Άρθρα για πράκτορες ΟΠΑΠ 2009 Print E-mail
Written by valuebet   
Friday, 06 April 2012 17:36

Written by valuebet   
Sunday, 04 October 2009 13:07
«Στην ΟΠΑΠ ΑΕ έχει παραχωρηθεί από την Πολιτεία ένα μονοπώλιο διοργάνωσης τυχερών παιχνιδιών υπό όρους και προϋποθέσεις. Και έχει διαπιστωθεί ότι αυτοί οι όροι έχουν παραβιαστεί πολλές φορές και σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Σε ότι αφορά τις συμβάσεις της ανώνυμης με το εθνικό δίκτυο πωλήσεων τυχερών παιχνιδιών ποτέ μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος δεν έδωσε άδεια για ένα τέτοια ξεπούλημα. Τα πρακτορεία λειτούργησαν με κρατικές άδειες και υπό την αιγίδα του κράτους και αναδείχτηκαν λόγω της της κρατικής υπόστασης τους. Όσοι εκτιμούν ότι μπορεί να μεταβιβαστεί η κυριότητα τους προς μια ΑΕ σε ένα βράδυ με απεχθείς και προσβλητικούς για την οντότητα της ελληνικής δημοκρατίας όρους απατώνται οικτρά.

Είναι δικαίωμα και υποχρέωση της ΟΠΑΠ ΑΕ να δημιουργήσει εταιρικό αποκλειστικό δίκτυο με τους κανόνες μιας δημοκρατικής αγοράς.Με κριτήρια την προσφορά και τη ζήτηση και κυρίως σεβασμό στην κυρίαρχη οντότητα του εθνικού δικτύου πωλήσεων.Η διαδικασία όμως των τελευταίων ημερών αποτελεί πλιάτσικο σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού που δεν μπορεί να το ανεχτεί καμία ελληνική κυβέρνηση που ενεργεί στο όνομα του αυτού του  λαού».

Τα παραπάνω μας μετέφεραν κρατικά στελέχη που παρακολουθούν εδώ και καιρό το θέμα των τυχερών παιχνιδιών και τα οποία χαρακτηρίζουν επιθετική και εχθρική προς τον ελληνικό λαό την σύμβαση της ΟΠΑΠ ΑΕ με το εθνικό δίκτυο πωλήσεων τυχερών παιχνιδιών και το οποίο  έχει δομηθεί μέσα από τα κρατικά λαχεία, το ΠΡΟ-ΠΟ , τις ιπποδρομίες και τις λοταρίες. Τα ίδια στελέχη χαρακτήρισαν άκρως προσβλητικά και απαξιωτικά, προς τους μέχρι προ ημερών κρατικούς πράκτορες της εταιρείας, ορισμένα άρθρα της σύμβασης 

Last Updated ( Sunday, 04 October 2009 13:22 )
 Written by valuebet   
Thursday, 01 October 2009 10:29

Από κύκλους που έχουν σχέση με την έκδοση νέων αδειών στοιχήματος στην Ελλάδα διέρρευσε ότι στα νέα πρακτορεία δεν θα τεθούν φραγμοί στην ενημέρωση των παικτών όπως ισχύει στα πρακτορεία της ΟΠΑΠ ΑΕ. Τα νέα επίγεια δίκτυα διάθεσης στοιχημάτων θα διαθέτουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στους πελάτες στα πλαίσια της απρόσκοπτης ενημέρωσης και δεν θα επιδιώξουν να αναπτύξουν ιδιόκτητους μηχανισμούς πληροφόρησης που θα στερούν από τον πελάτη αυτή την ελεύθερη ενημέρωση.
 


Written by valuebet   
Wednesday, 30 September 2009 15:27
Αν υπάρχει κάτι παράνομο στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα δεν είναι οι εταιρείες του διαδικτύου αλλά το δίκτυο πωλήσεων της ΟΠΑΠ ΑΕ που λειτουργεί αδέσποτο και χωρίς νομικό πλαίσιο. Αυτές τις γραμμές είχε γράψει προ τριμήνου το valuebet και φυσικά η εσπευσμένη υπογραφή των συμβάσεων έχει να κάνει με το άγνωστο  καθεστώς στην δικαιοσύνη σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής. 

Την υπογραφή την ζήτησαν οι μέτοχοι που ξέρουν ότι σήμερα πουλάνε παράνομα ΚΙΝΟ και στοίχημα στην ελληνική κοινωνία με βάση τους νόμους του ελληνικού κράτους. Οι μέτοχοι γνωρίζουν καλά ότι όλα τα κέρδη από μερίσματα είναι παράνομα τουλάχιστον από την επομένη της εισαγωγής της ΟΠΑΠ ΑΕ στο νόμο περί ανωνύμων εταιρειών.

Η υπογραφή των συμβάσεων θα έπρεπε να είχε γίνει προ διετίας με βάση τους νόμους του ελληνικού κράτους αλλά φυσικά ο ΟΠΑΠ και η ΠΟΕΠΠΠ αυτούς τους νόμους τους έχουν γράψει στα παλιά τους τα παπούτσια πολλές φορές. Δική τους υπόθεση είναι το τι θα κάνουν οι δύο πλευρές. Αλλά να μην ξεχνάνε την βασική υποχρέωση τους. Τόσο ο ΟΠΑΠ ,όσο και το δίκτυο του θα υπογράψουν μια σύμβαση που αφορά τα δύο μέρη και λειτουργεί υπό την ελληνική νομοθεσία η οποία με βάση το σύνταγμα μιλάει μόνο  εν ονόματι του ελληνικού λαού. 

Οι ατομικές συμβάσεις δεν νομοθετούν ,ούτε επεμβαίνουν στη λειτουργία της δημοκρατίας. Αν συμβεί νομοθέτημα που δεν μιλάει εν ονόματι του ελληνικού λαού αλλά στο όνομα επιχείρησης η οργανισμού η οποιουδήποτε σχήματος τότε αυτό το νομοθέτημα θα περιορίζει τα κυρίαρχα δικαιώματα του ελληνικού λαού και θα ισοδυναμεί με τυραννικό διάταγμα.
 
Written by valuebet   
Monday, 28 September 2009 22:27
Ζητείται πολιτική γράφει αύριο το κεντρί στο 12Χ με θέμα την πιθανή αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής Μεταξύ άλλων στο σχετικό άρθρο αναφέρονται τα εξής: 

" Είναι ολοφάνερο ότι υπάρχει πρόβλημα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας. Για παράδειγμα δεν μπορεί να αιτιολογηθούν επιθετικές κινήσεις του ΟΠΑΠ σε άλλα κράτη από τη στιγμή που η ίδια η εταιρεία υποστηρίζει την πολιτική των μονοπωλίων στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών. Πριν από χρόνια όμως ο ΟΠΑΠ έκανε αγορά στην Κύπρο και φέτος έγιναν αγορές εταιρειών στην Ιταλία και την Αγγλία κινήσεις που δεν έχουν γίνει από κανένα κρατικό μονοπώλιο πχ της Γαλλίας, της Γερμανίας της Πορτογαλίας κλπ. Οι επιθετικές κινήσεις του ΟΠΑΠ είχαν προαναγγελθεί από τον κ. Χατζηεμμανουήλ σε τηλεδιάσκεψη τον περασμένο Ιούνιο όταν είχε δηλώσει ότι η εταιρεία εισέρχεται σε περίοδο εξωστρέφειας.
Είναι φυσικό όλοι να διερωτούνται τι θα ακολουθήσει στην πιθανή όπως όλα δείχνουν αλλαγή στην ηγεσία του ΟΠΑΠ. Ποια θα είναι η πολιτική της επόμενης μέρας; Η διάδοχος κατάσταση θα παραλάβει μια εταιρεία με υψηλό απόθεμα που είχε ξεκινήσει επεκτάσεις στο εξωτερικό  ετοιμαζόταν για είσοδο στο διαδίκτυο ενώ είχαν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις για την δημιουργία επίγειου εταιρικού δικτύου. Η νέα πολιτική θα είναι εξωστρεφής  η θα ακολουθηθεί πολιτική κρατικού και εθνικού μονοπωλίου με ότι συνεπάγεται και με βάση τις  δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην Κομισιόν; "

