Άρθρα για πράκτορες ΟΠΑΠ 2010 Print E-mail
Written by valuebet   
Friday, 06 April 2012 17:48

Written by valuebet   
Wednesday, 22 December 2010 17:27
Πολύπλοκο και ταυτόχρονα πολύ απλό μπορεί να είναι το φορολογικό θέμα των πρακτορείων στο οποίο εντελώς αφύσικα παρενέβη και το κόμμα του ΠΑΣΟΚ. Πρόσφατα πέρασε από τη Βουλή και η σύμβαση των πρακτορείων που χαρακτηρίζονται με ξεκάθαρο τρόπο επιχειρήσεις. Επομένως απλοϊκά μια απαλλαγή των επιχειρήσεων  πρακτόρειων από την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων με κατάργηση νόμου του κράτους αποτελεί πράξη απιστίας με κόστος τεράστιο στην εποχή του μνημονίου που έχει θέσει τη χώρα και σε κατάσταση εκτακτης ανάγκης. Και το κίνητρο της απιστίας δεν ενδιαφέρει. Μπορεί να είναι ψηφοθηρία, επιρροή η και οτιδήποτε άλλο. 

Οι πράκτορες φέτος έκαναν τέσσερις κινητοποιήσεις με 95% επιτυχία για την κατάργηση των βιβλίων. Και μόνο η επιτυχία των κινητοποιήσεων αποδεικνύει ότι η κατάργηση των βιβλίων τους προκαλεί πρόβλημα. Επομένως επί σειρά ετών ο κλάδος πληρώνει λιγότερους φόρους επειδή δεν έχει έξοδα. Τα οποία με τον συντελεστή ανέρχονται σε 60% ενώ στην πράξη τα έξοδα δεν ξεπερνούν το 25 ως 30% κατά μέσο όρο.


Αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο φόρος που θα πληρώσουν οι πράκτορες θα είναι ο διπλάσιος με τα βιβλία εσόδων-εξόδων. Επομένως ενώ σήμερα το κράτος παίρνει φόρο 50 εκατ. ευρώ για συνολικό εισόδημα 450 εκατ. ευρώ με τα βιβλία θα παίρνει 100 εκατ. ευρώ . Για αυτόν ακριβώς τον λόγο απαλλαγή από τα βιβλία αποτελεί απιστία σε βαθμό κακουργήματος και όποιος την υπογράψει θα κινδυνεύει με το αντίστοιχο κατηγορητήριο. Δεν ξέρουμε αν όλη η ιστορία έχει σκοπό να ανατρέψει συσχετισμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο η να οφείλεται σε πόλεμο ανάμεσα σε υπουργούς η ανάμεσα στο κόμμα και σε υπουργούς. 

Το γεγονός ότι οι πράκτορες φοροδιαφεύγουν δεν σημαίνει ότι ο κλάδος ευημερεί. Πολλές οι πιστώσεις, πολλά τα φέσια, πολύς ο αέρας. Αυτό όμως δεν ομολογείται επίσημα γιατί αν ομολογηθεί οι πράκτορες θα χάσουν τις άδειες τους και ο ΟΠΑΠ θα χάσει το μονοπώλιο. Για αυτό και η ΠΟΕΠΠΠ ενώ στην προηγούμενη απεργία ζήτησε τεκμαρτό που αποτελεί απόδειξη η ομολογία για πιστώσεις στην τελευταία απεργία είχε βασικό αίτημα την κατάργηση της υποχρέωσης των βιβλίων. Το ευτράπελο είναι ότι η ΠΟΕΠΠΠ δεν ζητάει πλήρη κατάργηση των βιβλίων επειδή ένα 5% των πρακτόρων που έχουν μεγάλα έσοδα και λειτουργούν με ενοίκια και υπαλληλους θέλουν τα βιβλία. Μέσα σε ένα αυτό το περιβάλλον προστέθηκε και το αίτημα βουλευτή από την Κρήτη που ζητάει ρύθμιση χρεών των πρακτόρων σε μια επιστολή που δείχνει ότι οι πράκτορες έχουν φέσια και πολλά χρέη , άρα υπάρχει κάτι το σάπιο στους τζίρους του ΟΠΑΠ αλλά και στο πόσο νόμιμο κια ηθικό είναι το δίκτυο των πρακτορείων σύμφωνα με τους κανονισμούς λειτουργίας αλλά και παραχώρησης των αδειών. 

Λεφτά στους πράκτορες δεν υπάρχουν όπως είπαμε όμως οι προμήθειες είναι στα ύψη και μια φορολόγηση με βιβλία θα μείωνε την επιχειρηματική ικανότητα του ΟΠΑΠ υποστηρίζουν οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης. Δηλαδή λένε ότι το ελληνικό δημόσιο πρέπει να χάσει 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο από φόρους διαφορετικά οι τζίροι του κατά 67% ιδιωτικού ΟΠΑΠ θα μειωθούν. Τότε γιατί δεν πληρώνει ο ΟΠΑΠ το κόστος της φορολόγησης του με νόμιμο τρόπο; Δηλαδή να αποδεχτούν οι πράκτορες τα βιβλία και η προμήθεια τους να γίνει 8.5% στο ΚΙΝΟ,  το στοίχημα και στα φρουτάκια ώστε να έχουν την ικανότητα πιστώσεων. Μια αυξηση 0.5% της προμήθειας ισοδυναμεί με 25 εκατ. ευρώ εησίως άρα καλυπτετα σε ένα μεγάλο ποσοστό η επιβάρυνση από την φορολογία. 

Θα ήταν πιο θετικό για την κοινωνία οι πράκτορες να εστιάζουν τα αιτήματα τους στον εργοδότη τους που είναι ο ΟΠΑΠ και όχι να διατυπώνουν αιτήματα προς το δημόσιο που τρέχει και δεν προλαβαίνει. Ο ΟΠΑΠ άλλωστε έχει πολλά λεφτά και μπορεί να εξασφαλίσει το εισόδημα των πρακτόρων οι οποίοι παρότι το κράτος είναι σε φορτούνα επιμένουν να αναζητούν στηριξη των εισοδημάτων τους από τους πολιτικούς.Και αυτό είναι και ακατανόητο και ζημιογόνο και παράλληλα συντηρεί την σάπια σχέση των πολιτικών με τους πολιτες που είναι υπεύθυνη για την εξάρτηση της χώρας.

Κλείνουμε τονίζοντας ότι το φορολογικό αίτημα των πρακτόρων προκαλεί και διχασμό και ανεβάζει τον κίνδυνο διάσπασης του δικτύου. Υπάρχει το ενδεχόμενο να βγει ο ΟΠΑΠ και να πει ότι όσοι πράκτορες δεν θέλουν βιβλία να χάσουν δικαιώματα και να υπαχθούν στο δίκτυο σαν υπάλληλοι και να πληρώνει η εταιρεία τη φορολογία τους. Μια άλλη πτυχή της υπόθεσης είναι και το γεγονός ότι 1000 και πλέον πράκτορες επιθυμούν να πουλήσουν τα πρακτορεία τους και ο φορολογικός διπλασιασμός μειώνει την αγοραστική τους αξία. Το θέμα είναι πολύ πιο πολύπλοκο από όσο δείχνει σε ότι αφορά τα εσωτερικά του κλάδου και τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν ενώ αντίθετα είναι απλό για το κράτος που οφείλει να διατηρήσει τα βιβλία τηρώντας τους νόμους περί του ίδιου καθεστώτος φορολόγησης στις επιχειρήσεις.

Κατά την εκτίμηση μας ο κλάδος θα στοχοποιηθεί αν πετύχει απαλλαγή από τα βιβλία ενώ βαρύτατο κατηγορητήριο θα πέσει και πάνω σε αυτούς που θα υπογράψουν απώλεια ετήσιων εσόδων ύψους 45 εκατ. ευρώ για το ελληνικο δημόσιο. Και θα επιμείνουμε ότι η πιο ρεαλιστική λύση είναι η τεκμαρτή δαπάνη σε ποσοστό κοντά στο 1% του τζίρου.Written by valuebet   
Wednesday, 10 November 2010 22:25
Ξεκινάει σύντομα το OPAP TV ένα τηλεοπτικό κανάλι που θα μεταδίδεται αποκλειστικά στους λεηλατημένους πελάτες του κρατικού μονοπωλίου με σκοπό την εξαπάτηση τους. Το OPAP TV θα αποτελεί εργαλείο προώθησης των προϊόντων του μονοπωλίου και θα κάνει πλύση εγκεφάλου υπό τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης που έδωσε την σχετική άδεια αν και δεν υπάρχει αντικειμενικός λόγος αποκλειστικής εταιρικής ενημέρωσης καθώς οι πελάτες δεν έχουν δικαίωμα επιλογής λόγω επίγειου μονοπωλίου. 

Το OPAP TV θα έπρεπε να είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των πρακτόρων καθώς με την λειτουργία του αποδέχονται κηδεμονία και τον απόλυτο έλεγχο των επιχειρήσεων τους. Αυτό  περιέργως δεν συνέβη και αποτελεί το μεγαλύτερο ξεπούλημα στην ιστορία του συνδικαλισμού των πρακτόρων όπως θα αποδειχτεί συντόμως και θα πρέπει η ηγεσία του κλάδου στο μέλλον να λογοδοτήσει απέναντι στις 5.000 οικογένειες που εκπροσωπεί. 

Δεν έγινε γνωστό  τι θα συμβεί και με τις προμήθειες των πρακτόρων αλλά όπως διέρρευσε από κύκλους του OPAP TV θα γίνονται και  ειδικές εκπομπές με ομιλίες συνδικαλιστών, και επί αμοιβή  άμεσα η έμμεσα επίσημα η ανεπίσημα αν χρειαστεί από την ΟΠΑΠ ΑΕ ,ώστε να πειστούν οι πράκτορες σε μείωση της προμήθειας τους η και ακόμα την δημιουργία εταιρικών πρακτορείων. Άλλωστε η σύμβαση το ορίζει ρητά. Εκεί που δεν μπορεί ο πράκτορας θα μπορεί ο ΟΠΑΠ που βάζει και τα κριτήρια. Θολό είναι και το τοπίο αν θα επιτρέπεται να μπαίνουν στα πρακτορεία κακόβουλα προς τα συμφέροντα του ΟΠΑΠ έντυπα. Δηλαδή ο ΟΠΑΠ , η Ιντραλότ, και η ΠΟΕΠΠΠ απέκτησαν το δικαίωμα να ορίζουν τι θα διαβάσουν οι πελάτες της εταιρείας που προστατεύεται και από μονοπώλιο. Μόνο η σβάστικα θα λείπει λοιπόν από την εταιρική εικόνα του ιντραλοτικού OPAP TV. 

ΥΓ Το ΟΠΑΠ TV αποτελεί μια τρανταχτή απόδειξη για τα αίτια κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας. Κανένα από τα κόμματα της μεταπολίτευσης δεν θα αντιδράσει αφού ούτε το Πασόκ, ούτε η δεξιά , ούτε το ΚΚΕ απόδέχονται τη δημοκρατία στις οικονομικές δραστηριότητες. Πρόκειται για φασιστικά στον πυρήνα τους κόμματα που δολοφονούν φανερά και κρυφά τη δημοκρατία στην οικονομία για να ελέγχουν τα πάντα και η ζωή τους καθενός να εξαρτάται από την υποταγή του στα μπλε, τα πράσινα και τα κόκκινα μαντριά. Για μια ακόμα φορά θα πρέπει να εκφράσουμε τον οίκτο μας για το κατάντημα της Ιντραλότ που αποτελεί μαζί με τον ΟΠΑΠ τον βασικό συνεργάτη των φασιστικών πολιτικών κομμάτων. Από αυτή την ιστοσελίδα είχαμε προ τριετίας προειδοποιήσει ότι ο φασισμός των τριών πολιτικών κομμάτων θα καταστρέψει τη χώρα. Είχαμε γράψει ότι οι φασίστες κομματικοί θα δούνε τη χώρα τους να καταστρέφεται. Αλλά δεν υπολογίσαμε ότι τα ελληνικά πολιτικά κόμματα δεν έχουν πατρίδα , απλώς την επικαλούνται σαν φερετζέ. 

ΥΓ2  Αν τα πρακτορεία ανήκουν στην ΟΠΑΠ ΑΕ έχει δικαίωμα η εταιρέια να προωθεί την ενημέρωση που θέλει στους πελάτες της αλλά αυτο το δικαίωμα πηγάζει από μια ανοιχτή επίγεια αγορά. Αν δεν ανήκουν τότε δεν υπάρχει αυτό το δικαίωμα ανεξάρτητα μονοπωλίου η όχι. Θα ακουγόταν συμβατό αν ο ΟΠΑΠ αγόραζε τα πρακτορεία να μπορούσε να επιβάλει και την ενημέρωση που γουστάρει. Τώρα την επιβάλει στο τζάμπα. Μόνο τον οίκτο μας μπορούμε να εκφράσουμε και στην ηγεσία των πρακτόρων για την δειλία η την αδυναμία της να υπερασπιστεί τα ουσιαστικά συμφέροντα των πρακτόρων και να κατοχυρώσει τα κυρίαρχα δικαίωματα τους.
Last Updated ( Wednesday, 10 November 2010 23:19 )Written by valuebet   
Monday, 26 July 2010 22:19
Σε ιστοσελίδα  που εκπροσωπεί άτυπα και ουσιαστικά την ΠΟΕΠΠΠ δημοσιεύτηκε επιστολή πράκτορα προφανώς έμπειρου συνδικαλιστή με την οποία ζητείται η κατάργηση του διαδικτύου στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών επειδή αυτό θίγει τα συμφέροντα της χώρας και των πρακτόρων. Οι θέσεις που εκφράζονται έχουν αποτυπωθεί και σε επίσημες ανακοινώσεις της ομοσπονδίας πρακτόρων η οποία επιμένει στη χάραξη μιας αδιέξοδης πολιτικής στην απεγνωσμένη προσπάθεια της να προστατεύσει τα συμφέροντα πολλών και διαφόρων. 

 Πρώτον των μετόχων της ΟΠΑΠ ΑΕ που κατά 50% είναι θεσμικοί επενδυτές από το εξωτερικό , να προστατέψει τα συμφέροντα των 300 μονίμων της ΟΠΑΠ με μέσο ετήσιο μισθό 60.000 ευρώ , να προστατέψει τα συμφέροντα των πάσης φύσεων προμηθευτών του μονοπωλίου ,  να προστατέψει τα συμφέροντα του σάπιου και διαπλεκόμενου εκδοτικού κατεστημένου που επιχορηγείται με 150 εκατ. ευρώ ετησίως και χωρίς αυτά τα λεφτά θα κατέρρεε σε ένα βράδυ. Η ΠΟΕΠΠΠ εκτός από τους παραπάνω εξυπηρετεί με τις θέσεις της και όλο το κομματικό σκυλολόι αυτής της χώρας προστάτης του οποίου είναι αποδεδειγμένα και με τη βούλα η ΟΠΑΠ ΑΕ και το εκάστοτε υπουργείο Πολιτισμού, Αθλητισμού. Με αυτές τις θέσεις η ΠΟΕΠΠΠ ονειρεύεται και τον απόλυτο έλεγχο των ΜΜΕ και φαίνεται από μακριά ότι την  ενοχλεί η ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει ενημέρωση σε αυτή τη χώρα. που δεν θα στηρίζεται στα μυστικά κονδύλια του κράτους και στα χρήματα εταιρειών του δημοσίου που ελέγχει το πάσης φύσεων κομματικό σκυλολόι. 
 
