδυ και ενώ οι εφημερίδες πρέπει να κλείσουν τις σελίδες τους από τις 8.30 μέχρι και τις 9. Προφανώς όλα αυτά γίνονται για να μειωθεί η ενημέρωση των πελατών της εταιρείας.

Με αυτά και με εκείνα το προϊόν διαρκώς απαξιώνεται αφού στον ΟΠΑΠ περιμένουν να πάρουν τα λεφτά από τα φρουτάκια. Επειδή όμως θέλουν το στοίχημα σαν κράχτη φράζουν την αγορά χρησιμοποιώντας κάθε είδους τεχνάσματα που δεν αρμόζουν σε μια δημοκρατική χώρα. Με κουτοπονηριά και αυταρχικότητα δεν φτιάχνουν οι οικονομίες παρά μόνο συντηρούνται και ενισχύονται εκφυλιστικές καταστάσεις που οδήγησαν στη χρεοκοπία. 

Last Updated on Sunday, 08 April 2012 17:42