Αυτα τα ερωτήματα θέτει αύριο το 12Χ όμως σήμερα το βράδυ σε μια αιφνίδια εξέλιξη η ΠΟΕΠΠΠ ανακοίνωσε ότι υπογράφει τις συμβάσεις με την ΟΠΑΠ ΑΕ σε μια κοινή πορεία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η εξέλιξη αυτή σε ένα βαθμό δεσμεύει και την επόμενη διοίκηση του ΟΠΑΠ χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορεί να πέσει η απόφαση αν ή νέα κυβέρνηση διαφωνεί με την πορεία του ΟΠΑΠ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Και αποφασίσει υπερ ενός εθνικού μονοπωλίου που θα ελέγχεται από το ελληνικό δημόσιο. 

Last Updated ( Monday, 28 September 2009 22:45 )
 

Written by valuebet   
Wednesday, 09 September 2009 16:43
Εξελίξεις αναμένονται στο εσωτερικό του ΟΠΑΠ με τις φήμες για παραίτηση του κ. Χατζηεμμανουήλ να είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά. Σύμφωνα με τις εξελίξεις έπεσαν οι υπογραφές για την φορολόγηση που έχει ψηφιστεί προ διμήνου αλλά δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή. 

Το θέμα της φορολογίας αναμένεται να προκαλέσει μείωση στους τζίρούς και στην κερδοφορία της εταιρείας γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις τάξεις των μετόχων που πιέζουν πολυποίκιλα για την μη εφαρμογή του μέτρου. Σε περίπτωση που ξεκινήσει η φορολογία είναι πιθανό από την πλευρά του ΟΠΑΠ να γίνουν κινήσεις ώστε να πληρώσει μέρος των φόρων ώστε να μην πληγεί η ανακύκλωση του παιχνιδιού, κίνηση που αποτελεί εσωτερική απόφαση της εταιρείας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του valuebet από το υπουργείο οικονομικών εκφράζεται οργή για ορισμένες συμπεριφορές και επιλογές κύκλων του μονοπωλίου. Written by valuebet   
Friday, 31 July 2009 21:24
Πολύ πιθανή θεωρείται σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του valuebet για μια κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στους πράκτορες και τον ΟΠΑΠ. Στο στρατόπεδο του Κηφισού παρατηρείται ένταση και δυσαρέσκεια στις τάξεις του μόνιμου προσωπικού για τις επιλογές Χατζηεμμανουήλ. Είναι γνωστό ότι το προσωπικό της ανώνυμης είναι σε μεγάλο βαθμό φιλοϊντραλοτικό αλλά πιθανώς να μην είναι αυτός ο λόγος της διένεξης όσο η απόφαση του ΟΠΑΠ να βάλει τα παιχνίδια του στο Ίντερνετ και γενικά οι αλλαγές  που γίνονται στην δομή της εταιρείας. Στις πρόσφατες κινητοποιήσεις της ΠΟΕΠΠΠ παρατηρήθηκε σύμπνοια των στελεχών του ΟΠΑΠ με τον κλάδο. Οι καλές σχέσεις  συνδικαλιστών των πρακτόρων και των υπαλλήλων και στελεχών του ΟΠΑΠ χρονολογούνται από την δεκαετία του 1980 αλλά τα τελευταία 15 χρόνια οι δύο πλευρές ταυτίστηκαν  και συνεργάστηκαν σε όλα σχεδόν τα θέματα ακόμα και στον διορισμό των διοίκησεων της εταιρείας. 

Από το περιβάλλον των πρακτόρων έγινε γνωστό ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο με τις συμβάσεις και ενδεχομένως η απόφαση των αντιπροσώπων να πέσει με Γενική Συνέλευση έστω και αν στην ψηφοφορία κυριάρχησαν με εντυπωσιακό ποσοστό οι ψήφοι υπέρ της υπογραφής. Στο εσωτερικό του κλάδου  πολλές φωνές υποστηρίζουν την άποψη ότι το Ίντερνετ μπορεί να το πάρει οποιοσδήποτε  εκτός από τον ΟΠΑΠ λόγω της αμοιβαίας αποκλειστικότητας. Και παραπέμπουν σε αρχικές συμφωνίες με την ηγεσία του κρατικού μονοπωλίου  για τον εσαεί αποκλεισμό του ΟΠΑΠ από το διαδίκτυο. 

Θεωρείται λοιπόν πιθανό τελικά οι πράκτορες να αρνηθούν να υπογράψουν τις συμβάσεις μέσα από έκτακτη γενική συνέλευση. Σε μια τέτοια περίπτωση οι πληροφορίες λένε ότι ο ΟΠΑΠ μπορεί να στείλει τις ατομικές συμβάσεις ξεχωριστά σε κάθε πράκτορα προς υπογραφή ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η ΠΟΕΠΠΠ που εκφράζει το 50% του κλάδου σε μέλη. Σε πρόσφατη  δήλωση του ο κ. Χατζηεμμανουήλ δήλωσε ότι η εταιρεία του μπορούσε να αποφασίσει για την ατομική σύμβαση χωρίς να ρωτήσει τον κλάδο αλλά προτίμησε να προηγηθούν συνομιλίες. 

Σε μια κλιμάκωση το ενδεχόμενο να αποσταλούν συμβάσεις που αν δεν υπογραφούν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα  να κλειδώνουν μηχανές και να αφαιρούνται άδειες δεν μπορεί να αποκλειστεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ηγεσία του ΟΠΑΠ μπορεί να λογοδοτήσει στους μετόχους της ένας από τους οποίους είναι και το υπουργείο οικονομικών στην περίπτωση που δεν συμπεριλάβει στις δραστηριότητες της το διαδίκτυο που αφορά τα εισοδήματα του μέλλοντος. 

Όλα δείχνουν ότι το θέμα του ΟΠΑΠ και της λειτουργίας των πρακτορείων του δικτύου έχει μετατραπεί σε γόρδιο δεσμό  υπό το φως σεναρίων ότι σε δύο η το πολύ τρία χρόνια θα ανοίξει η επίγεια αγορά στοιχήματος μέσα από ένα εθνικό πλαίσιο που θα ανακοινωθεί το 2010. 

Αυτό το κείμενο ανέβασε το valuebet για τις μελλοντικές εξελίξεις πριν από μια εβδομάδα το οποίο και δικαιώθηκε απόλυτα από τις εξελίξεις αφού σήμερα η ΠΟΕΠΠΠ ανακοίνωσε ότι δεν υπογράφει τις συμβάσεις και όλα παραπέμπουν σε γενική συνέλευση που θα αποφασίσει αν θα τα βρει ο κλάδος με τον ΟΠΑΠ. Πάντως από νομικής πλευράς η διοίκηση του ΟΠΑΠ ήδη έχει εκτεθεί αφού συνομιλεί με συνδικαλιστικό όργανο για θέμα που αφορά ξεχωριστά τον κάθε πράκτορα. Ανεξάρτητα από το τι συμφέρει και σε ποιόν η διαδικασία έχει ξεφύγει από την νομιμότητα υποστηρίζουν έγκυροι νομικοί κύκλοι. 