Φυσικά η υποκρισία περισσεύει σε αυτές τις απόψεις τις γεμάτες λαϊκισμό που έχουν στόχο την δημιουργία εντυπώσεων. Η ΠΟΕΠΠΠ υποτίθεται ότι υπηρετεί τα συμφέροντα των 5000 πρακτόρων και τους επικαλείται συν γυναιξί και τέκνοις. Και υποστηρίζει ότι το διαδίκτυο θίγει τα συμφέροντα του κλάδου. Διαδίκτυο υπάρχει και φέτος , υπήρχε και πέρσι και πρόπερσι. Και σε κάθε μία από αυτές τις χρονιές το μέσο ετήσιο έσοδο του κάθε πράκτορα ήταν στις 75.000 ευρώ. Αν αυτό δεν είναι ισχύει ας μας πούνε τι ισχύει. Αν με το ποσό αυτό δεν βγάζουν ικανοποιητικά κέρδη  ας ζητήσουν καλύτερες αμοιβές από τον ΟΠΑΠ που έχει ετήσιους τζίρους 5.5 δις ευρώ και μικτά  έσοδα ύψους 1.8 δις ευρώ. Γιατί δεν ζητάνε καλύτερα κουπόνια η μεγαλύτερες επιστροφές στο ΚΙΝΟ πχ να ανέβει το payout στο 75 η 80% από το σημερινό του 70%. Γιατί δεν απαιτούν από τον ΟΠΑΠ ένα κουπόνι γεμάτο δυάδες και όχι με τριάδες και αν όπως λένε έχουν κότσια ας τολμήσουν να κάνουν απεργία για να πάρουν αυτό το  ανταγωνιστικό κουπόνι. Αλλά φαίνεται  δεν έχουν το ανάστημα να πάνε κόντρα στον ΟΠΑΠ τους μετόχους και τους προμηθευτές. Δεν έχουν τα κότσια οι συνδικαλιστές να υποστηρίξουν τον μέσο πράκτορα , ούτε να υποστηρίξουν τους πελάτες τους. Τρέμουν μήπως τους αγριοκοιτάξει ο κομματάρχης, το   στέλεχος, ο μέτοχος , ο προμηθευτής που όσα περισσότερα βγάζει το μαγαζί τόσα περισσότερα θα πάρει. Και επινοούν εχθρούς μέσα στο διαδίκτυο. Με μοναδικές τελικά κινητοποιήσεις αυτές για το φορολογικά. Πέρσι κινητοποιήθηκαν μαζί με τον ΟΠΑΠ για να μην περάσει η φορολογία στα κέρδη και υποχρεωθεί ο ΟΠΑΠ να πληρώσει μεγαλύτερους φόρους. Και φέτος έκαναν απεργία για να μην υπαχθούν στα βιβλία εσόδων –εξόδων και για να πολεμήσουν το διαδίκτυο. 

Είναι λοιπόν απαράδεκτοι για την κακή θεατρική παράσταση που δίνουν και έχει στόχο την υπεράσπιση όλης της σαπίλας που έχει βγάλει αυτή η χώρα. Φυσικά και πρέπει να ρυθμιστεί η αγορά του διαδικτύου για να αποκτήσει η Πολιτεία έσοδα. Και παράλληλα να αποκτήσει η χώρα έναν νόμο που θα ρυθμίζει δίκαια την δραστηριότητα και θα θέσει ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία του κοινωνικού συνόλου. Και το γεγονός ότι απουσιάζουν αυτές οι ασφαλιστικές δικλείδες με αυτούς τους ιλιγγιώδεις τζίρους κατά την εκτίμηση μας αποτελεί έγκλημα κατά της κοινωνίας και αποσταθεροποίηση της χώρας. Και αυτή την ρύθμιση την επιβάλουν και αυτά τα ευρωπαϊκά δικαστήρια που κάνουν σαφές κάθε φορά ότι ένα κράτος έχει το δικαίωμα να περιορίζει το διαδίκτυο στην περίπτωση που περιορίζει τον τζόγο και τα έσοδα από την δραστηριότητα αφορούν κοινωνικούς σκοπούς. Προφανώς οι συνδικαλιστές των πρακτόρων θεωρούν τα μερίδια που παίρνουν οι θεσμικοί πλουτοκράτες κοινωνική παροχή των ραγιάδων προς τους αφέντες. Για τέτοια κατάντημα μιλάμε. 

Έχουν  και το θράσος για να μιλάνε για προστασία από το έγκλημα. Μα ο ίδιος ΟΠΑΠ έχει αποδεχτεί και έχει αποδειχτεί ότι ξεπλένει μαζί με τα καζίνο τόνους από χαρτονομίσματα. Ως γνωστό καμιά ιντερνετική εταιρεία δεν δίνει φοροαπαλλαγές στους τους κομματικούς και τους πάσης φύσεως κλέφτες. Μήπως άραγε αυτό τελικά φοβούνται κάποιοι. Μήπως έρθουν οι ξένες εταιρείες και υποχρεωθεί η κυβέρνηση να ελέγξει τις διαδρομές του μαύρου χρήματος; Μήπως μπει τάξη σε αυτή τη χώρα και λιγοστέψουν οι βολεμένοι και οι εκβιαστές που διαχειρίζονται τα αμέτρητα σκάνδαλα; Μήπως πίσω από όλη αυτή την αντίδραση κρύβεται η τελευταία άμυνα ενός σιχαμερού συστήματος εξουσίας και αντιπολίτευσης που οδήγησε την χώρα στα νύχια του ΔΝΤ . 

Δεν τα υποστηρίζουμε μόνο σήμερα όλα αυτά. Εδώ και χρόνια έχουμε κάνει γνωστό ότι αν δεν κλείσει ο ΟΠΑΠ και δεν εξαφανιστεί το σύστημα του ο ελληνικός λαός δεν έχει καμιά τύχη. Προκαλεί κατάπληξη πως οι συνδικαλιστές ενός κλάδου εργαζομένων παίζουν τόσο τυφλά το παιχνίδι αυτής της αμαρτωλής εταιρείας. Και είμαστε σίγουροι και υπάρχουν αποδείξεις   ότι οι συνδικαλιστές είναι γνώστες των αμαρτιών της εταιρείας και των διοικήσεων της και έχουν πλήθος στοιχείων στα χέρια τους τα οποία φαίνεται ότι τα χρησιμοποιούν για να έχουν επιρροές. Ειναι γνωστό ότι οι πολιτικοί , οι νομικοί , οι μεγαλοδημοσιογράφοι και οι συνδικαλιστές κατέχουν την υψηλότερη τεχνογνωσία σκανδάλων σε αυτή τη χώρα και είναι οι μεγαλύτεροι διαχειριστές τους. Aλλά σε τι βοήθησε και σε τι βοηθάει αυτή τη χώρα η διαχείριση των σκανδάλων και των ενόχων;  Βλέπει κανείς φως στο τούνελ από τις επιρροές και τις  διαχειρίσεις που τελικά καταλήγουν σε συμψηφισμούς και τροφοδοτούν το νοσηρό τοπίο. Ξεχνάτε ότι εδω και 20 χρόνια σε αυτή την χώρα δεν ακούμε τίποτα άλλο από σκάνδαλα δεξιά , στη μέση ακόμα και αριστερά. 

Θα καλέσουμε τους συνδικαλιστές του κλάδου να φύγουν από τον αδιέξοδο δρόμο και να βαδίσουν στο ίδιο μονοπάτι με την υπόλοιπη κοινωνία και τα νέα ρεύματα αλλά και την γενιά του διαδικτύου που είναι το μέλλον. Σίγουρα το διαδίκτυο έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης και μεγαλύτερης προσφοράς στην εθνική οικονομία αλλά η λύση δεν θα βρεθεί με διωγμούς και ενοχοποίηση του χώρου. Θα βρεθεί με την ένταξη των δραστηριοτήτων σε καθεστώς οικονομικού δικαίου και διαφάνειας. Καλούμε τους συνδικαλιστές πράκτορες να αγωνιστούν για το δικαιώματα του κλάδου τους όχι μέσα από την καταστροφή αλλά από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων τους και την δικαιότερη κατανομή των προμηθειών. Κάνουν λάθος όσοι θεωρούν ότι οι πελάτες θα είναι αιώνια γεμάτοι  λεφτά. Η χώρα είναι σε οικονομική κρίση και αν όσοι τα κονομάνε χοντρά δεν βάλουν νερό στο κρασί τους θα μπει  σε δρόμο που θα έχει μόνο επώδυνη επιστροφή. Στα ιλιγγιώδη κέρδη των μετόχων και τα ιλιγγιώδη έξοδα της εταιρείας να στρέψουν την προσοχή τους. 

Όλα αυτά δεν τα γράφονται για το κακό του κλάδου αλλά για το καλό του. Δεν θα αποδώσουμε δόλο απαραίτητα σε  αυτό το κατηγορητήριο που έχει σκοπό να αφυπνίσει.  Οι λάθος συμπεριφορές μπορεί να οφείλονται σε άγνοια, σε αδυναμία, σε ανικανότητα, σε λάθος υπολογισμούς και σε αδυναμία εκτίμησης της πραγματικής κατάστασης. Αλλά δεν είναι μόνο οι συνδικαλιστές των πρακτόρων που πέφτουν έξω με παταγώδη τρόπο σε αυτή την γεμάτη με καλομαθημένους  χώρα. Και αυτό το τελευταίο είναι το μείζον πρόβλημα. Αρκετοί κάθε  βαθμίδας καλομάθαμε σε διάφορες καταστάσεις και τώρα έχουμε χάσει πλήρως την μπάλα και τον έλεγχο της κατάστασης. Και αντιδρούμε με λάθος τρόπο απέναντι στα προβλήματα με αποτέλεσμα η ίδια αντίδραση μας να κάνει αυτά τα προβλήματα αξεπέραστα. Με απλά λόγια ενεργούμε κατώτερα  από αυτό που απαιτούν οι περιστάσεις γιατί μας λείπει η γνώση. 

ΥΓ Ποτέ δεν θα βγούμε από το τέλμα μόνο κυνηγώντας ίσκιους και τους ενόχους που αναπαράγει το σύστημα. Αν θέλουμε να μην βουλιάξουμε σαν κοινωνία και σαν έθνος πρέπει πρώτα να βρούμε τον τρόπο να μην δημιουργούμε ενόχους. 
Π.Α. 

Last Updated ( Monday, 26 July 2010 23:44 )

Written by valuebet   
Tuesday, 13 July 2010 23:51
Δεν χαρακτηρίζονται φυσιολογικές οι εξελίξεις στα συνδικαλιστικά πράγματα των πρακτόρων τον τελευταίο καιρό και συγκεκριμένα στο τελευταίο 20ήμερο. Υπάρχουν αποχωρήσεις στην ΠΟΕΠΠΠ και διαπιστώνεται μια απότομη απροθυμία γνωστών συνδικαλιστών να ανακατευτούν η να συνεχίσουν τις συγκρούσεις και τις διεκδικήσεις από την  ΟΠΑΠ ΑΕ. Σε ορισμένες περιπτώσεις διαφαίνεται μια κόπωση και μια απογοήτευση αλλά είναι σχετικά νωρίς να ερμηνευτεί το φαινόμενο της αναταραχής και της υποχώρησης από τις γνωστές θέσεις. Για παράδειγμα οι πράκτορες δεν αντέδρασαν στο σκληρό ιντραλοτικό κουπόνι που προσφέρθηκε στα πρακτορεία τους αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Μουντιάλ.
 
Written by valuebet   
Friday, 09 July 2010 22:22

Στην περίπτωση του Χόιτσερ διαπιστώθηκε από την ανάκριση ότι το κύκλωμα χτυπούσε στο ελληνικό Πάμε Στοίχημα και απεκόμισε λεία μέχρι και εκατομμυρίων ευρώ από ένα στήσιμο. Οι ελληνικές αρχές κουκούλωσαν την περίπτωση για να μην φανεί ότι στην Ελλάδα γίνεται εισαγωγή στημένων αγώνων και το κόστος το πληρώνει ο μέσος παίκτης με τις γκανιότες και τις τριάδες. 

Ο μέσος όρος του αριθμού των αγώνων που παίζει ένας παίκτης στο Πάμε Στοίχημα ανέρχεται σε 4.3 αγώνες. Με 116% γκανιότα η θεωρητική γκανιότα πάνω στον μέσο όρο ύψους στήλης φτάνει στο 64% και η επιστροφή πρέπει να είναι 36%. Στην πράξη όχι μόνο έχουμε αντιστροφή αλλά το payout ξεπερνάει και το 70%. Υπάρχει και άλλος λόγος που να εξηγεί το φαινόμενο εκτός από την εισαγωγή του στημένου  στοιχήματος. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ένα μέρος των τζίρων γίνεται σε μονά από τους πράκτορες σε τριπλή με επιστροφή 85% που ζημιώνουν κατά 7% αφαιρούμενης τη προμήθειας για να ανακυκλώνουν την πίστωση. Μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο και σε ποια έκταση ώστε να επηρεάζεται τόσο έντονα το payout. Οι πληροφορίες θέλουν να κάνουν οι μονοί αγώνες το 10% η και λιγότερο του τζίρου στα κλασσικά κουπόνια.  Άρα είναι αδύνατο  να επηρεάζεται τόσο έντονα το payout από την επιστροφή του 85% στο 10% του συνολικού τζίρου. 

Μια τρίτη εξήγηση αποτελούν οι επιτυχίες των επαγγελματιών στα κόκκινα σημεία. Η επαλήθευση στα επαγγελματικά σημεία όμως τα τελευταία δύο χρόνια είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με το παρελθόν. Και υπάρχουν και περίοδοι που όσοι παίζουν κόκκινα σημεία εξοντώνονται. Από τις 12 Ιουνίου μέχρι και σήμερα 9 Ιουλίου ο ΟΠΑΠ άλλαξε τιμή σε 37 σημεία σε εκτός Μουντιάλ αγώνες που παίζονται σε τριάδες. Από αυτά τα 37 σημεία οι επαγγελματίες η traders η κατά άλλους δικαιώθηκαν σε 14 περιπτώσεις και έχασαν σε 23 περιπτώσεις. Τα 14 σημεία που πέρασαν είχαν μέση αρχική απόδοση 1.73 στον ΟΠΑΠ δηλαδή έδωσαν πίσω 24 μονάδες από τις 37 σε μονό ποντάρισμα. Η απώλεια ξεπέρασε το 30% στο μονό παιχνίδι και στο 70% σε παιχνίδι δυάδων και μιλάμε για σημεία που παίχτηκαν σε τριάδες. Σε κάθε περίπτωση όπως και να παίχτηκαν τα σημεία οι απώλειες ήταν τεράστιες και άνω του 40%.

Τα παραπάνω ενισχύουν την θεωρία της εισαγωγής στημένων αγώνων στο κρατικό στοίχημα. Το οποίο διαχειρίζονται πέντε βρετανοί oddsmaker που βρίσκονται στην Μάλτα στο Λονδίνο, στην Ισπανία, στις Φιλιππίνες και στην Γαλλία με ετήσιες αμοιβές που ξεπερνούν φτάνουν 800.000 ευρώ χωρίς τα μπόνους. Αν ρωτάτε γιατί το κρατικό στοίχημα στην Ελλάδα δεν το διαχειρίζονται έμπιστα κρατικά στελέχη αλλά ο ξένος παράγοντας τότε είστε εκτός κλίματος. Δεν έχετε καταλάβει πως για ότι κακό συμβαίνει σε αυτή τη χώρα πρέπει να φταίνε πάντα κάποιοι ξένοι τους οποίους τους θέλει το σύστημα σαν άλλοθι επί αμοιβή. Αλλά και πάντα κοντά στον βασιλικό των αλλοδαπών ποτίζεται και η γλάστρα των ντόπιων. 

Mήπως όμως και να ισχύει η εισαγωγή στημένων αγώνων είναι δυνατόν ποτέ οι ελληνικές αρχές, η ελληνική δικαιοσύνη και τα ελληνικά ΜΜΕ να αναζητήσουν ευθύνες για κλοπή σε βάρος του απλού παίκτη; Κατά τα άλλα οι  πράκτορες κυνηγάνε τα δέντρα δηλαδή τις εταιρείες του διαδικτύου και αφήνουν ανέγγιχτο το δάσος που κλέβει και εξοντώνει την πελατεία τους η οποία απογοητευμένη και οργισμένη  και ευρισκόμενη σε νόμιμη άμυνα αναζητεί καλύτερες συνθήκες στοιχηματισμού.
Last Updated ( Friday, 09 July 2010 22:27 )
 


Written by valuebet   
Friday, 25 June 2010 18:05
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η διοίκηση του καζίνο Πάρνηθας που ανήκε τότε εξ ολοκλήρου στον ΕΟΤ αποφάσισε να διώξει το συνδικάτο τοκογλύφων  από τον χώρο του ξενοδοχείου και τους εκτόπισε στον χώρο του τελεφερίκ. Το συνδικάτο αντέδρασε και προσπάθησε να μεταπείσει τους αρμοδίους με το επιχείρημα ότι η δράση του είχε ευεργετικές συνέπειες στους τζίρους του ΕΟΤ έστω και αν δάνειζε με ημερήσιο τόκο 5 ως 10% ανάλογα με το ποσό και εβδομαδιαίο τόκο από 10 ως 20%. Μάλιστα το σωματείο του Μενιδίου πρότεινε κατάληψη του μοναδικού δρόμου που οδηγούσε στο καζίνο αλλά η γενική συνέλευση απέρριψε την πρόταση με την λακωνική απάντηση: Εμείς είμαστε κύριοι. 

Το συνδικάτο υπάκουσε στο αίτημα της Πολιτείας και οι δυνάμεις της τοκογλυφίας υποχώρησαν στις παρυφές της Πάρνηθας. Και μέσα σε διάστημα ενός μηνός τα  πράγματα ήρθαν τούμπα αφού μίλησε ο νόμος της αγοράς δηλαδή η πραγματικότητα. Οι τζίροι στο καζίνο έπεσαν κατά 50% και απειλήθηκε με κραχ ο ΕΟΤ που είχε στη μισθοδοσία 2..500 άτομα. Οι 1200 από αυτούς  ήταν εργαζόμενοι στην επιχείρηση και οι υπόλοιπο πράσινοι, κόκκινοι και μπλέ  αφισοκολλητές αποσπασμένοι στο καζίνο για να παίρνουν έναν μισθό με αντάλλαγμα συμμετοχή σε πορείες και κομματικές συγκεντρώσεις. Υπό την απειλή της κατάρρευσης έγινε έκτακτο συμβούλιο με φορείς της Πολιτείας και αποφασίστηκε να επιτραπεί στο συνδικάτο των τοκογλύφων να ανέβει στο ξενοδοχείο και να δουλέψει κοντά στον πελάτη μέσα σε ανθρώπινο περιβάλλον. 

Αντιπροσωπεία από δικαστές , αστυνόμους κρατικά στελέχη μετέβη στον χώρο του τελεφερίκ και ζητήθηκε η επάνοδο τους στις εγκαταστάσεις για το καλό της χώρας των εργαζομένων , των αφισοκολλητών , των κομμάτων κλπ. Το σκληρό σωματείο το Μενιδίου ζήτησε μια μερσεντές ταξί σαν δώρο για κάθε μέλος του για να αποδεχτεί το αίτημα. Η ΓΣ του συνδικάτου όμως δέχτηκε το αίτημα χωρίς αντάλλαγμα πάλι με την λακωνική φράση : Εμείς είμαστε κύριοι. Από την επομένη τα χαμόγελα επέστρεψαν στον ΕΟΤ  που είδαν τα ταμεία της εταιρείας να γεμίζουν. Στους χώρους του ξενοδοχείου όμως οι Μενιδιάτες αποκαλούσαν τους συντοκογλύφους μειοδότες και  υποτακτικούς επειδή έχασαν από μια μερσεντές αλλά το κλίμα εκτονώθηκε και η ηρεμία επανήλθε. 

Στο καζίνο της Πάρνηθας επί δεκαετίες γινόταν 50 ως 100 δανεισμοί ημερησίως σε σύνολο 1000 πελατών κατά μέσο όρο αλλά ουδέποτε υπήρξε εμπλοκή της δικαιοσύνης αφού και όταν δημιουργήθηκαν έντονες διαφορές υπήρξε συμβιβασμός με την μεσολάβηση εκπροσώπων του ΕΟΤ. Ακούστηκε ότι το ίδιο το καζίνο άτυπα χρηματοδοτούσε τοκογλύφους για να γίνεται ανακύκλωση και να ανεβαίνουν οι τζίροι αλλά ούτε και αυτό αποδείχτηκε ποτέ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι τοκογλύφοι που έδιναν με 5% ημερήσιο τόκο στόχευαν σε ένα πραγματικό κέρδος 1ως 2 %  αφού το 3 η 4% χανόταν από τα φέσια ενώ υπήρχε και εσωτερικός κανονισμός για πλήρη αποφυγή σωματικής βίας στους πελάτες ώστε  να μην ξεσπάσει θόρυβος. Να επισημανθεί ότι και αρκετοί τοκογλύφοι της Πάρνηθας ήταν φίλοι της ρουλέτας και σε πολλές περιπτώσεις γύριζαν στο κράτος ένα μέρος από τα κέρδη τους. Φυσικά δεν έπαιζαν στην Πάρνηθα αλλά προτιμούσαν τα καζίνο της Ρόδου και της Κέρκυρας κυρίως στις μέρες που δεν είχε δουλειά στο βουνό αλλά και ορισμένα καζίνο γειτονικών κρατών πραγματοποιώντας και διεθνείς σχέσεις σε κάποιες περιπτώσεις. 

Η πίστωση αποτελεί κινητήρια δύναμη στα παιχνίδια ανακύκλωσης. Για παράδειγμα στις λέσχες σε ένα έσοδο 2000 ευρώ ημερησίως από την προμήθεια τα 1000 ευρώ κατά μέσο όρο επιστρέφονται στον πελάτη με φέσια και δανεικά και μπόνους γιατί αυτό επιβάλει ο νόμος της αγοράς. 

Στο Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ παίζονται ετησίως 2 δις ευρώ. Το 60 ως και 70% αυτού του ποσού παίζεται με άμεση η έμμεση πίστωση δηλαδή με πίστωση πρόσωπο με πρόσωπο η το τηλεφωνικό παιχνίδι. Αυτός είναι ο νόμος της αγοράς και έτσι έχει διαμορφωθεί η πελατειακή βάση πρακτορείων. Το γεγονός ότι το 1.3 δις ευρώ παίζεται χωρίς μετρητό δεν σημαίνει ότι οι πράκτορες χρηματοδοτούν οι ίδιοι τους τζίρους  ούτε ότι επιδιώκουν να δημιουργήσουν παιχνίδι φούσκα. Είναι όμως υποχρεωμένοι να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους και αν δεν το κάνουν οι τζίροι θα πέσουν κατά 50% από τα σημερινά επίπεδα. Ο σχετικός κανονισμός του ΟΠΑΠ σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται το τηλεφωνικό παιχνίδι έχει σχέση με την πραγματικότητα όση σχέση είχαν και οι προσπάθειες της Πολιτείας να περιορίσουν την τοκογλυφία στην Πάρνηθα. Το παιχνίδι έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο που το τηλεφωνικό παιχνίδι και η πίστωση αποτελούν την κινητήρια δύναμη. Η πραγματικότητα της αγοράς υποχρεώνει τον πράκτορα να δώσει πίστωση η να αποδεχτεί το τηλεφωνικό στοίχημα που μπορεί να οφείλεται και στην αδυναμία η την απροθυμία του πελάτη να επισκεφτεί το πρακτορείο. Οι πράκτορες είναι υποχρεωμένοι να λειτουργούν με βάση τους νόμους της αγοράς και αν δεν το κάνουν θα χάσουν και πελατεία που θα μετακινηθεί στην παρανομία η στο διαδίκτυο. 

Επομένως έχουμε να κάνουμε με μια πραγματικότητα που δεν είναι εναρμονισμένη με την τυπικότητα και τις διατάξεις λειτουργίας των πρακτορείων. Η αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των πρακτόρων με βιβλία εσόδων-εξόδων προκαλεί σοβαρές παρενέργειες στο εισόδημα τους καθώς δεν μπορεί να καταγραφεί η πραγματικότητα σύμφωνα με την οποία ένα ποσοστό από  15 ως και 20% % του εσόδου  χάνεται λόγω του τηλεφωνικού παιχνιδιού και των πιστώσεων που όμως θεωρούνται βασικές προϋποθέσεις στη δημιουργία των σημερινών τζίρων.  Ένα φορολογικό σύστημα πρέπει πάντα να κινείται όσο το δυνατόν γίνεται κοντά στην οικονομική πραγματικότητα διαφορετικά είναι καταδικασμένο σε αποτυχία. Άρα το  αίτημα των πρακτόρων για τεκμαρτή δαπάνη είναι σωστό και πρέπει να γίνει αποδεκτό από το υπουργείο οικονομικών και η ΟΠΑΠ ΑΕ οφείλει να προσυπογράψει την διαδικασία.

Σε μια τέτοια περίπτωση δεν έχουμε παράβαση του σχετικού κανονισμού λειτουργίας των παιχνιδιών και των πρακτορείων αλλά εναρμόνιση με αυτό που συμβαίνει και ισχύει. Σίγουρα είναι πρόβλημα να πιστώνει ένας πράκτορας πελάτη που έχει αδυναμία αλλά οι πιστώσεις δεν είναι απαραίτητα υστερόβουλες και δεν είναι σε θέση ο πράκτορας να γνωρίζει τα οικονομικά του πελάτη του. Δικαιολογείται καταδίκη ενός πράκτορα που πίστωσε με δυσανάλογα ποσά πελάτη του σε βαθμό που να προκάλεσαν  την αδυναμία πληρωμής αλλά αυτό αποτελεί ειδικές και ξεχωριστές περιπτώσεις και δεν πρέπει οι εξαιρέσεις να διαμορφώνουν αντικανονικά πλαίσια. 

Το πρόβλημα έχει να κάνει κυρίως με το  ότι ζούμε στη χώρα της , υποκρισίας της μπλόφας , της φούσκας και των εντυπώσεων. Με  αποτέλεσμα να χάνουμε πλήρως την ουσία και να δηλώνουμε ότι γουστάρουμε  και όχι αυτό που πραγματικά είμαστε και κάνουμε. Κανένας όμως δεν έχασε επενδύοντας στην αλήθεια και το δίκαιο ενώ η ιστορία είναι γεμάτη με ερείπια κατασκευασμάτων που κτίσθηκαν στο ψέμα και το άδικο.
Π.Α.
Last Updated ( Friday, 25 June 2010 18:21 )


Written by valuebet   
Monday, 21 June 2010 22:54

Πιέσεις για κατάργηση της προμήθειας και κατάργηση της εμπορικής αξίας των πρακτορείων ασκεί η αλλαγή φορολόγησης των πρακτορείων. Οι εξελίξεις με το νέο νομοσχέδιο τυχερών παιχνιδιών θα αυξήσουν αυτές τις πιέσεις προς τον κλάδο των πρακτόρων. Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου οι πράκτορες είναι διχασμένοι ως προς τo αν αποτελούν ελεύθερες επιχειρήσεις η αποτελούν δίκτυο του ΟΠΑΠ με βεβαιωμένα έσοδα και έξοδα. 

Ένα σημαντικό τμήμα των πρακτόρων της Αττικής είναι υπέρ των ελεύθερων επιχειρήσεων ενώ ένας άλλος μεγάλος αριθμός πρακτόρων είναι πιθανό να αποδεχτεί μια πλήρη ένταξη στο εταιρικό δίκτυο της ΟΠΑΠ με συγκεκριμένη αμοιβή και αντικατάσταση της προμήθειας με μπόνους παραγωγικότητας. Το μοντέλο αυτό απασχολεί έντονα τους μετόχους που το βλέπουν σαν συμφέρουσα τη λύση καθώς θα μειωθούν οι δαπάνες και θα αποκτήσει πλήρη αυτονομία η εταιρεία, θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και θα λειτουργεί όπως τα πρακτορεία στοιχημάτων στην Αγγλία. Παράλληλα θα γίνουν ξεχωριστές συμφωνίες με τους συνεργάτες πράκτορες που θα εξελιχθούν σε στελέχη του τμήματος πωλήσεων της ΟΠΑΠ ΑΕ. 