Ωστόσο το valuebet επιμένει ότι έχουμε να κάνουμε με γόρδιο δεσμό εξαιρετικά πολύπλοκο που οδηγεί σε πολύπλοκα αδιέξοδα μη αντιληπτά δια γυμνού οφθαλμού. Ένα παράδειγμα είναι και το εξής: Πως θα δέσει με νομοθετική ρύθμιση το θέμα των συμβάσεων αφού αν συμβεί αυτό καταργούνται πλήρως τα μέτρα και οι αποστάσεις μεταξύ των πρακτορείων και κάθε δέσμευση της εταιρείας απέναντι στο δίκτυο; Εκ του νόμου δεν μπορεί καμιά  κυβέρνηση να νομοθετήσει σε εταιρική συμφωνία χωρίς να έχουν τηρηθεί  τα δικαιώματα των δύο πλευρών , πρακτόρων και ΟΠΑΠ.. Μόνο με εσωτερική συμφωνία μπορεί να σταθεί το σημερινό καθεστώς  ωστόσο ένας τρίτος αν το επιθυμεί το ανατρέπει ρίχνοντας και όλες τις προηγούμενες αποφάσεις των δικαστηρίων που εκδόθηκαν με βάση έναν κανονισμό που θα πάψει να ισχύει μετά τη υπογραφή των ατομικών συμβάσεων . Και ο οποίος  είναι ήδη άκυρος  μετά την υπαγωγή του ΟΠΑΠ στο νόμο περί ανωνύμων εταιρειών
Written by valuebet   
Friday, 24 July 2009 23:05

Πολύ πιθανή θεωρείται σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του valuebet για μια κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στους πράκτορες και τον ΟΠΑΠ. Στο στρατόπεδο του Κηφισού παρατηρείται ένταση και δυσαρέσκεια στις τάξεις του μόνιμου προσωπικού για τις επιλογές Χατζηεμμανουήλ. Είναι γνωστό ότι το προσωπικό της ανώνυμης είναι σε μεγάλο βαθμό φιλοϊντραλοτικό αλλά πιθανώς να μην είναι αυτός ο λόγος της διένεξης όσο η απόφαση του ΟΠΑΠ να βάλει τα παιχνίδια του στο Ίντερνετ και γενικά οι αλλαγές  που γίνονται στην δομή της εταιρείας. Στις πρόσφατες κινητοποιήσεις της ΠΟΕΠΠΠ παρατηρήθηκε σύμπνοια των στελεχών του ΟΠΑΠ με τον κλάδο. Οι καλές σχέσεις  συνδικαλιστών των πρακτόρων και των υπαλλήλων και στελεχών του ΟΠΑΠ χρονολογούνται από την δεκαετία του 1980 αλλά τα τελευταία 15 χρόνια οι δύο πλευρές ταυτίστηκαν  και συνεργάστηκαν σε όλα σχεδόν τα θέματα ακόμα και στον διορισμό των διοίκησεων της εταιρείας. 

Από το περιβάλλον των πρακτόρων έγινε γνωστό ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο με τις συμβάσεις και ενδεχομένως η απόφαση των αντιπροσώπων να πέσει με Γενική Συνέλευση έστω και αν στην ψηφοφορία κυριάρχησαν με εντυπωσιακό ποσοστό οι ψήφοι υπέρ της υπογραφής. Στο εσωτερικό του κλάδου  πολλές φωνές υποστηρίζουν την άποψη ότι το Ίντερνετ μπορεί να το πάρει οποιοσδήποτε  εκτός από τον ΟΠΑΠ λόγω της αμοιβαίας αποκλειστικότητας. Και παραπέμπουν σε αρχικές συμφωνίες με την ηγεσία του κρατικού μονοπωλίου  για τον εσαεί αποκλεισμό του ΟΠΑΠ από το διαδίκτυο. 

Θεωρείται λοιπόν πιθανό τελικά οι πράκτορες να αρνηθούν να υπογράψουν τις συμβάσεις μέσα από έκτακτη γενική συνέλευση. Σε μια τέτοια περίπτωση οι πληροφορίες λένε ότι ο ΟΠΑΠ μπορεί να στείλει τις ατομικές συμβάσεις ξεχωριστά σε κάθε πράκτορα προς υπογραφή ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η ΠΟΕΠΠΠ που εκφράζει το 50% του κλάδου σε μέλη. Σε πρόσφατη  δήλωση του ο κ. Χατζηεμμανουήλ δήλωσε ότι η εταιρεία του μπορούσε να αποφασίσει για την ατομική σύμβαση χωρίς να ρωτήσει τον κλάδο αλλά προτίμησε να προηγηθούν συνομιλίες. 

Σε μια κλιμάκωση το ενδεχόμενο να αποσταλούν συμβάσεις που αν δεν υπογραφούν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα  να κλειδώνουν μηχανές και να αφαιρούνται άδειες δεν μπορεί να αποκλειστεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ηγεσία του ΟΠΑΠ μπορεί να λογοδοτήσει στους μετόχους της ένας από τους οποίους είναι και το υπουργείο οικονομικών στην περίπτωση που δεν συμπεριλάβει στις δραστηριότητες της το διαδίκτυο που αφορά τα εισοδήματα του μέλλοντος. 

Όλα δείχνουν ότι το θέμα του ΟΠΑΠ και της λειτουργίας των πρακτορείων του δικτύου έχει μετατραπεί σε γόρδιο δεσμό  υπό το φως σεναρίων ότι σε δύο η το πολύ τρία χρόνια θα ανοίξει η επίγεια αγορά στοιχήματος μέσα από ένα εθνικό πλαίσιο που θα ανακοινωθεί το 2010.
Written by valuebet   
Saturday, 18 July 2009 19:21
«Έχω διατυπώσει και στο παρελθόν την άποψη ότι τα πρακτορεία ανήκουν μόνο στους πράκτορες, είναι προϊόντα της δουλειάς του καθενός μας και ο καθένας πρέπει να είναι κυρίαρχος στην επιχείρηση του. Για να διατηρηθεί σε ισχύ η μέγιστη αξία του επαγγέλματος μας απέναντι σε κάθε εξέλιξη θα πρέπει να μείνουμε απόλυτα ενωμένοι και να μην διασπαστούμε με κανένα τρόπο σε ομάδες, συνεταιρισμούς ενώσεις και οτιδήποτε άλλο. Ο κλάδος πρέπει να μείνει ενωμένος αφού κάθε διαίρεση θα μειώσει την διαπραγματευτική αξία κατά το «διαίρει και  βασίλευε» Υπάρχουν σχέδια για κατακερματισμό του κλάδου εξέλιξη που θα υποβιβάσουν  τη φωνή του, την ισχύ του και την αξία του. Είμαι σίγουρος ότι πρέπει να είμαστε μια γροθιά απέναντι στις προκλήσεις των καιρών γιατί αυτό επιβάλει το συμφέρον του καθενός πράκτορα. Θα πρέπει να περιμένουμε τις εξελίξεις και να αποφασίσουμε ενωμένοι αφού κάθε ομαδοποίηση μπορεί να βάλει σε περιπέτειες τους πράκτορες.» 
Γιάννης Κολοκυθάς   ΕΦΗΜ. 12Χ  15/10/2007


 Με βάση την συνολική γκανιότα οι πράκτορες πρέπει να ζητήσουν προμήθεια 12% αφού το 8% ανταποκρίνεται σε κουπόνι με ολόκληρο το πρόγραμμα σε δυάδες. Ένα κουπόνι σε δυάδες με 115% γκανιότα δίνει 30% στο μονοπώλιο δηλαδή έχει payout 70% όσο είναι και σήμερα με τις τριάδες. Η ΠΟΕΠΠ οφείλει να υπερασπιστεί το αίτημα του δικτύου και της πελατείας  του και να απαιτήσει την καθιέρωση των δυάδων σε ολόκληρο του κουπόνι αφού μόνο έτσι δημιουργείται  δίκαιο καθεστώς λειτουργίας των πρακτορείων και αν το αίτημα δεν γίνει δεκτό να απαιτήσει την άνοδο της προμήθειας στο 12%. 
ΕΦΗΜ. 12Χ,  24/9/ 2007


 «Θα επισημάνω ότι τα πρακτορεία ανήκουν στους πράκτορες και σε κανέναν άλλον. Στους συναδέλφους μου θα απευθύνω την έκκληση να είναι πάντα κοντά στους πελάτες τους να τους εξυπηρετούν, και να είναι φιλικοί μαζί τους γιατί με αυτή την συμπεριφορά θα τους κρατήσουν μαζί τους»
Χρήστος Διαμάντης, Τα Παιχνίδια της Τύχης , Μάρτιος 2005

ΣΗΜ. VALUEBET
Τίνος είναι τελικά τα πρακτορεία και γιατί ο ΟΠΑΠ είναι ακόμα θυμωμένος με όλα όσα διάβασε;  
Last Updated ( Saturday, 18 July 2009 19:34 )Written by valuebet   
Saturday, 18 July 2009 00:35
Την Κυριακή το βράδυ το valuebet με το κείμενο που ακολουθεί πήρε θέση στις κινητοποιησεις των πρακτόρων αλλά και στην συμπεριφορά τους απέναντι σε όσους διαφωνούσαν με ορισμένες πρακτικές. Ο τίτλος του κειμένου που ήταν "Δεν ξέρουν τι κάνουν" δικαιώθηκε από τις εξελίξεις επειδή στην ουσία ο κλάδος δεν συμφώνησε με τον τρόπο διεκδίκησης των δικαιωμάτων του από τους συνδικαλιστές, ούτε και με τα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν. 

Sunday, 12 July 2009 18:55 

Οι επιθέσεις και οι ύβρεις που δέχομαι από μερίδα πρακτόρων πλησιάζουν επικίνδυνα κοντά στα όρια που επιτρέπω. Και πέρσι όταν προέκυψε η κόντρα για τον νόμο περί ίντερνετ είχα δηλώσει ότι οι πράκτορες δεν έχουν την παραμικρή τύχη αν τους βγω στην κόντρα. Εγώ σέβομαι τις αρχές της συνύπαρξης και της συμβίωσης αλλά αυτοί φαίνεται να αναγνωρίζουν μόνο την οδό της επιβίωσης και αυτό με στεναχωρεί πάρα πολύ. Προσωπικές σχέσεις με πολύ μεγάλο αριθμό πρακτόρων, επαγγελματικές υποχρεώσεις και λόγοι συνείδησης με εμποδίζουν να φερθώ σκληρά και να πλήξω  έναν κλάδο πέντε χιλιάδων εργαζομένων στο σύνολο τους με οικονομικά προβλήματα. Κάνω έκκληση να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον μου και οι αναφορές για το που γράφω, τι γράφω και με ποιους έχω συνεργασία. 

Σε ότι αφορά το σημερινό σχόλιο μου για τα δύο τρις που σχετίζεται έμμεσα με την φορολόγηση θα κάνω μια εξαίρεση και θα μιλήσω για το σκεπτικό της ειρωνείας . Η κυβέρνηση επέβαλε φορολογίες στον ΟΠΑΠ με σκοπό να πάρει λεφτά το υπουργείο οικονομικών. Η ηγεσία του ΟΠΑΠ που είναι μέσα στα κόλπα δεν έβγαλε κιχ γιατί κατάλαβε που πάει η δουλειά. Η ηγεσία του ΟΠΑΠ κατάλαβε ότι το υπουργείο οικονομικών πιέζει πάνω στους τζίρους για να υποχρεώσει τους μετόχους του ΟΠΑΠ να κατεβάσουν τα κέρδη τους μέσα από διαπραγμάτευση. Και  δεν πήρε καμιά θέση. Δηλαδή ο ΟΠΑΠ μπορούσε να διαπραγματευτεί ένα ποσό ακολουθώντας το παράδειγμα του ΟΔΙΕ πριν από 6-7 χρόνια που πλήρωσε 1.5% επί των τζίρων για λογαριασμό των παικτών. 

Δυστυχώς οι πράκτορες μπήκαν αμέσως στη μέση λες και είναι υπάλληλοι των μετόχων που κατέχουν το 67% της επιχείρησης. Και όχι μόνο μπήκαν στη μέση αλλά άσκησαν πιέσεις για φραγμούς και διώξεις στις ιντερνετικές εταιρείες. Φυσικά ο ΟΠΑΠ μπορεί να πληρώσει ένα ποσό της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ ετησίως και άνω σαν φορολογία γιατί απέκτησε παράνομες υπεραξίες όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα τα εξηγήσω όλα αυτή τη στιγμή. Και φυσικά ο ΟΠΑΠ μπορεί να είναι ανταγωνιστικός πληρώνοντας αυτή την φορολογία  , αφού η εταιρεία έχει παράλληλα και υπέρογκα λειτουργικά έξοδα , πχ ιντραλότ, μισθοί, αναλώσιμα, αγορές κλπ.. Η υπόθεση λοιπόν μπορεί να λυθεί ανάμεσα στο Υπουργείο και στους μετόχους της εταιρείας και να επιβληθεί φορολογία χωρίς να θιγούν οι παίκτες και οι τζίροι. Όλος λοιπόν αυτός ο συρφετός σχολίων από τις εφημερίδες και το διαδίκτυο κινείται στη λογική των φτηνών εντυπώσεων και μόνο. 

Δεν θα πω ότι οι πράκτορες συνειδητά παίζουν το παιχνίδι μετόχων και άλλων αλλά θα πω ότι  ενεργούν από άγνοια η και για λόγους πολιτικούς.  Βλέπετε εγώ προκαταβολικά δεν κρίνω κανέναν αφού όλοι είμαστε στην ίδια βάρκα και έχουμε τις ίδιες ανάγκες και είναι λογικό να επικρατεί ανασφάλεια και σύγχυση. Για την απεργία θα εκφράσω την άποψη ότι ο κλάδος δεν συμφωνεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό αλλά ίσως και να πετύχει. Δεν είναι όμως αυτό  το ζήτημα αλλά το τι γίνεται την επόμενη μέρα. Και να πετύχει  η απεργία το υπουργείο οικονομικών θα χάσει την φορολογία σε όφελος των μετόχων του ΟΠΑΠ.  Το ιδανικό θα ήταν να μην χρειάζεται αυτή η φορολογία αφού οι παίκτες έχουν ξεζουμιστεί . Από την στιγμή που κρίνεται απαραίτητη η φορολογία , εγώ έχω καταλάβει ότι το κράτος μας παραπαίει μέχρι εθνικής διάλυσης , πρέπει να επιβληθεί σε αυτούς που έχουν και εισπράττουν.