 Στην περίπτωση πλήρους ένταξης του κλάδου στην ΟΠΑΠ ΑΕ και κατάργηση της προμήθειας τα πρακτορεία θα πάψουν να αποτελούν  επιχειρήσεις και οι πράκτορες θα αμείβονται με το νέο καθεστώς και επομένως δεν θα υπάρχουν βιβλία εσόδων –εξόδων αφού τα πάντα θα ενταχθούν φορολογικά στην εταιρεία , οι πράκτορες δεν θα έχουν έξοδα και θα φορολογούνται σαν φυσικά πρόσωπα. Το σχέδιο προβλέπει και  πρόωρη συνταξιοδότηση των πρακτόρων που δεν επιθυμούν να συνεχίσουν το επάγγελμα. Το συγκεκριμένο μοντέλο σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αποτελεί και μια προετοιμασία για το άνοιγμα της επίγειας αγοράς στην επόμενη τριετία ένα θέμα που έχει τεθεί στο περιθώριο έντεχνα  αυτή την εποχή ενώ αποτελεί την επόμενη και βέβαιη εξέλιξη στον χώρο. 
Last Updated ( Monday, 21 June 2010 23:03 )
 Written by valuebet   
Saturday, 19 June 2010 19:40
Αυξάνεται η γκανιότα στις ελληνικές ιπποδρομίες με σκοπό να καλυφτεί το μεγάλο φαγοπότι από τους κομματικούς και τις επαγγελματικές τάξεις. Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο για τα τυχερά γκανιότα η γκανιότα θα αυξηθεί στα επίπεδα του ανταγωνισμού και προφανώς ανταγωνισμός θεωρείτο στοίχημα του ΟΠΑΠ που δίνει επιστροφές γύρω στο 71% η 72%. Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι το ποσοστό του 80% της επιστροφής θα αφορά τα καθαρά έσοδα άρα θα αφαιρείται το 6% της προμήθειας των πρακτόρων και το 80% θα αφορά το 94% του τζίρου και θα πέφτει στο 75%. Δεν είναι γνωστό αν θα ισχύσει διαφορετική γκανιότα στα πρακτορεία από την γκανιότα εντός του ιπποδρόμου ενώ δεν αποσαφηνίζεται αν εκτός από το 6% θα υπολογιστούν και άλλα έξοδα στον προσδιορισμό της επιστροφής. Στο νομοσχέδιο γίνεται και αναφορά σε ξένες ιπποδρομίες που θα συμπεριληφθούν στο αμοιβαίο στοίχημα προφανώς σε καθημερινή βάση.
Last Updated ( Saturday, 19 June 2010 19:48 )
 
Written by valuebet   
Wednesday, 16 June 2010 14:12
Κύκλοι του μονοπωλίου διατυπώνουν την άποψη ότι έχει σημειωθεί προσύμφωνο  μεταξύ του ΟΠΑΠ και εκπροσώπων των πρακτόρων για μείωση της προμήθειας στα μονά σημεία και κατά πάσα πιθανότητα και στις δυάδες. Αρχικά θα ανακοινωθεί μείωση στο 2% αλλά στη συνέχεια θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις που θα καταλήξουν σε ένα ποσοστό 3 η 4% στους αγώνες που παίζονται σε μονό αποδεκτό. Σήμερα το 70% του τζίρου γίνεται σε τριάδες και άνω και εκτιμάται ότι δεν θα πληγεί το εισόδημα του κλάδου. Αντίθετα μπορεί να δοθεί σαν αντιστάθμισμα προμήθεια 9% στις τριάδες η στις τετράδες και άνω για να να υπάρξει ισορροπία. Με την κίνηση αυτή στον ΟΠΑΠ προσδοκούν σε μείωση του trading και εκτιμούν ότι θα κατεβάσουν την γκανιότα των μονών από το 115 στο 110% εξέλιξη που θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος.
Last Updated ( Wednesday, 16 June 2010 14:21 )
 

Written by valuebet   
Tuesday, 15 June 2010 21:31

Αν δεν το ξέρετε σας το αποκαλύπτουμε. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας περίπου το 1970 εξεδόθη διάταγμα το οποίο ισχύει και σήμερα το οποίο αναφέρει ρητά πως όταν το ΟΠΑΠ δίνει σημείο σε χάντικαπ δεν επιτρέπεται να δίνει under-over  και ειδικά στοιχήματα επειδή αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τον πατριωτισμό των Ελλήνων και τα ιδανικά του έθνους. 

Πολλοί πελάτες του ΟΠΑΠ ΑΕ του κορυφαίου μπουκ της Ευρώπης λόγω μονοπωλίου και πλυντηρίου ειρωνεύτηκαν την ανυπαρξία ειδικών στοιχημάτων στον μοναδικό αγώνα της βραδιάς ανάμεσα στην Βραζιλία και την Β. Κορέα αλλά αυτό συνέβη λόγω άγνοιας περί του διατάγματος.

Είναι φανερό ότι η πελατεία του ΟΠΑΠ προέβη στα  αρνητικά σχόλια επειδή αγνοεί την ύπαρξη του νόμου και καλό θα είναι το σχετικό απόσπασμα να αναρτηθεί στα πρακτορεία έστω και χωρίς τα σύμβολα της δικτατορίας αφού σήμερα όλα υπονοούνται και δεν απαιτούνται λεπτομέρειες η διευκρινήσεις.  
 


Written by valuebet   
Thursday, 10 June 2010 20:38
Κερδισμένος βγήκε  ο κλάδος των πρακτόρων από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις. Η  απεργία ανεστάλη μέχρι τον Σεπτέμβριο που θα γίνει απολογισμός και εκτίμηση της κατάστασης κυρίως στο φορολογικό και στο θέμα της ανταγωνιστικότητας των κουπονιών. Στην περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι αρνητικά οι πράκτορες θα επαναλάβουν τις κινητοποιήσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ η τα πρωταθλήματα. Οι πράκτορες έθεσαν μια σειρά θεμάτων και όπως συνήθως συμβαίνει πάντα τα αιτήματα είναι περισσότερα από τους βασικούς στόχους. 

Θεωρείται επιτυχία το γεγονός ότι τα βιβλία θα ξεκινήσουν από την 1η Οκτώβρη και πιθανώς με απαλλαγή μέσω μιας τεκμαρτής δαπάνης που δεν θα αλλοιώνει την πολιτική του υπουργείου οικονομικών και παράλληλα θα δίνει μια δίκαιη φορολογική απαλλαγή  στον κλάδο. Το θέμα  του διαδικτύου δεν αναλύεται στην απάντηση του ΟΠΑΠ όμως εκτιμάται ότι μπορεί να συνδυαστεί με αύξηση προμήθειας στο μέλλον χωρίς να είναι γνωστή που και πως θα χορηγηθεί αυτή η αύξηση. 

Στα φρουτάκια το θέμα δεν είναι του ΟΠΑΠ και ακόμα δεν έχει προκύψει ξεκάθαρη θέση από την πλευρά της κυβέρνησης. Το πρόβλημα δεν αφορά τους πράκτορες αλλά αφορά την ίδια την κυβέρνηση που πρέπει να χαράξει πολιτική με γνώμονα την προστασία της κοινωνίας και τον περιορισμό του ανεξέλεγκτου τζόγου. 

Η ανταγωνιστικότητα των κουπονιών αποτελεί ένα από τα αιτήματα του κλάδου και ο ΟΠΑΠ απάντησε ότι θα συνεχίσει να αναβαθμίζει το προϊόν χρησιμοποιώντας σαν επιχείρημα τα νέα προϊόντα στο Μουντιάλ. Πρέπει να επισημανθεί ότι το μονοπώλιο δεν έχει τα περιθώρια για θεαματικές κινήσεις με βάση την κόντρα με την Ευρώπη και οι βελτιώσεις πρέπει να είναι προσεκτικές. Στην αντίθετη περίπτωση μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο και η ύπαρξη του φυσικού δικτύου. 

Τα παραπάνω αποτελούν μια ρεαλιστική εκτίμηση των εξελίξεων χωρίς επιθυμία υπεράσπισης καμιάς πλευράς. Εκτιμάται ότι οι πράκτορες κέρδισαν από τις κινητοποιήσεις χωρίς να εκτεθούν στον σκληρό αγώνα των απεργιών που μπορεί να οδηγούσαν σε αρνητικά αποτελέσματα.

ΥΓ Το βράδυ της Τρίτης το valuebet σε σχόλιο με τίτλο " Ο απολογισμός της απεργίας" έγραψε την πληροφορία που μας μετέφεραν  παράγοντες της αγοράς ότι Τετάρτη η Πέμπτη θα υπήρχε θετική εξελιξη και η απεργία δεν θα γινόταν. Και η θετική εξέλιξη για τον κλάδο ήταν το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της ΟΠΑΠ ΑΕ.
Last Updated ( Thursday, 10 June 2010 21:10 )

Written by valuebet   
Thursday, 10 June 2010 17:45
 Δεσμεύσεις για μια σειρά θεμάτων ανέλαβε η ΟΠΑΠ ΑΕ που σε ένα βαθμό ικανοποιουν ορισμένα από τα αιτήματα των πρακτόρων ενώ όλα δέιχνουν ότι το φορολογικό θα αλλάξει απο την 1η Οκτωβρίου και όχι από την 1η Ιουλίου. Ο ΟΠΑΠ σε ανακοίνωση του έκανε αναφορά σε ολα τα αιτήματα του κλάδου με εξαίρεση στο αίτημα 80% payout και 12% προμήθεια σε όλα τα παιχνίδια το οποίο θεωρήθηκε σαν μη ρεαλιστικό με τα σημερινά δεδομένα.  Η ΠΟΕΠΠΠ αυτή τη στιγμή συνεδριάζει για το μέλλον των κινητοποιήσεων και τα φαινόμενα δείχνουν ότι θα υπάρξει μια τρίμηνη ανακωχή χωρίς αυτό να είναι δεδομένο. Στη συνέχεια ακολουθεί η ανακοίνωση της ΟΠΑΠ ΑΕ. 

 

 

1. Η ΟΠΑΠ Α.Ε. έχει αναλάβει δέσμευση για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής προσφοράς ασφάλισης των πρακτορείων της. Μετά από έρευνα αγοράς σε πολύ σύντομο χρόνο θα προτείνει την καταλληλότερη και οικονομικότερη λύση. 

2. Τόσο η Διοίκηση της ΟΠΑΠ Α.Ε., όσο και η ηγεσία της Ομοσπονδίας ενημερώθηκαν αρμοδίως ότι το υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού, θα επικυρώσει με το αμέσως επόμενο νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει στη Βουλή προς ψήφιση, τις ατομικές συμβάσεις πρακτόρευσης που έχουν υπογράψει οι πράκτορες με την ΟΠΑΠ Α.Ε.

3. Επίσης η ΟΠΑΠ Α.Ε. και η ηγεσία της Ομοσπονδίας ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες ότι για την έναρξη θεώρησης βιβλίων και στοιχείων του ΚΒΣ εκ μέρους των πρακτόρων θα απαιτηθεί πρόσθετος χρόνος (έως την 30-09-2010), προκειμένου να εξευρεθούν οι αναγκαίες λύσεις σε προβλήματα τα οποία έχουν ανακύψει και τα οποία έως τώρα δεν είχαν γίνει γνωστά (π.χ. ένταξη στο ΤΕΜΠΜΕ για διευθέτηση ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποθέσεων, προσδιορισμός κλάδου ασφάλισης, φορολογικές εκκρεμότητες πρακτόρων κ.α.).

4. Ως προς τα υφιστάμενα παιχνίδια, στόχευση της ΟΠΑΠ Α.Ε. είναι η συνεχής ενίσχυση και βελτίωσή τους, ώστε αυτά να καθίστανται διαρκώς ελκυστικότερα και ανταγωνιστικότερα και αυτό το απέδειξε με το κουπόνι  του ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες, κάτι που θα εξακολουθήσει να κάνει στο αμέσως επόμενο διάστημα.

5. Αναφορικά με τα νέα παιχνίδια (τυχερά περιορισμένου κέρδους και τεχνικά), τα οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να θεσμοθετήσει, η ΟΠΑΠ Α.Ε. εφόσον αποκτήσει άδεια οργάνωσης και διεξαγωγής τους, θα τα τοποθετήσει στην Ελληνική Επικράτεια με γνώμονα την ενίσχυση του φυσικού δικτύου των πρακτορείων της.

Ειδικότερα σε σχέση με το Internet η  ΟΠΑΠ Α.Ε. ζητά τη διαμόρφωση νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας διαδικτυακών παιχνιδιών. Στρατηγική της ΟΠΑΠ είναι η διεκδίκηση άδειας παρόχου όταν αυτές αποδοθούν από την κυβέρνηση. Η προώθηση των παιχνιδιών μέσω του διαδικτύου θα γίνεται συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά στο υπάρχον δίκτυο (πρακτορεία), με αντίστοιχους όρους, ανάλογα με τα επιτρεπόμενα παιχνίδια.


Written by valuebet   
Thursday, 10 June 2010 17:45
 Δεσμεύσεις για μια σειρά θεμάτων ανέλαβε η ΟΠΑΠ ΑΕ που σε ένα βαθμό ικανοποιουν ορισμένα από τα αιτήματα των πρακτόρων ενώ όλα δέιχνουν ότι το φορολογικό θα αλλάξει απο την 1η Οκτωβρίου και όχι από την 1η Ιουλίου. Ο ΟΠΑΠ σε ανακοίνωση του έκανε αναφορά σε ολα τα αιτήματα του κλάδου με εξαίρεση στο αίτημα 80% payout και 12% προμήθεια σε όλα τα παιχνίδια το οποίο θεωρήθηκε σαν μη ρεαλιστικό με τα σημερινά δεδομένα.  Η ΠΟΕΠΠΠ αυτή τη στιγμή συνεδριάζει για το μέλλον των κινητοποιήσεων και τα φαινόμενα δείχνουν ότι θα υπάρξει μια τρίμηνη ανακωχή χωρίς αυτό να είναι δεδομένο. Στη συνέχεια ακολουθεί η ανακοίνωση της ΟΠΑΠ ΑΕ. 

 

1. Η ΟΠΑΠ Α.Ε. έχει αναλάβει δέσμευση για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής προσφοράς ασφάλισης των πρακτορείων της. Μετά από έρευνα αγοράς σε πολύ σύντομο χρόνο θα προτείνει την καταλληλότερη και οικονομικότερη λύση. 

2. Τόσο η Διοίκηση της ΟΠΑΠ Α.Ε., όσο και η ηγεσία της Ομοσπονδίας ενημερώθηκαν αρμοδίως ότι το υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού, θα επικυρώσει με το αμέσως επόμενο νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει στη Βουλή προς ψήφιση, τις ατομικές συμβάσεις πρακτόρευσης που έχουν υπογράψει οι πράκτορες με την ΟΠΑΠ Α.Ε.

3. Επίσης η ΟΠΑΠ Α.Ε. και η ηγεσία της Ομοσπονδίας ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες ότι για την έναρξη θεώρησης βιβλίων και στοιχείων του ΚΒΣ εκ μέρους των πρακτόρων θα απαιτηθεί πρόσθετος χρόνος (έως την 30-09-2010), προκειμένου να εξευρεθούν οι αναγκαίες λύσεις σε προβλήματα τα οποία έχουν ανακύψει και τα οποία έως τώρα δεν είχαν γίνει γνωστά (π.χ. ένταξη στο ΤΕΜΠΜΕ για διευθέτηση ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποθέσεων, προσδιορισμός κλάδου ασφάλισης, φορολογικές εκκρεμότητες πρακτόρων κ.α.).

4. Ως προς τα υφιστάμενα παιχνίδια, στόχευση της ΟΠΑΠ Α.Ε. είναι η συνεχής ενίσχυση και βελτίωσή τους, ώστε αυτά να καθίστανται διαρκώς ελκυστικότερα και ανταγωνιστικότερα και αυτό το απέδειξε με το κουπόνι  του ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες, κάτι που θα εξακολουθήσει να κάνει στο αμέσως επόμενο διάστημα.

5. Αναφορικά με τα νέα παιχνίδια (τυχερά περιορισμένου κέρδους και τεχνικά), τα οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να θεσμοθετήσει, η ΟΠΑΠ Α.Ε. εφόσον αποκτήσει άδεια οργάνωσης και διεξαγωγής τους, θα τα τοποθετήσει στην Ελληνική Επικράτεια με γνώμονα την ενίσχυση του φυσικού δικτύου των πρακτορείων της.

Ειδικότερα σε σχέση με το Internet η  ΟΠΑΠ Α.Ε. ζητά τη διαμόρφωση νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας διαδικτυακών παιχνιδιών. Στρατηγική της ΟΠΑΠ είναι η διεκδίκηση άδειας παρόχου όταν αυτές αποδοθούν από την κυβέρνηση. Η προώθηση των παιχνιδιών μέσω του διαδικτύου θα γίνεται συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά στο υπάρχον δίκτυο (πρακτορεία), με αντίστοιχους όρους, ανάλογα με τα επιτρεπόμενα παιχνίδια.

Written by valuebet   
Tuesday, 08 June 2010 22:38
Απεργία διαρκείας ξεκινάνε οι πράκτορες διατυπώνοντας μια σειρά αιτημάτων που αφορά τα έσοδα και τα κέρδη τους σαν δίκτυο πωλήσεων της ΟΠΑΠ ΑΕ. Οικονομικοί παράγοντες  αξιολογούν διαφορετικά την απεργία και κυρίως στο σενάριο να έχει μεγάλη διάρκεια. Το ένα στρατόπεδο υποστηρίζει ότι θα υποστεί σημαντική ζημιά ο ΟΠΑΠ και κατά επέκταση το ελληνικό δημόσιο καθώς θα χαθούν τζίροι 400 εκατ. ευρώ στο στοίχημα και 200 ευρώ στο ΚΙΝΟ. Με αυτούς τους τζίρους ο ΟΠΑΠ θα αποκτούσε έσοδο 160 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 50 εκατ. αφορούν την προμήθεια των πρακτόρων. Η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο που κατέχει το 34% των μετοχών υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ και για τους μετόχους στα 65 εκατ. ευρώ ενώ σε δέκα εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα έξοδα. 

Συνολικά στην περίπτωση που η απεργία διαρκέσει ολόκληρο τον Ιούνιο θα προκληθεί απώλεια 50 εκατ. ευρώ στους πράκτορες, 35 εκατ στο ελληνικό δημόσιο και 65 εκατ. στους υπόλοιπους μετόχους. Τα παραπάνω υπολογίζονται με payout 75% στο Πάμε Στοίχημα και 70% στο ΚΙΝΟ. 

Διατυπώνεται όμως και το επιχείρημα  ότι η απεργία θα κάνει καλό στο κοινωνικό σύνολο. Οι πελάτες του ΟΠΑΠ θα αποκτήσουν ένα έσοδο ύψους 160 εκατ. ευρώ μέσα σε 25 μέρες το οποίο θα το έχαναν αν δεν γινόταν η απεργία.. Αυτή η εξέλιξη σε μια περίοδο κρίσης αποτελεί μια οικονομική ανάσα αφού  το 90% των πελατών της ΟΠΑΠ ΑΕ είναι μικρομεσαίας οικονομικής επιφάνειας κυρίως εργαζόμενοι , συνταξιούχοι και μετανάστες. 

Πρέπει πάντως  να ληφθεί υπόψη  ότι η απεργία θα προκαλέσει αύξηση στις εγγραφές του διαδικτύου κατά 15 ως και 20 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από το ποσό που θα κατέθεταν οι πελάτες χωρίς την απεργία. Επομένως το καθαρό ποσό που θα μείνει στις τσέπες των πελατών του ΟΠΑΠ δεν θα είναι 160 εκατ. ευρώ αλλά γύρω στα 140 εκατ. ευρώ αφού τα 20 θα κατατεθούν στο διαδίκτυο χωρίς να μπορεί να εκτιμηθεί πόσους τζίρους θα δημιουργήσουν και πόση θα είναι η επιστροφή. 

Πάντως οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι Τετάρτη η Πέμπτη θα υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη και δεν θα γίνει η απεργία. Για να στηρίξουν αυτή την άποψη επικαλούνται την σημερινή άνοδο στην τιμή της μετοχής του ΟΠΑΠ κατά 4,7% που όμως  μπορεί να οφειλόταν και σε διαφορετικούς  λόγους. 


Last Updated ( Tuesday, 08 June 2010 22:42 )
 Written by valuebet   
Saturday, 22 May 2010 20:28
Τεράστια νίκη πέτυχε σήμερα η ΠΟΕΠΠΠ  καθώς το 98% των πρακτόρων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικαλιστικών οργάνων και τα πρακτορεία έμειναν κλειστά.  Πρόκειται για ένα απεργιακό ποσοστό ρεκόρ τόσο στην ιστορία του κλάδου όσο και στην ιστορία του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος και αναμένεται να αποτελέσει την απαρχή εξελίξεων στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών. 

Η ΠΟΕΠΠΠ πλέον μετατρέπεται σε ουσιαστικό παίκτη στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών και οι αποφάσεις της στο μέλλον θα επηρεάσουν την ευρύτερη πολιτική. Μέχρι σήμερα οι πάντες θεωρούσαν αδύνατον να γίνει απεργία σε ποσοστό πάνω από το 50% του κλάδου και η καθολική συμμετοχή έδειξε ότι οι πράκτορες έχουν σαν κέντρο αποφάσεων τα συνδικαλιστικά τους όργανα γεγονός που πρέπει να γίνει κατανοητό από την Πολιτεία και τους μετόχους της ΟΠΑΠ ΑΕ. 

Δεν μπορεί να είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστεί την επιτυχία της η ΠΟΕΠΠΠ αλλά έχει στείλει τα μηνύματα μέσω των αιτημάτων που έχουν διατυπωθεί. Σίγουρα όμως έχουμε να κάνουμε με την μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του κλάδου και παράλληλα την μεγαλύτερη ευκαιρία για να παίξει καθοριστικό ρόλο στο μέλλον και να αποτελέσει βασικό συνομιλητή των εξελίξεων.
 Written by valuebet   
Friday, 21 May 2010 17:49
Αναδημοσίευση από την Καθημερινή

"Το δικαίωμα στην απεργία θεωρείται ιερό. Και όταν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι καλούν τα μέλη τους σε απεργία, οι τελευταίοι θα πρέπει να σέβονται τις αποφάσεις των εκπροσώπων τους. Ομως και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι θα πρέπει να σέβονται τις μειοψηφίες, δεδομένου ότι η εποχή του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Ο αμφίδρομος σεβασμός δεν ισχύει πάντοτε για τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Αυτό έγινε πρόσφατα ορατό και στη συνδικαλιστική ηγεσία των πρακτόρων του ΟΠΑΠ. Η ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ (ΠΟΕΠΠΠ) στις 14 Μαΐου, η οποία καλεί σε απεργίες τα μέλη της, μοιάζει περισσότερο με «φασιστοειδούς» έμπνευσης κάλεσμα, παρά με συλλογική απόφαση.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, όσοι πράκτορες διαφοροποιηθούν από την απόφαση του προεδρείου πρόκειται να... στηθούν στον τοίχο. Μάλιστα, εμπνευσμένοι ίσως και από τον πρόσφατο εμπρησμό στο υποκατάστημα της Marfin Bank, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΠΠΠ απειλούν να κάνουν στάχτη τα πρακτορεία όσων δεν απεργήσουν στις 22 Μαΐου 2010. «Δεσμευόμαστε πως σε όποιου σωματείου η διοίκηση ανοίξει κερκόπορτες, την επομένη μέρα θα μας βρουν μπροστά τους. Στάχτη να γίνουν. Καλύτερα να κλάψουν 100 παρά οι οικογένειες πέντε χιλιάδων. ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΕΟΣ.»

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΠΠΠ που καλεί τους πράκτορες για «πόλεμο μέχρι εσχάτων» ταιριάζει περισσότερο σε αναρχο-αριστερίστικη οργάνωση, παρά σε ένα σωματείο που σέβεται τους νόμους και λειτουργεί σε μια δημοκρατική κοινωνία. Απειλές του τύπου ότι «ο πόλεμος αυτός θα έχει θύματα» είναι αχρείαστες σε ένα δημοκρατικό σωματείο, εφόσον τα μέλη του είναι ενωμένα και πεπεισμένα για το δίκαιο του αγώνα τους. Εκτός και αν τα μέλη της ΠΟΕΠΠΠ δεν είναι πεπεισμένα για τον ιερό τους αγώνα, όπως έδειξε πρόσφατα ο αποκλεισμός των γραφείων του ΟΠΑΠ.

Αν και ο στόχος του συγκεκριμένου αποκλεισμού επιτεύχθηκε -δηλαδή η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων ΟΠΑΠ που είχε προγραμματιστεί εκείνη την ημέρα δεν πραγματοποιήθηκε- εν τούτοις οι 5.000 πράκτορες που θα κατέκλυζαν τον Κηφισό αποδείχτηκαν λιγότεροι από 500, έχοντας μάλιστα και μικρές εφεδρείες θερμόαιμων από την επαρχία. Επρόκειτο δηλαδή για το ίδιο σκηνικό των ισχυρών μειοψηφιών που ταλαιπωρεί την πλειοψηφία, όπως συμβαίνει συχνά πυκνά με τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας.

Ισως το άδικο των αποφάσεων του ΟΠΑΠ και της κυβέρνησης να πνίγει τους πράκτορες. Ισως και ο ΟΠΑΠ και η κυβέρνηση να μην έχουν κάνει πολύ καλά τη δουλειά τους. Το σίγουρο όμως είναι ότι τέτοιου είδους ανακοινώσεις δεν είναι οι καταλληλότερες για να δικαιωθούν τα αιτήματα ενός κλάδου. Ακόμη πιο βέβαιο είναι ότι η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕΠΠΠ φάνηκε να μην έχει καταλάβει τι συνέβη στο υποκατάστημα της Marfin Bank, όταν οι «μάζες», εμφορούμενες από φανατισμό και από το δίκαιο του εργάτη, εξάλειψαν τέσσερις ζωές. Η θλίψη όμως ήρθε αργότερα, όταν πραγματικά χιλιάδες άνθρωποι και χωρίς συνδικαλιστική προσταγή προσήλθαν σιωπηλά στο σημείο της αποτρόπαιης ενέργειας των ανεγκέφαλων κουκουλοφόρων.

Τα θέλουμε όλα

Οι πράκτορες του ΟΠΑΠ πρόκειται να απεργήσουν τόσο στις 22 Μαΐου, ημέρα διεξαγωγής του τελικού του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ευρώπης, όσο και στη διάρκεια διεξαγωγής του Παγκόσμιου Κυπέλλου που θα διεξαχθεί στη Ν. Αφρική (11/6-11/7). Η απεργία αυτή, εφόσον πραγματοποιηθεί με επιτυχία, σίγουρα θα αποτελέσει πλήγμα για τον ΟΠΑΠ, δεδομένου ότι εκτιμάται ότι θα χάσει έσοδα άνω των 300 εκατ. ευρώ μόνον από το παιχνίδι «Πάμε Στοίχημα». Μαζί με τον ΟΠΑΠ όμως θα χάσουν πολλά και οι πράκτορες, οι οποίοι λαμβάνουν το 8% του τζίρου ως προμήθεια. Επομένως, το αντικίνητρο στην απεργία είναι μεγάλο και οι συνδικαλιστικοί ταγοί ευλόγως φοβούνται ένα απεργιακό φιάσκο. Ετσι, προκειμένου να πειθαναγκαστούν κάποιοι πράκτορες, το προεδρείο της ΠΟΕΠΠΠ δικαιολόγησε την εμπρηστική ανακοίνωσή του. «Τα θέλουμε όλα και τα θέλουμε τώρα», αναφέρει η τελευταία φράση στην ανακοίνωσή της.

Ομως, τέτοιου είδους ολιστικές προσεγγίσεις όχι μόνον έχουν οδηγήσει σε απαξίωση ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά κυρίως έφεραν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Η πρόσφατη εκβιαστική απεργία των συνδικαλιστών του λιμανιού είναι η πιο χαρακτηριστική. Και όπως συμβαίνει με τους «αριστοκράτες» λιμενεργάτες, έτσι και οι πράκτορες απέχουν πολύ από το να συνιστούν «μεροκαματιάρηδες». Κάθε χρόνο, περίπου 3.500 εν λειτουργία πρακτορεία ΟΠΑΠ μοιράζονται μόνον από τον ΟΠΑΠ περίπου 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο πάνω από 100.000 ευρώ το κάθε πρακτορείο. Τώρα, ανάμεσα στα αιτήματα που τίθενται είναι να αυξηθεί η ετήσια προμήθειά τους στα 600 εκατ. ευρώ.

Κανένα έλεος, στάχτη να γίνουν...

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα της ανακοίνωσης της ΠΟΕΠΠ: «Τώρα δεν είναι μάχη. Είναι ο πόλεμος. Και όποιος δειλιάσει, θα κηρυχθεί λιποτάκτης. Οποιος σπείρει τη διχόνοια, θα στηθεί στον τοίχο. Το δίκιο μας, μας δίνει δικαιώματα έκτακτης ανάγκης. Ξηλώστε τις μηχανές όποιου τολμήσει να βάλει κλειδί στην πόρτα πρακτορείου. Κλείστε τους όπου ανοίξουν. Αυτή η μάχη δεν θα έχει ΚΑΝΕΝΑΝ ΟΙΚΤΟ».

«Οι ομάδες περιφρούρησης που θα οργανώσουν τα σωματεία έχουν εντολή να κλείσουν με κάθε τρόπο τους προδότες. Δεσμευόμαστε πως σε όποιου σωματείου η διοίκηση ανοίξει κερκόπορτες, την επόμενη μέρα θα μας βρουν μπροστά τους. Στάχτη να γίνουν. Καλύτερα να κλάψουν 100 παρά οι οικογένειες πέντε χιλιάδων. ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΕΟΣ».

«Οι ομάδες περιφρούρησης που θα οργανώσουν τα σωματεία έχουν εντολή να κλείσουν με κάθε τρόπο τους προδότες. Δεσμευόμαστε πως σε όποιου σωματείου η διοίκηση ανοίξει κερκόπορτες, την επόμενη μέρα θα μας βρουν μπροστά τους. Στάχτη να γίνουν. Καλύτερα να κλάψουν 100 παρά οι οικογένειες πέντε χιλιάδων. ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΕΟΣ».

Σημ. Valuebet
Το σχόλιο της Καθημερινής απέναντι στην ανακοίνωση είναι σωστό. Και αποτελεί υποχρέωση του κάθε δημοσιογράφου να απαντάει σε ένα κακό κείμενο. Υπάρχουν φράσεις στην ανακοίνωση της ΠΟΕΠΠΠ που καταργούν τις δημοκρατικές διαδικασίες που αναιρούν την νομιμότητα. Ο δημοσιογράφος που ασκεί κριτική δεν το κάνει επειδή είναι αντίπαλος των πρακτόρων. Δεν ασκεί το κείμενο κριτική στην απεργία αλλά στην φρασεολογία με την οποία αναδεικνύεται ο νόμος της ισχύος. Η αντίφαση είναι προφανής. Ενώ οι πράκτορες αντιδρούν απέναντι στην ισχύ ταυτόχρονα επιβάλουν την δικη τους ισχύ στην μειοψηφία που δεν θα απεργήσει. Δίνουν έμμεσα νομιμότητα στην κάθε επίδειξη ισχύος και αυτό αποτελεί λάθος. Δεν έχει σημασία αν σπάσει την απεργία το 2 η 3% του κλάδου. Και θα αποτελέσει ηλιθιότητα να γίνουν επεισόδια και έκτροπα  που θα αχρηστέψουν μια απεργία του 95%. Η ανακοίνωση της ΠΟΕΠΠΠ κατά την γνώμη μας ατιμάζει την ιστορία του κλάδου που πάντα διεκδικούσε με επιχειρήματα και λογική τα δικαιώματα του. Αν σήμερα η κατάσταση είναι άσχημη και οι τζίροι έχουν πτώση αυτό δεν αποτελεί προνόμιο του κλάδου. Το γενικό κλίμα είναι αρνητικο και ασκεί πιέσεις στους πάντες. Αν λειτουργήσει ο νόμος της ισχύος η κοινωνία το έχασε το παιχνίδι. Άλλωστε εδω που φτάσαμε και πολύ περισσότερο εκεί που θα φτάσουμε οφείλεται στον πολυφασισμό του δημόσιου βίου. 