ΥΓ Δεν έγινε απεργία όταν ο ΟΠΑΠ αύξησε στο Λόττο κατά 330% και τα υπόλοιπα παιχνίδια κατά 70%. Δεν έγινε απεργία όταν ο ΟΠΑΠ έβαλε στο ταμείο του το 8% της Ιντραλότ αντί να το επιστρέψει στους παίκτες , δεν έγιναν απεργίες για τις υψηλά λειτουργικά κόστη της εταιρείας. Όλα αυτά δεν επηρεάζουν τους τζίρους; Οι ύβρεις και η υποκρισία επιλεκτικά στο πρόσωπο μου δείχνουν  ότι αν μη τι άλλο ότι οι συνδικαλιστές των πρακτόρων έχουν χάσει τον έλεγχο και θα καταστρέψουν τον κλάδο τους. Μπορεί να έχουν δύναμη και εξουσία αλλά επειδή δεν ξέρουν τι να την κάνουν την στρέφουν ενάντια στον ίδιο τους τον εαυτό. Και για αυτό είναι αξιολύπητοι δύο φορές. 
Π.Α.
Last Updated ( Saturday, 18 July 2009 00:47 )
Written by valuebet   
Friday, 17 July 2009 19:02
Το ποσό των 160 εκατ. ευρώ επιπλέον έβαλε στα ταμεία του πέρσι ο ΟΠΑΠ από το Πάμε Στοίχημα αφού δεν πλήρωσε το 7% του ποσοστού  επι του τζίρου στην Ιντραλότ. Το μονοπώλιο θα μπορούσε να δώσει αυτό το ποσοστό στους παίκτες ανεβάζοντας τις επιστροφές στο 73% από το 67 και το 68% που ήταν επί Ιντραλότ και έφτασε μέχρι το 70%. Αντί αυτού η περσινή επιστροφή ήταν μόλις 66.5% σε τζίρους 2.2 δις ευρώ . Ένα ποσό της τάξεως των 100 και πλέον εκατ. ευρώ θα κερδίσει επιπλέον το μονοπώλιο και φέτος ενώ αντίστοιχο ποσό κέρδισε το 2007. 

Συνολικά σε μια τριετία οι μέτοχοι της ΟΠΑΠ ΑΕ καταχράστηκαν ένα ποσό της τάξεως των 330 εκατ. ευρώ που έπρεπε να επιστραφεί στους παίκτες αφού έφυγε από το μέση το ποσοστό της Ιντραλότ. Αν η ΟΠΑΠ ΑΕ έδινε αυτό το ποσό στους πελάτες της θα πήγαιναν πολύ καλύτερα τα οικονομικά των πρακτόρων και λόγω τζίρων και επειδή δεν θα είχαν ανάγκη να χρηματοδοτούν τους τζίρους. Φυσικά θα ήταν και περισσότερο ανταγωνιστικό το Πάμε Στοίχημα απέναντι στο διαδίκτυο και στο ανεπίσημο παιχνίδι. Αλήθεια όλα αυτά πως δεν τα έχουν σκεφτεί οι συνδικαλιστές των πρακτόρων ακόμα και  τώρα που ανακοινώθηκε η φορολογία και  βγήκαν στους δρόμους εναντίον του Υπουργείου; Φυσικά δεν μπορεί να μιλάμε για απεργία της ΠΟΕΠΠΠ αλλά για κλείσιμο του μηχανογραφικού της από την ΟΠΑΠ ΑΕ με συνδικαλιστική κάλυψη. Τα παραπάνω τα αφήνουμε στην κρίση του καθενός για τον ποιόν υπηρετούν και ποιούς  θέτουν προ των βαρύτατων ευθυνών τους.

ΩΡΑ 7.50ΜΜ 
ΕΛΗΞΕ Η ΑΠΕΡΓΊΑ 
Σύμφωνα με πληροφορίες έληξε η απεργία των πρακτόρων. Οι αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο δεν έγιναν γνωστές ενώ είναι πιθανό οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στον ΟΠΑΠ και το υπουργείο οικονομικών να συνεχιστούν.
Last Updated ( Friday, 17 July 2009 19:51 )Written by valuebet   
Sunday, 12 July 2009 18:55
Οι επιθέσεις και οι ύβρεις που δέχομαι από μερίδα πρακτόρων πλησιάζει επικίνδυνα κοντά στα όρια που επιτρέπω. Και πέρσι όταν προέκυψε η κόντρα για τον νόμο περί ίντερνετ είχα δηλώσει ότι οι πράκτορες δεν έχουν την παραμικρή τύχη αν τους βγω στην κόντρα. Εγώ σέβομαι τις αρχές της συνύπαρξης και της συμβίωσης αλλά αυτοί φαίνεται να αναγνωρίζουν μόνο την οδό της επιβίωσης και αυτό με στεναχωρεί πάρα πολύ. Προσωπικές σχέσεις με πολύ μεγάλο αριθμό πρακτόρων, επαγγελματικές υποχρεώσεις και λόγοι συνείδησης με εμποδίζουν να φερθώ σκληρά και να πλήξω  έναν κλάδο πέντε χιλιάδων εργαζομένων στο σύνολο τους με οικονομικά προβλήματα. Κάνω έκκληση να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον μου και οι αναφορές για το που γράφω, τι γράφω και με ποιους έχω συνεργασία. 

Σε ότι αφορά το σημερινό σχόλιο μου για τα δύο τρις που σχετίζεται έμμεσα με την φορολόγηση θα κάνω μια εξαίρεση και θα μιλήσω για το σκεπτικό της ειρωνείας . Η κυβέρνηση επέβαλε φορολογίες στον ΟΠΑΠ με σκοπό να πάρει λεφτά το υπουργείο οικονομικών. Η ηγεσία του ΟΠΑΠ που είναι μέσα στα κόλπα δεν έβγαλε κιχ γιατί κατάλαβε που πάει η δουλειά. Η ηγεσία του ΟΠΑΠ κατάλαβε ότι το υπουργείο οικονομικών πιέζει πάνω στους τζίρους για να υποχρεώσει τους μετόχους του ΟΠΑΠ να κατεβάσουν τα κέρδη τους μέσα από διαπραγμάτευση. Και  δεν πήρε καμιά θέση. Δηλαδή ο ΟΠΑΠ μπορούσε να διαπραγματευτεί ένα ποσό ακολουθώντας το παράδειγμα του ΟΔΙΕ πριν από 6-7 χρόνια που πλήρωσε 1.5% επί των τζίρων για λογαριασμό των παικτών. 

Δυστυχώς οι πράκτορες μπήκαν αμέσως στη μέση λες και είναι υπάλληλοι των μετόχων που κατέχουν το 67% της επιχείρησης. Και όχι μόνο μπήκαν στη μέση αλλά άσκησαν πιέσεις για φραγμούς και διώξεις στις ιντερνετικές εταιρείες. Φυσικά ο ΟΠΑΠ μπορεί να πληρώσει ένα ποσό της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ ετησίως και άνω σαν φορολογία γιατί απέκτησε παράνομες υπεραξίες όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα τα εξηγήσω όλα αυτή τη στιγμή. Και φυσικά ο ΟΠΑΠ μπορεί να είναι ανταγωνιστικός πληρώνοντας αυτή την φορολογία  , αφού η εταιρεία έχει παράλληλα και υπέρογκα λειτουργικά έξοδα , πχ ιντραλότ, μισθοί, αναλώσιμα, αγορές κλπ.. Η υπόθεση λοιπόν μπορεί να λυθεί ανάμεσα στο Υπουργείο και στους μετόχους της εταιρείας και να επιβληθεί φορολογία χωρίς να θιγούν οι παίκτες και οι τζίροι. Όλος λοιπόν αυτός ο συρφετός σχολίων από τις εφημερίδες και το διαδίκτυο κινείται στη λογική των φτηνών εντυπώσεων και μόνο. 