Το valuebet θεωρεί ότι ο κλάδος των πρακτόρων έχει αδικηθεί και τον υποστηρίζει στα αιτήματα που απορρέουν από το δημοκρατικό δίκαιο.  Η απεργία πρέπει να πετύχει μόνο σε ότι αφορά αυτά τα αιτήματα και για κανέναν άλλον λόγο. Όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι το κείμενο της ΠΟΕΠΠΠ ήταν  εντός χρόνου και κλίματος των ημερών αλλά ήταν ανάρμοστο σε ότι αφορα τον ελληνικό τόπο. Και δικαίως ο συντάκτης της Καθημερινής προβληματίστηκε και ανέλυσε με την λογική των πραγμάτων την φρασεολογία. Πιθανώς ο συντάκτης να μην γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στον χώρο των πρακτορείων , πιθανώς να μην γνωρίζει καν τη  ροή χρηματοδότησης μυστικών κρατικών κονδυλιών σε ημέτερες γραφίδες και ημέτερους  τώρα η κατά το παρελθόν. Πιθανώς να μην γνωρίζει ότι αρκετοί στο χώρο αυτόν υπάρχουν γιατί θέλουν οι υψηλά ιστάμενοι να υπάρχουν και όποτε θέλουν τους ακυρώνουν. 

Είναι γεγονός ότι το σύστημα ΟΠΑΠ είναι παντοδύναμο. Αυτό μοιράζει το χαρτί όπου θέλει με τα δικά του κριτήρια. Κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Αυτό δημιουργεί τους πάντες , τους κάνει μάγκες η δάγκες. Αυτό το σύστημα αποφασίζει ποιούς θα προωθήσει και ποιούς θα σβήσει από τον χάρτη. Για πλάκα τους έχει ο ΟΠΑΠ τους πράκτορες και την ΠΟΕΠΠΠ πραγματικά για πλάκα. Αν ο ΟΠΑΠ αποφασίσει να δώσει 20.000 νέες άδειες θα το κάνει εύκολα σε μια μέρα. Με ένα νεύμα χωρίς να κουνηθεί κανένας. Για τέτοια κατάσταση μιλάμε. Το γεγονός ότι ο ΟΠΑΠ μπορεί δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνει. Πέρσι στον Σεπτέμβρη σε μια πρωταφανή επίδειξη ισχύος ο ΟΠΑΠ πήρε σε μια εβδομάδα 4.500 υπογραφές από τους πράκτορες χωρίς αυτοί να ξέρουν τι έχουν υπογράψει. Αν ο ΟΠΑΠ αποφασίσει να τελειώσει το σημερινό δίκτυο το κάνει πολύ εύκολα. Ο ΟΠΑΠ αποφασίζει ποιοί εκδότες και ποιοί επιχειρηματίες θα πάρουν μερίδια. Δίνει 3-4 αβάντες και δουλειές εκεί που πρέπει και χαμένοι θα βγουν οι 5.000 πράκτορες. Ο ΟΠΑΠ είναι σε θέση να τελειώσει όλη τη διαφθορά στην Ελλάδα με την μία γιατί συνεργάστηκε μαζί της και έχει τεράστια τεχνογνωσία σε αμαρτωλές καταστάσεις. Ο ΟΠΑΠ για παράδειγμα αποφασίζει αν θα γίνει πρωτάθλημα στη νέα χρονιά. Αν κλείσει την κάνουλα τέλος. Το αν υπάρχει κάτι άλλο πίσω από τον ΟΠΑΠ κανένας δεν είναι σε θέση να το ξέρει και δεν θα το μάθει όσο και να ψάξει. 

Πρέπει λοιπόν να έχουμε επίγνωση της πραγματικότητας. Σε περιόδους σαν αυτή που διανύουμε όλα μπορεί να αλλάξουν σε μια μέρα χωρίς να το καταλάβει κανένας. Κεκτημένα και προνόμια να χαθούν στο δευτερόλεπτο. Και όλα αυτά γιατί χάθηκε ο έλεγχος. Αν δεν συγκροτηθούμε δημοκρατικά τότε τα προνόμια θα χαθούν  οριστικά. 


Written by valuebet   
Sunday, 16 May 2010 19:46
Πρόβλημα δημιούργησε ο ΟΠΑΠ στο δίκτυο των πρακτορείων του σύμφωνα με πληροφορίες του valuebet. Συγκεκριμένα η εταιρεία ενώ ανακοίνωσε ότι κάθε 3 ευρώ παιχνιδιού αντιστοιχούν σε ένα λαχνό στην Άμεση Νίκη  πήρε πίσω την εξαγγελία πιθανώς και με πρόθεση να εξαπατήσει τους πελάτες της. Τα στελέχη του Κηφισού με μια σειρά παράνομων και χωροφυλακίστικων μεθοδεύσεων επιχείρησαν να κουμαντάρουν την ροή των δελτίων με απειλές προς τους πράκτορες τους γεγονός γελοίο και εξοργιστικό. Αν τα στελέχη της ΟΠΑΠ ΑΕ δεν είχαν σκεφτεί ότι οι πελάτες θα έσπαγαν τα δελτία τότε το ελληνικό δημόσιο να τους βγάλει άμεσα σε αναπηρική σύνταξη ως διανοητικά προβληματικούς και να καταχτούν στα άτομα με ειδικές ανάγκες. 

Μάλλον όμως έχουμε να κάνουμε με άτομα με ειδικές ανάγκες αν σκεφτεί κανείς ότι στο προ-πο της Κυριακής κάθε πράκτορας πήρε προμήθεια ύψους 3 ευρώ κατά μέσο όρο ενώ στα χειμωνιάτικα δελτία η προμήθεια από το κυριακάτικο προ-πό ήταν στα 8 ευρώ μετα από τρεις δήθεν καινοτόμες παρεμβάσεις σε μια πενταετία. Δηλαδή περισσότερα ξοδεύονται στο χαρτί των δελτίων και στην διανομή τους από την προμήθεια του πράκτορα από το παιχνίδι. 

Θα επισημάνουμε ότι οι απειλές και οι ενέργειες του ΟΠΑΠ προς  τους πράκτορες για να περιοριστεί το σπάσιμο των δελτίων έφερε σε σύγκρουση τους πράκτορες με τους πελάτες τους και η ενέργεια από προωθητική κινδυνεύει μετατραπεί σε απωθητική.

Απορεί κανείς πως δεν υπήρξε επίσημη θέση η αντίδραση της ΠΟΕΠΠΠ στον σχεδιασμό της Άμεσης Νίκης που αφορούσε και τις σχέσεις του κλάδου με την πελατεία των πρακτορείων. 

Φυσικά η ανικανότητα των στελεχών της ΟΠΑΠ αποδείχτηκε και στο θέμα του φορολογικού αφού δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν στο υπουργείο οικονομικών μια ρεαλιστική διέξοδο στο  πρόβλημα των κλάδου από την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος. Είναι γεγονός ότι πρέπει ο κλάδος να πάει σε βιβλία εσόδων εξόδων αλλά θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια αιτιολογημένη και ρεαλιστική φορολογικά ζώνη ασφαλείας. Σήμερα οι πράκτορες φορολογούνται για το 40% των εσόδων τους εξωλογιστικά και θα μπορούσε να ισχύουν τα βιβλία με μάξιμουμ φορολόγηση στο 60% η 65%  των εσόδων κάθε πρακτορείου σαν καθαρά κέρδη. Με το ισχύον σύστημα είναι σίγουρο ότι θα φορολογηθούν πρακτορεία με 70η 75 η και το 80% των εσόδων τους εξέλιξη εκτός πραγματικότητας σε συνολική βάση και με βάση τις ιδιομορφίες του επαγγέλματος. Μπορούσε να αναζητηθεί σαν εναλλακτική λύση και η δυνατότητα απαλλαγής 10 ως 12% των εσόδων και να ισχύουν τα βιβλία εσόδων εξόδων για το 88 η το 90% της προμήθειας μετά από αιτιολογημένη αναφορά στο υπουργείο οικονομικών με την οποία θα περιγραφόταν χωρίς ταμπού η πραγματικότητα και το πως δημιουργούνται οι τζίροι. 

Ως προς το αίτημα των πρακτόρων για απαγόρευση του διαδικτύου οι εκπρόσωποι τους με αυτή την στάση έρχονται σε αντίφαση με τα προ διετίας λεγόμενα τους οτι  το διαδίκτυο δεν μπορεί να αχρηστεύσει ένα ανταγωνιστικό επίγειο δίκτυο και αυτό πράγματι  έχει διαπιστωθεί στο εξωτερικό. Συνεπώς οι πράκτορες στρέφονται δογματικά κατά του διαδικτύου και εκτιμούν σαν μονόδρομο για την επιβίωση τους μια περιοριστική πολιτική έχοντας συνειδητοποιήσει ότι ο ΟΠΑΠ δεν είναι σε θέση να προσφέρει ανταγωνιστικά προϊόντα. Και δεν μπορεί να το κάνει για δύο λόγους. Ο πρώτος οφείλεται στην απληστία των μετόχων και ο δεύτερος ότι έχει στελέχη άτομα μειωμένων και αναχρονιστικών αντιλήψεων που  ενδεχομένως είναι εγκλωβισμένα σε νοσηρές καταστάσεις.

ΥΓ Προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναζητεί λύσεις στην επέκταση του τζόγου και την ευρύτατη διάδοση του Βιντεολότο. Μια σωστή πολιτική στην βιομηχανία των τυχερών παιχνιδιών πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ασφαλιστικές δικλείδες  απέναντι στην κοινωνία, το ισότιμο δικαίωμα στην επιχειρηματικότητα και την εργασία, τα συμφέροντα του δημοσίου και όλο το πλαίσιο να λειτουργεί με διαφάνεια και ρεαλισμό.
Last Updated ( Sunday, 16 May 2010 20:17 )Written by valuebet   
Saturday, 15 May 2010 19:01
Η μεγάλη πτώση των τζίρων οδήγησε την ΟΠΑΠ ΑΕ σε επιστροφή στοιχήματος στην πελατεία της μέσα από την Άμεση Νίκη με τους παίκτες να κερδίζουν διαφορά ποσά από 10 ως και 1000 ευρώ. Κάθε δελτίο αξίας 3 ευρώ και άνω αποτελεί έναν λαχνό και όπως ήταν φυσικό μεγάλα στοιχήματα αξίας εκατοντάδων και χιλιάδων ευρώ σπάστηκαν σε μικρότερα αξίας 3 ευρώ. Όπως ήταν φυσικό την μερίδα του λέοντος την πήραν οι μεγαλοπαίκτες όπως θα συνέβαινε αν κάθε δελτίο έδινε λαχνούς ανάλογα με την αξία του. Απλώς τώρα κάποιοι παίκτες την πάτησαν και έπαιξαν τα δελτία τους χωρίς να τα σπάσουν σε δελτία 3 ευρώ χάνοντας αρκετά χρήματα. 

Όπως προαναφέρθηκε από την Πρωτομαγιά παρατηρήθηκε καθίζηση στους τζίρους και ανέβηκε απότομα ο αριθμός των πρακτορείων με διακανονισμό Η πτώση ξεκίνησε από τον Μάρτιο. Σε συζητήσεις συνδικαλιστών με στελέχη του ΟΠΑΠ διαπιστώθηκε έντονο πρόβλημα και τέθηκε θέμα επιβίωσης μεγάλου αριθμού πρακτορείων. Η Άμεση Νίκη αποτέλεσε μια επιλογή για να σωθούν πολλά πρακτορεία της εταιρείας από το κραχ και να μην αποδυναμωθεί το δίκτυο ενόψει Μουντιάλ. 

Τα δείγματα των τζίρων ήταν απελπιστικά στο τελευταίο δίμηνο λόγω της γενικής οικονομικής κρίσης.  Το πρώτο τετράμηνο του 2010 έκλεισε στα ίδια επίπεδα με αυτό του 2009 αλλά στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου η πτώση έφτασε στο 20%. Toν Μάιο η πτώση φτάνει και στο 30% και αυτό προβληματίζει έντονα. Σε συσκέψεις που έγιναν στο εσωτερικό της εταιρείας αποφασίστηκε να μοιραστεί η Άμεση Νίκη ανά δελτίο 3 ευρώ και για λόγους εντυπώσεων δηλαδή να φανεί ότι ο ΟΠΑΠ δεν ευνοούσε τα μεγάλα δελτία. Στον ΟΠΑΠ όμως γνώριζαν πολύ καλά ότι τα λεφτά θα πήγαιναν στα μεγάλα στοιχήματα μέσα από το σπάσιμο που δεν μπορεί να απαγορευτεί καθώς δεν αποτελεί απόκρυψη στοιχηματικού κινδύνου και ήθελαν να αβαντάρουν αναλογικά την πελατεία για να αυξηθεί η ανακύκλωση.

Στις συζητήσεις που έγιναν στον σχεδιασμό της Άμεσης Νίκης προτάθηκε να ισχύει μόνο για τους μικρομεσαίους παίκτες της εταιρείας δηλαδή να ισχύει ανά 3 ευρώ η 5 ευρώ σε δελτία που έπαιζαν τριάδες και άνω. Υπήρξε αντίλογος γιατί με αυτόν τον τρόπο θα αποκλειόταν οι περισσότεροι μεγαλοπαίκτες και αυτό δεν εξυπηρετούσε τον στόχο αύξησης των τζίρων. Η λογική να ισχύει πριμοδότηση σε δελτία τριάδων και άνω έχει επικρατήσει και στα αγγλικά μπουκάδικα η στα παράνομα στέκια.  Στην Αγγλία η τριάδα είχε και έχει πριμοδότηση σχεδόν 10% ενώ στα παράνομα ο μπουκ δίνει επιστροφή  7 η 10% στην τριάδα ακόμα και 5% στην δυάδα αλλά δεν δίνει επιστροφή στο μονό σημείο. 

Το αν ο ΟΠΑΠ κατάφερε τελικά να αυξήσει την ανακύκλωση και να τονώσει τα πρακτορεία του είναι κάτι που θα φανεί στη συνέχεια με κριτήριο τα ποιοτικά στοιχεία των τζίρων. 