Δεν θα πω ότι οι πράκτορες συνειδητά παίζουν το παιχνίδι μετόχων και άλλων αλλά θα πω ότι  ενεργούν από άγνοια η και για λόγους πολιτικούς.  Βλέπετε εγώ προκαταβολικά δεν κρίνω κανέναν αφού όλοι είμαστε στην ίδια βάρκα και έχουμε τις ίδιες ανάγκες και είναι λογικό να επικρατεί ανασφάλεια και σύγχυση. Για την απεργία θα εκφράσω την άποψη ότι ο κλάδος δεν συμφωνεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό αλλά ίσως και να πετύχει. Δεν είναι όμως αυτό  το ζήτημα αλλά το τι γίνεται την επόμενη μέρα. Και να πετύχει  η απεργία το υπουργείο οικονομικών θα χάσει την φορολογία σε όφελος των μετόχων του ΟΠΑΠ.  Το ιδανικό θα ήταν να μην χρειάζεται αυτή η φορολογία αφού οι παίκτες έχουν ξεζουμιστεί . Από την στιγμή που κρίνεται απαραίτητη η φορολογία , εγώ έχω καταλάβει ότι το κράτος μας παραπαίει μέχρι εθνικής διάλυσης , πρέπει να επιβληθεί σε αυτούς που έχουν και εισπράττουν.

ΥΓ Δεν έγινε απεργία όταν ο ΟΠΑΠ αύξησε στο Λόττο κατά 330% και τα υπόλοιπα παιχνίδια κατά 70%. Δεν έγινε απεργία όταν ο ΟΠΑΠ έβαλε στο ταμείο του το 8% της Ιντραλότ αντί να το επιστρέψει στους παίκτες , δεν έγιναν απεργίες για τις υψηλά λειτουργικά κόστη της εταιρείας. Όλα αυτά δεν επηρεάζουν τους τζίρους; Οι ύβρεις και η υποκρισία επιλεκτικά στο πρόσωπο μου δείχνουν  ότι αν μη τι άλλο ότι οι συνδικαλιστές των πρακτόρων έχουν χάσει τον έλεγχο και θα καταστρέψουν τον κλάδο τους. Μπορεί να έχουν δύναμη και εξουσία αλλά επειδή δεν ξέρουν τι να την κάνουν την στρέφουν ενάντια στον ίδιο τους τον εαυτό. Και για αυτό είναι αξιολύπητοι δύο φορές. 
Π.Α.
Last Updated ( Sunday, 12 July 2009 19:39 )
Written by valuebet   
Saturday, 11 July 2009 01:04
Μέχρι το τέλος του 2006 ο κυρ Παντελής υποστήριξε την Ιντραλότ με την πεποίθηση ότι θα στηνόταν μια ελληνική επιχείρηση με  απήχηση στην παγκοσμιοποίηση. Όταν η Ιντραλότ ανανέωσε με τον ΟΠΑΠ  έμεινε χωρίς την στήριξη του κυρ Παντελή. Μέχρι πέρσι τέτοια εποχή ο Κυρ Παντελής υποστήριζε με θέρμη και επί σειρά ετών τους πράκτορες ΟΠΑΠ επειδή τον διακατείχε το όραμα μιας  υγιούς και δημοκρατικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Οι πράκτορες όταν τα βρήκαν στις συνομιλίες με τον ΟΠΑΠ έκαναν το ίδιο λάθος με αυτό της Ιντραλότ. Στράφηκαν εναντίον του κυρ Παντελή και δήλωσαν με χαρά : και τώρα κυρ Παντελή μπορείς να πηδηχτείς , είσαι μόνος σου και εμείς είμαστε με τον ΟΠΑΠ. Και σήμερα ο Κυρ Παντελής δηλώνει στα απέναντι στρατόπεδα ότι και αυτά είναι μόνα τους σε ότι με αφορά για το μέλλον. Και αυτό το μέλλον θα δείξει τι μπορεί να πετύχουν χωρίς  τον Κυρ Παντελή.  Εγώ είχα πάντα αγνές προθέσεις και έμεινα σταθερός στις αρχές και τα οράματα μου. Αυτοί που άλλαξαν θέσεις πρέπει να αναλάβουν και τις ευθύνες για τις επιπτώσεις και  φυσικά οι εξελίξεις δεν με αιφνιδιάζουν στο ελάχιστο. 

Αυτά έγραψα στα Αθώα και Πονηρά πριν στις 15 Ιουνίου και τα υπενθυμίζω  χωρίς σχόλια. 

ΥΓ. Η παταγώδης αποτυχία της ΟΠΑΠ ΑΕ και του δικτύου των πρακτορείων της στις λοταρίες οδήγησε την Πολιτεία στην καθιέρωση σκληρών τυχερών παιχνιδιών όπως το ΚΙΝΟ, τα στοιχήματα και αργότερα τα φρουτάκια που λειτουργούν με βαρύτατο κοινωνικό κόστος. Σωστά λοιπόν το Υπουργείο Οικονομικών  κατά τη γνώμη μου σκέφτεται να φέρει στην Ελλάδα το Euromillion και θα το δώσει σε 15.000 σημεία πώλησης ανάμεσα τους και τα σημερινά πρακτορεία. Άργησε λοιπόν η Ιντραλότ που χθες  μπήκε σφήνα με το Μεσογειακό Λόττο. Αλλά και στην περίπτωση που αποδεχτεί κανείς την ίδρυση της μεσογειακής  λοταρίας το δίκτυο πώλησης στην Ελλάδα πρέπει να είναι πάνω από 15.000 σημεία. 
Π.Α.
 

Written by valuebet   
Tuesday, 30 June 2009 15:52
Με το κάτωθι δελτίου τύπου η ΟΠΑΠ ΑΕ ανακοίνωσε σήμερα την διμερή συμφωνία ΟΠΑΠ-ΠΟΕΠΠΠ που εκ του νόμου πρέπει  να αφορά αποκλειστικά το πλαίσιο λειτουργίας της εταιρείας και του δικτύου πωλήσεων:

Για πρώτη φορά μετά από πενήντα χρόνια λειτουργίας, το δίκτυο των πρακτορείων της ΟΠΑΠ Α.Ε. «δένει» συμβατικά, με την εταιρεία να προχωρά στη σύναψη ατομικών συμβάσεων με κάθε πράκτορα. Η Γενική Συνέλευση των πρακτόρων υπερψήφισε χθες, με 100 ψήφους υπέρ και 1 κατά, την στρατηγική πρόταση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΠΑΠ Α.Ε. κ. Χρήστου Χατζηεμμανουήλ για το ζήτημα της διάθεσης νέων προϊόντων της εταιρείας από τα πρακτορεία. Σημειώνεται ότι το δίκτυο των πρακτορείων είναι το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων της χώρας – επτά φορές μεγαλύτερο από το επόμενο. Η σύμβαση κατοχυρώνει τα οικονομικά δικαιώματα των πρακτόρων στην μέχρι σήμερα διοικητική και προσωποπαγή άδειά τους, διασφαλίζοντας έτσι 5.000 οικογένειες και διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο συνεργασίας ΟΠΑΠ-πρακτόρων στηριγμένο στην αυστηρή τήρηση των αρχών του σεβασμού του καταναλωτή-παίκτη, του υπεύθυνου στοιχηματισμού και της καταπολέμησης της εξάρτησης, του παιδικού στοιχηματισμού και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Οι όροι του τυποποιημένου κειμένου των ατομικών συμβάσεων έχουν ήδη πάρει την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Με την υπογραφή των συμβάσεων μπορεί να προχωρήσει ταχύτατα και το έργο της αναμόρφωσης και ανακατασκευής των πρακτορείων με την εφαρμογή της νέας εταιρικής εικόνας της ΟΠΑΠ Α.Ε., έργο το οποίο ήδη ολοκληρώνεται στην Κύπρο.
Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΟΠΑΠ Α.Ε. και πρακτόρων σηματοδοτεί την επιτυχή ολοκλήρωση και των τεσσάρων βασικών προτεραιοτήτων, που η διοίκηση του κ. Χατζηεμμανουήλ είχε θέσει ως κεντρικούς στόχους της όταν ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας. Οι άλλες τρεις προτεραιότητες αφορούσαν στην εσωτερική αναδιοργάνωση της εταιρείας, στην διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της τεχνολογικής υποδομής και την σταδιακή ανανέωση των παιγνιδιών και στον εξορθολογισμό και τη διαφάνεια της διαδικασίας οικονομικών ενισχύσεων και χορηγιών. Η επίτευξη αυτών των στόχων διαμορφώνει πλέον τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της κορυφαίας παγκοσμίως εταιρείας παιγνίων, όχι μόνον στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και διεθνώς. Ως προς τις υπάρχουσες δραστηριότητες του ελληνικού μονοπωλίου, κεντρικός στόχος για την διοίκηση της ΟΠΑΠ είναι η διατήρηση της υψηλής κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς της στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι πρόσφατες εξελίξεις για τη φορολόγηση των παιγνίων και την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος.«Στόχος όλων μας των ενεργειών ήταν και παραμένει η διασφάλιση της μακροχρόνιας αναπτυξιακής πορείας της ΟΠΑΠ Α.Ε. Η νέα σύμβαση με τους πράκτορες υπηρετεί την στόχευση αυτή, θεμελιώνοντας ένα αμοιβαίως επωφελές πλαίσιο συνεργασίας. Παρά το γεγονός ότι η ΟΠΑΠ Α.Ε. είχε το δικαίωμα μονομερούς κατάρτισης του κειμένου σύμβασης, επιλέξαμε τη διαπραγμάτευση και τον διάλογο, γιατί πιστεύουμε ότι οι πράκτορες αποτελούν βασικό εταίρο της εταιρείας μας και σταθερό παράγοντα της επιτυχίας μας. Με τη σημερινή πράξη, ολοκληρώνεται η υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση της εταιρείας σε κάθε επίπεδο. Τώρα είναι η ώρα της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε. κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ.Written by valuebet   
Sunday, 28 June 2009 19:29
 
Η κρισιμότερη στην ιστορία του κλάδου των πρακτόρων εκλογή για την ανάδειξη ΔΣ  της ΠΟΕΠΠΠ θα γίνει αύριο το απόγευμα σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών επί του θέματος. Τον έλεγχο της Ομοσπονδίας από τις αρχές του 2008 τον έχουν οι πράκτορες της επαρχίας ενώ επί ένα και πλέον εξάμηνο είχαν βρεθεί χωρίς εκπροσώπηση οι πράκτορες των Αθηνών λόγω προβλημάτων του καταστατικού. Η νέα διοίκηση καλείται να βρει την χρυσή τομή ανάμεσα στα συμφέροντα του ΟΠΑΠ και τα συμφέροντα των πρακτόρων. 

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι  η ατζέντα είναι πολύ μεγάλη και πολύ περισσότερο περίπλοκη από όσο φαίνεται. Και προσθέτουν  πως ούτε η ΟΠΑΠ ΑΕ , ούτε η ΠΟΕΠΠΠ είναι σε θέση να στηρίξουν θέσεις πάνω στη λογική του άσπρου-μαύρου. Το θέμα φαίνεται να έχει ξεπεράσει τα διμερή συμφέροντα , και καθημερινά προστίθενται νέα επεισόδια στο σίριαλ όπως αυτό της φορολογίας κερδών και της ευρύτερης πολιτικής στο θέμα των τυχερών παιχνιδιών που θα ασκηθεί στο μέλλον. Όλα αυτά συμβαίνουν επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς σε μια ρευστή περίοδο που θα έχει εξελίξεις και εκπλήξεις σε πολλά μέτωπα χωρίς να λείπουν  αγοραπωλησίες και επενδύσεις.
Σε ότι αφορά τις εκλογές της ΠΟΕΠΠΠ φαβορί δεν υπάρχουν.  Τον έναν  πόλο σχηματίζουν οι αντιπρόσωποι των 2200 πρακτόρων  της Αθήνας και τον άλλο πόλο να σχηματίζουν οι αντιπρόσωποι των 2800  πρακτόρων της Θεσσαλονίκης και της  επαρχίας κυρίως από την Βόρεια Ελλάδα. Οι απόψεις για το νέο ΔΣ διαφέρουν αφού υπάρχουν από τη μία πλευρά οι οπαδοί της σκληρής γραμμής και από την άλλη οι υπέρμαχοι της τεχνοκρατικής γραμμής και των ρεαλιστικών και νόμιμων διαβουλεύσεων. Όλοι πάντως φαίνεται να συμφωνούν ότι προέχει η επαγγελματική στάση και όχι οι πολιτικοποιήσεις και προσωποποιήσεις που οδηγούν σε αδιέξοδα και πλήττουν τα συμφέροντα των 5000 πρακτόρων.
Last Updated ( Monday, 29 June 2009 23:01 )

Written by valuebet   
Thursday, 18 June 2009 23:09

Σε μετωπική ΟΠΑΠ-ΠΟΕΠΠΠ έχει οδηγήσει το θέμα της αποκλειστικότητας των πρακτορείων στην διάθεση των προϊόντων της εταιρείας. Το valuebet από πέρσι την άνοιξη υποστήριξε ότι η σύμβαση όπως ήταν δομημένη δεν θα περνούσε και τελικά ένα χρόνο μετά η θέση της ιστοσελίδας δικαιώνεται κατά 100%. Δεν γνωρίζουμε τελικά αν όντως η πλευρά του ΟΠΑΠ συμφώνησε πέρσι σε πράγματα που δεν ήταν σε θέση να υλοποιήσει η απλώς το κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα δεν ήταν το αυθεντικό για άγνωστους λόγους,. Κατά την εκτίμηση του valuebet ακόμα και σήμερα οι όποιες συνομιλίες του ΟΠΑΠ με την ΠΟΕΠΠΠ  στερούνται νομιμότητας επειδή δεν υπάρχει καν δικαίωμα υπογραφής ατομικών συμβάσεων από επιχείρηση που έχει συμμετοχή και έλεγχο από το κράτος. Ο κ. Χατζηεμμανουήλ αλλά πιθανώς και κάποιοι συνδικαλιστές γνωρίζουν το πρόβλημα και μόνο ειρωνικά σχόλια προκαλεί η αποσιώπηση της πραγματικότητας. 

Θεωρούμε το επίπεδο της αντιπαράθεσης των δύο πλευρών  ρηχό και χωρίς να λύνει ουσιαστικά προβλήματα. Το θέμα των πρακτορείων είναι περισσότερο πολύπλοκο από το να λυθεί με αναφορές σε εθνικό μονοπώλιο που έχει υπαχθεί στο νόμο περί ανωνύμων εταιρειών,  με ανοιχτό το μέτωπο με την Κομισιόν , με ανοιχτό το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας , χωρίς κανονιστική αρχή , χωρίς αποσαφήνιση για το ποιοι και πως θα δουλέψουν με μεσιτεία, και ποιοι με μισθό.