ΣΗΜ. Παρανομεί η ΟΠΑΠ ΑΕ και παραβιάζει τις αρχές του οικονομικού δικαίου όταν αρνείται διακανονισμό χρέους στους πωλητές τους. Και παρανομεί με υστεροβουλία επειδή μπορεί και να θέλει να διαγράψει αυτά τα πρακτορεία για να τα αξιοποιήσει στο μέλλον για το εταιρικό συμφέρον.  Το γεγονός ότι  επικαλούνται το κωλόχαρτο της σύμβασης δεν τους καλύπτει επειδή το περιεχόμενο της σύμβασης νομικά είναι για τα μπάζα αφού πρόκειται για ένα φασιστικό κείμενο που ντροπιάζει την ελληνική δημοκρατία.
Το κείμενο σύμβασης που υπέγραψαν οι πράκτορες  έχει επιβληθεί από τον κατακτητή μέτοχο και δεν ξεγελάνε όλους οι όποιες  αντιδραστικές κορώνες. Οι πράκτορες εξαπατήθηκαν αισχρά με αυτή τη σύμβαση δεν πήραν κανένα δικαίωμα  και έπεσαν στα γόνατα προσφέροντας τις επιχειρήσεις τους στον κατακτητή άνευ όρων.κάτι που θα αποδειχτεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο από τις ίδιες εξελίξεις. Και ήδη υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για του λόγου του αληθές. Στο μέλλον θα δούμε λοιπόν  ξεκάθαρα ποιοι ήταν με τον ΟΠΑΠ και  την αυλή του  και ποιοι ήταν με τους 5000  πράκτορες.
Last Updated ( Saturday, 15 May 2010 19:51 )

Written by valuebet   
Monday, 19 April 2010 13:18
Αυξήθηκαν κατά 25% οι δαπάνες των μονίμων υπαλλήλων και στελεχών της ΟΠΑΠ ΑΕ μιας εταιρείας που  ελέγχεται από το ελληνικό δημόσιο. Το ποσό που πήραν οι 220 μόνιμοι υπάλληλοι της εταιρείας ανήρθε στο 2009 σε 25 εκατ. ευρώ έναντι 20 εκατ. ευρώ το 2008 και αφορά μισθούς και μπόνους. Κατά μέσο όρο κάθε υπάλληλος κόστισε το ποσό των 115.000 ευρώ ετησίως. Αυτός ο μέσος όρος αμοιβής είναι ο υψηλότερος για κάθε επιχείρηση στην Ελλάδα ιδιωτική η κρατική.

Πάντως ο ΟΠΑΠ δίνει και σε άλλους φορείς χρήματα εκτός από το προσωπικό του. Για παράδειγμα συντηρεί σχεδόν εξ ολοκλήρου την ΠΟΕΠΠΠ το συνδικαλιστικό όργανο των πρακτόρων με το ποσό των 150.000 ευρώ ετησίως.
 

Written by valuebet   
Sunday, 28 March 2010 17:03
Απόσπασμα από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 

"Ο ΟΠΑΠ, όμως, αποτελεί πηγή πλουτισμού και για μια σειρά άλλων ειδικών συμβούλων, οι οποίοι, αυτό είναι σίγουρο, δεν θα πολυνοιαστούν να κάνουν οικονομία στη βενζίνη (1,45 το λίτρο), γεμίζοντας απροβλημάτιστα το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους για να πάνε στις πατρίδες τους το Πάσχα, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των Ελλήνων, που θα αναβάλει ταξίδια, αγορές κ.ά. λόγω της οικονομικής στενότητας που προκαλούν τα βαριά φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης. 

- Η κυρία Ε.Π. πρώην στέλεχος του «Αθήνα 2004» δεν θα μπορούσε να προσληφθεί στον ΟΠΑΠ με λιγότερα χρήματα από 13.000 ευρώ το μήνα. Τόσα της έδωσε η προηγούμενη διοίκηση και συνεχίζει να εισπράττει με τη νέα. Επιπλέον η σύμβασή της προβλέπει και bonus επτά (7) μισθών. Ναι, σωστά διαβάσατε. Και δεν είναι η μόνη.
*Ο κ. Σ.Α. αμείβεται με 13.000 ευρώ μηνιαίως και bonus επτά μισθών. 

*Ενας άλλος ειδικός σύμβουλος, ο Δ.Π., εισπράττει 8.000 ευρώ μηνιαίως και επιπλέον αμοιβή γιατί συμμετέχει στη μία επιτροπή για την καταπολέμηση του παράνομου στοιχήματος. Δηλαδή δεν είναι μόνο οι βουλευτές που αμείβονται εξτρά συμμετέχοντας σε επιτροπές αλλά και υψηλόβαθμοι ειδικοί σύμβουλοι υπό κρατικό έλεγχο εταιρειών. 

*Δικηγόρος στο επάγγελμα, ο Γ.Β., αμείβεται μηνιαίως με 7.150 ευρώ. Συμμετέχει και σε επιτροπή. 

*Σύμβουλος, στα φοροτεχνικά θέματα ο Ν.Κ., εισπράττει 88.000 ευρώ. Οχι το μήνα, διευκρινίζουμε για να αποφύγουμε το εγκεφαλικό, αλλά ετησίως. 

*Ο Κ.Α. είναι και αυτός σύμβουλος σε θέματα διαχείρισης διαθεσίμων. Εισπράττει 6.500 ευρώ μηνιαίως
.
*Αλλά ο οργανισμός δεν περιορίζεται σε αυτές τις αμοιβές. Κάνει τα στραβά μάτια σε νόμο που απαγορεύει στα μέλη ΔΕΠ (διδακτικό ερευνητικό προσωπικό) δημόσιων πανεπιστημίων να έχουν συμβάσεις παροχής υπηρεσιών με ανώνυμες εταιρείες. Ετσι, συνεχίζει να πληρώνει πλουσιοπάροχα ένα λέκτορα ο οποίος προσφέρει υπηρεσίες τόσο σε ελληνικό κρατικό πανεπιστήμιο όσο και στον κρατικό ναό του τζόγου. 

Πόσα παίρνει και γιατί; Η σύμβασή του είναι ετήσια και προβλέπει αμοιβή 75.000 ευρώ το χρόνο και ΦΠΑ για υπηρεσίες που δεν περιγράφονται ούτε στη σύμβαση (αναφέρεται γενικώς κι αορίστως ότι θα παράσχει υπηρεσίες για την διοργάνωση του παιχνιδιού «Πάμε Στοίχημα» και ότι θα είναι στη διάθεση του ΟΠΑΠ όλες τις ώρες και τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας...). Πότε πάει στο πανεπιστήμιο; 

Οι δύο αλλοδαποί
*Αφήσαμε τελευταίους, όχι στη λίστα των ακριβοπληρωμένων προσώπων, η οποία είναι ατελείωτη, αλλά στο σημερινό ρεπορτάζ, τους δύο αλλοδαπούς συμβούλους, τον υπεύθυνο Οργάνωσης Στοιχημάτων και τον σύμβουλο Ανάπτυξης. 

*Ο πρώτος έχει ετήσια αμοιβή 320.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ετήσιο bonus μέχρι 200.000 ευρώ, επιπλωμένη κατοικία 250 τ.μ. αυτοκίνητο 2.000 κυβικών κ.λπ. 

*Ο δεύτερος έχει υπογράψει σύμβαση παροχής υπηρεσιών έναντι 240.000 ευρώ ετησίως συν τα bonus (που μπορεί να φθάσουν τις 150.000), συν επιπλωμένο σπίτι, κινητό κ.λπ. 

Η αλήθεια είναι ότι οι συγκεκριμένοι σύμβουλοι ήταν αναγκαίοι στον ΟΠΑΠ και βοήθησαν στη μετάβαση της οργάνωσης και λειτουργίας του παιχνιδιού «Πάμε Στοίχημα» από την εταιρεία Intralot στον ΟΠΑΠ με αρμοδιότητες την επιχειρησιακή λειτουργία του παιχνιδιού, τη σύνταξη των αποδόσεων, τη διαχείριση του κινδύνου και την εκπαίδευση του προσωπικού. Ομως, υπάρχουν διάφορα ερωτήματα."

Σημ. Valuebet Όπως διαπιστώνετε στην Ελλάδα υπάρχει κρατικό μονοπώλιο αλλά το κουμάντο το κάνουν δύο αλλοδαποί αμερικανικής επιρροής που είναι οι oddsmaker. Πόσο ξετσίπωτη μπορεί να είναι μια κυβέρνηση που υπερασπίζεται ένα κρατικό μονοπώλιο και δίνει το πιο νευραλγικό σημείο της λειτουργίας του σε αλλοδαπούς είναι ενα ερώτημα που απασχολεί όλους. Και όμως η συγκυβέρνηση Νουδου-ΚΚΕ το τόλμησε με πολυποίκιλα ανταλλάγματα. Άλλωστε βολεύει. Να κάνουν λάθη οι αλλοδαποί και να κλέβουμε με τα στημένα τον κοσμακη και να λέμε εμείς δεν φταίμε , οι αλλοδαποί έκαναν λάθος. Και δεν είναι ότι ο ΟΠΑΠ πληρώνει τους αλλοδαπούς για το τμημα oddsmaker. Πέρσι έσκασε 30 εκατ. ευρώ για απόκτηση μεριδίου σε εταιρεία που δίνει προγνωστικά. Πληρώνει 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο στην Ιντραλότ για σύμβουλο επί του ρίσκου. Να μην ξέρει δηλαδή κανένας ποιός δίνει τα σημεία και πόσα παίρνει. Και αν πάει στραβά το πράγμα να μην υπάρχει υπεύθυνος. 

Όπως καταλαβαίνει κανείς μιλάμε για μεγάλο φαγοπότι και μεγάλη ξεφτίλα. Οι μισθοί στο μαγαζί που υπερασπίζονται με ιερό τρόπο οι συνδικαλιστές πράκτορες προκαλούν ανατριχίλα. Αλλά Η ΟΠΑΠ ΑΕ και οι μέτοχοι της δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Υπάρχει η ΠΟΕΠΠΠ και οι 5.000 πράκτορες που θα προστατέψουν μέχρις εσχάτων τα συμφέροντα των ξένων μετόχων των βαθύπλουτων στελεχών και των αλλοδαπών. Το 1821 επαναστατήσαμε για να πάψουμε να είμαστε ραγιάδες και γραικοί και τώρα πολεμάμε να παραμείνουμε δούλοι,για να διατηρήσουμε το καθεστώς υποτέλειας στους ξένους αφέντες. Χτυπάμε τα αδέρφια μας , καρφώνουμε τους φτωχούς συμπατριώτες μας για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερα κέρδη στους εγχώριους και  τεξανούς μετόχους, καταργούμε κάθε αξία, το σύνταγμα της χώρας ,καταλύουμε την δημοκρατία. Γινόμαστε καταδότες επειδή μας έπεισαν ότι μόνο έτσι θα επιβιώσουμε.  Προετοιμάζουμε δηλαδή το έδαφος για έναν νέο  εμφύλιο σπαραγμό επειδή μας έχουν τάξει ρόλους επιστάτη  σε ένα καθεστώς υποδούλωσης με πληρωμές σε όλα τα είδη. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι σε αυτή τη χώρα κάνουν κουμάντο τα άρρωστα εμφυλιακά άκρα. Κάνει κουμάντο το μίσος που προκαλεί η ανικανότητα. Κανουν κουμάντο οι πάσης απόχρωσης  φασίστες που τρέφονται μονο από την δυστυχία και την καταστροφή. Που μισούν την πρόοδο και την ευημερία με τον ίδιο τρόπο που οι βρικόλακες μισούν το φως.  
Last Updated ( Sunday, 28 March 2010 17:43 )

Written by valuebet   
Sunday, 21 March 2010 21:42
Απόσπασμα από ανακοίνωση-ατόπημα της ΠΟΕΠΠΠ

"Αντί να προστατέψει την ΟΠΑΠ Α.Ε. που προσφέρει πακτωλούς εκατομμυρίων στα δημόσια ταμεία και επιχορηγεί κάθε Πολιτιστική κι Αθλητική ανάγκη της χώρας, τολμά να προβληματίζεται για το πώς θα φορολογήσει τους κερδοσκόπους πειρατές αντί να καταστείλει τη δράση τους, μια και καλή. Στο επόμενο βήμα ίσως σκεφτεί να φορολογήσει και τους εμπόρους ναρκωτικών!"

ΣΗΜ Valuebet Σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΠΠΠ επιδιώκει να ελέγξει την ελεύθερη και διαφανή ενημέρωση επικαλούμενη συμφέροντα στα ΜΜΕ. Οι πιέσεις που ασκέι στην ελεύθερη ενημέρωση η ΠΟΕΠΠΠ χαρακτηρίζεται πολλαπλάσια και από την πίεση που ασκούσε στα ΜΜΕ το Απριλιανό καθεστώς απλώς σήμερα γίνεται στα πλαίσια υπεράσπισης επαγγελματικών συμφερόντων ενώ τότε οι πιέσεις αφορούσαν τα πολιτικά φρονημάτα. Διαπιστώνεται ότι η ελευθερία των ΜΜΕ υπόκειται σε λογοκρισία και απειλές από επαγγελματικές ομάδες που έχουν μάθει να λειτουργούν χωρίς να υπακούουν στο σύνταγμα της χώρας και να μην αποδέχονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Αν η  ΠΟΕΠΠΠ έχει να απευθύνει οτιδήποτε σε βάρος δημοσιογράφου η δημοσιγράφων να καταφύγει στην δικαιοσύνη και αν εκτιμήσει ότι δεν βρει το δίκαιο της να καταφύγει στα διεθνή δικαστήρια και να ζητήσει να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο. Με βάση την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΕΠΠΠ το  valuebet  χαρακτηρίζει με ευθύ τρόπο την συνδικαλιστική αρχή των πρακτόρων εχθρό της ελληνικής δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού. Αυτός ο χαρακτηρισμός δεν αφορά το σύνολο των πρακτόρων αλλά τους εκπροσώπους τους και τις μεθόδους που αυτοί χρησιμοποιούν για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα του κλάδου. 

Επιπλέον η  ΠΟΕΠΠΠ με την στάση της και με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης πρόσβαλε στον ανώτερο βαθμό και τους 5.500 πράκτορες καθώς βάζει στο ίδιο τσουβάλι την δραστηριότητα του Πάμε Στοίχημα με το εμπόριο ναρκωτικών. Πρόκειται για βαθύτατη προσβολή αφού οι δύο δραστηριότητες δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους και ο συσχετισμός που έκανε η ΠΟΕΠΠΠ τοποθετεί στο ίδιο επίπεδο τους επαγγελματίες πράκτορες με τους εμπόρους ναρκωτικών. Το εμπόριο ναρκωτικών δεν έχει καμιά σχέση με τα αθλητικά στοιχήματα το ένα είναι μια εγκληματική πράξη και το άλλο μια νόμιμη δραστηριότητα που προσφέρεται από πολλά κράτη και ιδιωτικούς διοργανωτές σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Last Updated ( Sunday, 21 March 2010 22:26 )
 Written by valuebet   
Thursday, 18 March 2010 14:43

Ένταση επικρατεί με το φορολογικό των πρακτόρων που σήμερα φορολογούνται με δύο τρόπους. Όσοι θέλουν με βιβλία εσόδων-εξόδων και όσοι θέλουν με συντελεστή καθαρού κέρδους. Το μέτρο του συντελεστή ευνοεί τα πρακτορεία που δεν έχουν λειτουργικά έξοδα και τα οποία ανέρχονται σε αρκετές περιπτώσεις μόλις στο 20 η 25% επί του τζίρου. Με την εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να αυξηθεί στα ύψη το ποσοστό των υπαλλήλων στα πρακτορεία που και σήμερα απασχολούν προσωπικό αλλά όχι με επίσημο τρόπο. Τα βιβλία εσόδων –εξόδων ουσιαστικά θα αλλάξουν το καθεστώς λειτουργίας των πρακτορείων και αυτά θα  λειτουργούν περισσότερο επαγγελματικά αλλά και με λιγότερο αέρα. Το μέτρο είναι συνταγματικά επιβεβλημένο στα πλαίσια της ισότητας και ειδικά το σημερινό διπλό καθεστώς φορολόγησης είναι απαράδεκτο.

Ωστόσο το επάγγελμα του πράκτορα έχει ορισμένες δαπάνες που δεν μπορεί να δικαιολογηθούν εκ της φύσεως του. Τα ταξί δεν κάνουν τζίρους με πίστωση ούτε και τα άλλα επαγγέλματα. Τα πρακτορεία έστω και αν δεν ομολογείται επίσημα κάνουν το 30% των τζίρων η και περισσότερο με πίστωση , λόγω και προσωπικών σχέσεων με τους πελάτες και όχι με κακή πρόθεση ενώ υπάρχουν και απώλειες από ομαδικά. Όμως έχουμε να κάνουμε με τζόγο και υπάρχουν απώλειες. Από πλευράς οικονομικού δικαίου είναι σωστό να φορολογηθούν όλοι οι πράκτορες με το ίδιο καθεστώς αυτό των βιβλίων εσόδων-εξόδων αφού η πολιτεία έχει πάρει μια τέτοια απόφαση. Πρέπει όμως ένα 10% επί των εσόδων να αφαιρείται λόγω του καθεστώτος των πιστώσεων. Δηλαδή να μπούνε βιβλία εσόδων-εξόδων για το 90% του ετήσιου εσόδου. Ένα φορολογικό νομοσχέδιο δεν πρέπει κινείται μόνο λογιστικά αλλά να λαμβάνει υπόψη του και την πραγματική οικονομία για να έχει την καλύτερη απόδοση.
 
Written by valuebet   
Thursday, 18 March 2010 14:43

Ένταση επικρατεί με το φορολογικό των πρακτόρων που σήμερα φορολογούνται με δύο τρόπους. Όσοι θέλουν με βιβλία εσόδων-εξόδων και όσοι θέλουν με συντελεστή καθαρού κέρδους. Το μέτρο του συντελεστή ευνοεί τα πρακτορεία που δεν έχουν λειτουργικά έξοδα και τα οποία ανέρχονται σε αρκετές περιπτώσεις μόλις στο 20 η 25% επί του τζίρου. Με την εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να αυξηθεί στα ύψη το ποσοστό των υπαλλήλων στα πρακτορεία που και σήμερα απασχολούν προσωπικό αλλά όχι με επίσημο τρόπο. Τα βιβλία εσόδων –εξόδων ουσιαστικά θα αλλάξουν το καθεστώς λειτουργίας των πρακτορείων και αυτά θα  λειτουργούν περισσότερο επαγγελματικά αλλά και με λιγότερο αέρα. Το μέτρο είναι συνταγματικά επιβεβλημένο στα πλαίσια της ισότητας και ειδικά το σημερινό διπλό καθεστώς φορολόγησης είναι απαράδεκτο.

Ωστόσο το επάγγελμα του πράκτορα έχει ορισμένες δαπάνες που δεν μπορεί να δικαιολογηθούν εκ της φύσεως του. Τα ταξί δεν κάνουν τζίρους με πίστωση ούτε και τα άλλα επαγγέλματα. Τα πρακτορεία έστω και αν δεν ομολογείται επίσημα κάνουν το 30% των τζίρων η και περισσότερο με πίστωση , λόγω και προσωπικών σχέσεων με τους πελάτες και όχι με κακή πρόθεση ενώ υπάρχουν και απώλειες από ομαδικά. Όμως έχουμε να κάνουμε με τζόγο και υπάρχουν απώλειες. Από πλευράς οικονομικού δικαίου είναι σωστό να φορολογηθούν όλοι οι πράκτορες με το ίδιο καθεστώς αυτό των βιβλίων εσόδων-εξόδων αφού η πολιτεία έχει πάρει μια τέτοια απόφαση. Πρέπει όμως ένα 10% επί των εσόδων να αφαιρείται λόγω του καθεστώτος των πιστώσεων. Δηλαδή να μπούνε βιβλία εσόδων-εξόδων για το 90% του ετήσιου εσόδου. Ένα φορολογικό νομοσχέδιο δεν πρέπει κινείται μόνο λογιστικά αλλά να λαμβάνει υπόψη του και την πραγματική οικονομία για να έχει την καλύτερη απόδοση.
 


Written by valuebet   
Wednesday, 24 February 2010 18:23
Είναι γεγονός ότι τα 5.000 πρακτορεία της ΟΠΑΠ ΑΕ είναι χωρισμένα σύμφωνα με τα πολιτικά κόμματα και τις συνδικαλιστικές παρατάξεις τους που δέχονται ισχυρές επιρροές από τα κομματικά επιτελεία. Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις των πρακτόρων επειδή λειτουργούν με πολιτικά κριτήρια και διαπραγματεύονται η διαχειρίζονται ποικίλα μικρά και μεγάλα σκάνδαλα στον χώρο του ΟΠΑΠ αρθρώνουν δογματικά και παραταξιακά αιτήματα. Δεν έχουν την παραμικρή σχέση με αυτό που αποκαλείται ανταγωνισμός και δημιουργία τζίρων μέσα από την προστασία των πελατών τους. Στηρίζονται σε ισοπεδωτικές θέσεις, εκφράζουν τον σκοταδισμό ωστόσο διαθέτουν μέχρι σήμερα την μεγαλύτερη επιρροή λόγω της υψηλής τεχνογνωσίας σε σκάνδαλα που είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό. 

Εκτιμάται ότι ένας πυρήνας 4000 πρακτορείων ανήκει σε αυτή την κατηγορία δηλαδή μπορεί να λειτουργήσει μόνο με μονοπωλιακή προστασία και τζίρους τετράδων , πεντάδων κτλ. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στον  ΟΠΑΠ τα σαββατοκύριακα το 9 % των τζίρων γίνεται σε πεντάδες και μόλις το 8% των τζίρων γίνεται σε δυάδες. Και ο τζίρος των δυάδων σύμφωνα με  πληροφορίες από το τμήμα ειδικής επεξεργασίας του ΟΠΑΠ διεξάγεται κατά 50% από ένα σύνολο 400 πρακτορείων! Είναι σαφές ότι το 80% των πρακτόρων δεν μπορεί να παράγει τζίρους και δεν μπορεί να συνεργαστεί με τους πελάτες του ώστε να αυξηθεί η ανακύκλωση. Τα 4000 πρακτορεία λειτουργούν σαν απλοί εισπράκτορες της ΟΠΑΠ ΑΕ και δεν έχουν  την παραμικρή αξία σε ένα ανταγωνιστικό επί ίσους όρους περιβάλλον. Το μόνο που ξέρουν είναι να πιστώνουν τους πελάτες  που παίζουν πεντάδες και εξάδες αλλά αυτό δεν λέγεται επαγγελματισμός. 

Η πίεση της εποχής έχει όμως προκαλέσει μια σημαντική μεταβολή στο στρατόπεδο των πρακτορείων. Αυτό πλέον δεν χωρίζεται όπως στο παρελθόν σε πολιτικές φατρίες και σε συνδικαλιστικές παρατάξεις αλλά παρατηρείται ένας διαχωρισμός σε επαγγελματικά και μη επαγγελματικά πρακτορεία. Από ένα σύνολο 5000 πρακτορείων τα 500 υπολειτουργούν , τα 500 είναι επαγγελματικά και τα 4000 πρακτορεία αποτελούν το οχυρό των πολιτικών και συνδικαλιστικών παρατάξεων. Τα 500 επαγγελματικά πρακτορεία κάνουν τον μεγαλύτερο τζίρο στα στοιχήματα και έχουν την δυνατότητα να προστατεύσουν την εταιρεία σε οποιεσδήποτε συνθήκες ενώ από τα υπόλοιπα 4000 δεν θα επιβιώσει σε συνθήκες ανταγωνισμού ούτε το 10%. 

Τα 500 επαγγελματικά πρακτορεία λειτουργούν χωρίς να νοιάζονται για τα πολιτικά και τα συνδικαλιστικά δρώμενα και οι  ιδιοκτήτες τους περιφρονούν βαθύτατα τον φιλοπαπικό συνδικαλισμό.  Οι 500 αυτοί πράκτορες ενδιαφέρονται μόνο για τους τζίρους και τον ανταγωνισμό , χρησιμοποιούν σαν βασικό εργαλείο ενημέρωσης και δημιουργίας τζίρων το διαδίκτυο και δεν επιθυμούν να μπαίνουν  στο ίδιο τσουβάλι με τους υπόλοιπους πράκτορες. Οι επαγγελματίες πράκτορες έχουν βασικό στόχο να μειώνουν τα κέρδη του ΟΠΑΠ προς όφελος των πελατών τους και των επιχειρήσεων τους  ενώ αντίθετα οι μη επαγγελματιές είναι αντίπαλοι των πελατών τους ,  έχουν στόχο να αυξήσουν τα κέρδη του ΟΠΑΠ σε βάρος τους όπως προκύπτει και από τα ποσοστά σε στοιχήματα τετράδων και πεντάδων. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε μια σκληρή σύγκρουση ανάμεσα στους επαγγελματίες πράκτορες με το υπόλοιπο δίκτυο. Οι επαγγελματίες πράκτορες υποστηρίζουν ότι τα πρακτορεία πρέπει να μείνουν αμιγή στοιχηματικά όπως ορίζει ο νόμος για την προστασία των πολιτών. Οι επαγγελματίες πράκτορες δεν θα δεχτούν νοθεία του επαγγέλματος του πράκτορα στοιχημάτων με φρου φρου αρώματα και λογαριασμούς. Από την άλλη τα μη επαγγελματικά πρακτορεία αυτά που ελέγχονται από τα κόμματα και τα συνδικαλιστικά σωματεία και είναι τα οκταπλάσια σε αριθμό κάνουν εισηγήσεις στον ΟΠΑΠ για όσο το δυνατόν μικρότερες επιστροφές στους πελάτες ώστε να αφανιστούν τα επαγγελματικά πρακτορεία και να διατηρήσουν τον έλεγχο στο δίκτυο πωλήσεων τα πολιτικά σχήματα. Βλέπουμε δηλαδή ότι έχει δημιουργηθεί μια οικουμενική παράταξη στο δίκτυο των 4000 μη επαγγελματιών πρακτόρων στηριζόμενη από  όλα τα πολιτικά κόμματα. Το μέλλον θα δείξει πόσο βάθος έχει αυτή η διάσπαση που πρώτη φορά στην ιστορία του κλάδου οφείλεται σε επαγγελματικούς λόγους. 

Απέναντι σε αυτή διαμάχη όσοι είναι ακόμα πελάτες του ΟΠΑΠ έχουν την υποχρέωση να στηρίξουν τους πράκτορες  που λειτουργούν επαγγελματικά γιατί αυτό επιβάλει το συμφέρον τους.
Last Updated ( Wednesday, 24 February 2010 18:30 )

Written by valuebet   
Monday, 22 February 2010 14:56
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του valuebet και ενόψει των δυσχερειών που αντιμετωπίζει ο κλάδος των πρακτόρων ο ΟΠΑΠ επεργάζεται σχέδιο εθελούσιων εξόδων από τους πράκτορες που δεν επιθυμούν να συνεχίσουν το επάγγελμα. Ο ΟΠΑΠ θα αποζημιώσει μέσα από ατομική συμφωνία ,με συμφωνημένη κατώτερη αμοιβή -συνταξη-τον κάθε  πράκτορα και θα δώσει τα πρακτορεία σε υπαλλήλους και υπευθύνους που θα πληρώνονται με μισθό και μπόνους. Η πρόσληψη των υπαλλήλων θα γίνεται μετά από έγκριση ειδικής επιτροπής σε ότι αφορά την καταλληλότητα τους και τις γνώσεις γύρω από τον χώρο των τυχερών παιχνιδιών.
Last Updated ( Monday, 22 February 2010 22:25 )Written by valuebet   
Monday, 15 February 2010 00:04
Σύμφωνα με πληροφορίες του valuebet η ΠΟΕΠΠΠ και ο ΟΠΑΠ είναι σε συνομιλίες με το Υπουργείο Οικονομικών για ρύθμιση του φορολογικού προβλήματος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η ετήσια προμήθεια των πρακτόρων ανέρχεται σε 430 εκατ. ευρώ από τα οποία φορολογητέα είναι το 40% δηλαδή 170 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι πράκτορες καταβάλουν πάνω 25 εκατ. ευρώ φόρο ετησίως για το εισόδημα των 430 εκατ. ευρώ και η φορολόγηση τους με βιβλία εσόδων –εξόδων θα εκτινάξει την φορολογία τους πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα παραστατικών σε όλους για να προκύψει το αφορολόγητο του 60%.  

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ΠΟΕΠΠΠ και ο ΟΠΑΠ προτείνουν να διατηρηθεί ο συντελεστής του 40% σε ποσοστά προμήθειας μέχρι 150.000 ευρώ και να υπάρχουν βιβλία εσόδων εξόδων σε μεγαλύτερες προμήθειες η ο συντελεστής να ανεβαίνει κλιμακωτά πχ στο 50% για έσοδα μέχρι 200.000 ευρώ, στο 60% μέχρι 300.000 χιλιάδες ευρώ , στο 70% για προμήθειες πάνω από τις 300.000 ευρώ. Ωστόσο εκτιμάται ότι ο κλιμακωτός συντελεστής δεν θα αποφέρει ουσιαστικές διαφορές στο υπουργείο οικονομικών καθώς οι τζίροι στα κορυφαία πρακτορεία θα καταρρεύσουν. 

Οι διαπραγματεύσεις  πάντως συνεχίζονται και εκτιμάται ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή για να μην φορολογηθούν οι πράκτορες με υψηλότερα ποσά αφού αν συμβεί αυτό θα πέσουν και οι τζίροι του ΟΠΑΠ και θα χάσει έσοδα το κράτος. Άλλωστε οι αντιδράσεις από το μέτωπο κλάδου μόλις ανακοινώθηκε η τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων έκαναν αναφορά σε οικονομική καταστροφή λόγω αύξησης και κατά 50% των δηλωθέντων εισοδημάτων σε σχέση με αυτά που δηλώνονται με τον συντελεστή.

 Εκτός από το θέμα των φορολογιών η ΠΟΕΠΠΠ επιδιώκει  να πείσει το υπουργείο οικονομίας να βάλει φραγή στο διαδίκτυο για να ανέβουν τα έσοδα του ΟΠΑΠ και τα μερίδια του ελληνικού δημοσίου. Με άλλα λόγια γίνονται παζάρια για ανταλλαγή. Οι πράκτορες θα στηρίξουν τον διωγμό του διαδικτύου αν τους αφήσει το υπουργείο να πληρώνουν φόρους με το σημερινό καθεστώς που τους ευνοεί σε σχέση με τα βιβλία εσόδων-εξόδων. Πάντως κύκλοι του υπουργείου οικονομικών ψάχνουν να βρούνε γιατί και πως ισχύει σήμερα διπλό καθεστώς φορολόγησης στον κλάδο των πρακτόρων αφού ένας μικρός αριθμός πρακτόρων κάνει χρήση των βιβλίων και συγκεκριμένα όσοι έχουν έξοδα πάνω από 60% των προμηθειών. 

Συνωνυμία
Ο  Διευθύνων Σύμβουλος της Ιντραλότ σε πρόσφατη συνέντευξη του μεταξύ άλλων τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να στραφεί εναντίον του διαδικτύου με την λήψη περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις  η δήλωση του Κων/ου Αντωνόπουλου πριν από τρία ακριβώς χρόνια από σήμερα ότι δηλαδή το διαδίκτυο είναι η εξέλιξη  καθώς αφορά τα εισοδήματα του μέλλοντος δεν αφορά τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ιντραλότ και πρόκειται μάλλον περί συνωνυμίας.