Θα επαναλάβουμε ότι οι περί αποκλειστικότητας συζητήσεις δεν μπορούν να δώσουν λύσεις επειδή υπάγονται σε ευρύτερες ρυθμίσεις της αγοράς αλλά και σε αυτή την συνταγματικότητα της συμφωνίας. Ελπίζουμε οι ασχολούμενοι με την υπόθεση πράκτορες και εκπρόσωποι της εταιρείας να  σεβαστούν τους νόμους του ελληνικού κράτους και να εγκαταλείψουν τις βατοπαιδίστικες και αδιέξοδες πρακτικές. Και σε κάθε περίπτωση να μην τολμήσουν ούτε καν να σκεφτούν ότι μπορεί τα βρούνε να παραβιάζοντας τα δικαιώματα των καταναλωτών ,των πολιτών ,  των υγιών επιχειρηματιών και των εργαζομένων της χώρας  γιατί τότε θα μας βρούνε μπροστά τους και δεν θα ξέρουν από πού θα φύγουν. 

Θα τονίσουμε ότι με αυτή τη θέση δεν υποστηρίζουμε κανένα από τα δύο στρατόπεδα. Άλλωστε είναι μαθηματικό βέβαιο ότι ο ΟΠΑΠ θα υποχρεωθεί να βάλει λουκέτο στην περίπτωση που περάσει τα όρια και συνεχίσει να λειτουργεί τόσο αρνητικά για την ελληνική κοινωνία και μαζί του στην καταστροφή θα πάρει και τους πράκτορες. Κάνουμε έκκληση λοιπόν και στις δύο πλευρές να σκεφτούν ότι δεν βρίσκονται μέσα σε μια γυάλα οι δύο τους αλλά αποτελούν κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Αν δεν το σκεφτούν , αν μας αγνοήσουν,  τότε ας ετοιμαστούν για την χειρότερη εξέλιξη.  
Π.Α.
 

Written by valuebet   
Wednesday, 17 June 2009 21:29
Νέες άδειες για την αγορά online στοιχήματος πρόκειται να δώσει σε οκτώ εταιρείες ο τουρκικός κρατικός οργανισμός αθλητικού στοιχήματος Spor Toto, όπως αναφέρει στο πρωινό της report (17/6) η Εθνική-Π&Κ, επικαλούμενη δημοσιεύματα του Τύπου. 
Η χρηματιστηριακή υπενθυμίζει ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο δυο εγκεκριμένα sites στοιχηματισμού στην Τουρκία. Το bilyoner.com, το οποίο ανήκει κατά 25% στην Intralot, 55% στην Demir Toprak και 20% στην Tek Elektronik και το nesine.com, το οποίο ανήκει στην Dogan Group. 
ΣΗΜ. VALUEBET 
Τα παραπάνω γράφονται στην οικονομική ιστοσελίδα euro2day.gr χωρίς να αναφέρονται λεπτομέρειες για τους όρους αδειοδότησης. Στην ελληνική αγορά είναι άγνωστο τι θα συμβεί αφού σύμφωνα με την σύμβαση ΟΠΑΠ-ΠΟΕΠΠΠ υπάρχει πρόθεση για ποινικοποίηση της χρήσης του διαδικτύου με πρόσχημα το μονοπώλιο και τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι διώξεις στα ίντερνετ καφέ.
 

Written by valuebet   

Written by valuebet   
Monday, 08 June 2009 16:19
Συνέντευξη στην κυριακάτικη Καθημερινή παραχώρησε ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ κ. Χατζηεμμανουήλ  και την οποία αναδημοσιεύει το valuebet. Ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ αναφέρεται στη γενική οικονομική κρίση , στα αποτελέσματα της εταιρείας αλλά και σε μελλοντικά σχέδια.  

Θεωρείτε ότι η οικονομική κρίση έχει ακόμη διάρκεια ή τα χειρότερα έχουν περάσει;

- Βρισκόμαστε στο μέσο μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας κρίσης, την οποία οι ηγήτορες των μεγάλων οικονομιών απέτυχαν να προβλέψουν και να ελέγξουν. Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις επερχόμενης ανάκαμψης σε κάποιους τομείς. Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι το χρηματοοικονομικό σύστημα διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, έχει σταθεροποιηθεί αρκετά. Ως προς την πραγματική οικονομία, όμως, τα θετικά σημάδια αφορούν κυρίως χρηματιστηριακές προβλέψεις. Μιλάμε, δηλαδή, για ελπίδες και όχι για βεβαιότητες. Συνεπώς, θα ήταν πρόωρο, όσο και επικίνδυνο, να κηρύξουμε το τέλος της κακής φάσης ή να προσπαθήσουμε να την οριοθετήσουμε χρονικά. Θα παρατηρήσω δε ότι η μεγάλη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρώπη, τη στιγμή μάλιστα που το κόστος της ενέργειας έχει αυξηθεί, παραμένει ιδιαιτέρως ανησυχητική. Το τελευταίο που θα επιθυμούσε κανείς είναι την αρχική κρίση να διαδεχθεί μια μακρά περίοδος αποπληθωρισμού ή ασθενικής ανάπτυξης ιαπωνικού τύπου. Σε κάθε περίπτωση, η προσοχή μας πρέπει να στραφεί στην ανάπτυξη των εργαλείων εκείνων που θα αποτρέψουν την επανάληψη των σφαλμάτων του παρελθόντος, θα αυξήσουν την προσαρμοστικότητα και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και θα θέσουν, κατά τρόπο στοχευμένο, άμεσο και δίκαιο, τα θεμέλια για μια μελλοντική πορεία σταθερής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.

- Η κρίση θα επηρεάσει τα μεγέθη του ΟΠΑΠ φέτος;

- Με αύξηση καθαρών κερδών 27,5% το 2008 και 3,5% το πρώτο τρίμηνο του '09, η ΟΠΑΠ Α.Ε. φαίνεται να έχει επιτύχει ένα νέο, υψηλότατο επίπεδο κερδοφορίας και να μένει αλώβητη από την κρίση. Και στο διεθνές περιβάλλον, εδώ και πολλούς μήνες έχει καταλάβει την κορυφαία θέση σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης μεταξύ όλων των εταιρειών του κλάδου. Τα μέχρι τώρα στοιχεία, συνεπώς, μας επιτρέπουν την ασφάλεια και την αισιοδοξία. Οχι, όμως, και τον εφησυχασμό.

- Μετά την Τουρκία, ποια είναι η στρατηγική του ΟΠΑΠ για επέκταση στις αγορές εκτός Ελλάδας;

- Η συμμετοχή μας στον διαγωνισμό για τη λειτουργία της τουρκικής εθνικής λοταρίας ήταν για εμάς μια πρώτη δοκιμή της ισχύος μας εκτός συνόρων. Και θα μου επιτρέψετε να την χαρακτηρίσω πολύ θετική. Το γεγονός ότι μόνοι εμείς από όλες τις δυνάμεις του κλάδου, παγκοσμίως, καταφέραμε να φθάσουμε στην τελική φάση του διαγωνισμού, έχοντας ως μοναδικό αντίπαλο τον τουρκικό κολοσσό τηλεπικοινωνιών Turkcell, καταδεικνύει τη δυναμική που ως εταιρεία μπορούμε να αναπτύξουμε. Επιμένουμε ενεργητικά στην πολιτική της ανάπτυξης και της διεθνοποίησης των δραστηριοτήτων μας. Εξακολουθούμε να ανιχνεύουμε, σε άλλες κατευθύνσεις πλέον, τις ευκαιρίες, η αξιοποίηση των οποίων θα ενισχύσει επιχειρηματικά την εταιρεία και θα της επιτρέψει να αποκτήσει την ηγετική θέση που, με κριτήρια το μέγεθος και τη χρηματοοικονομική ευρωστία, της αναλογεί στον παγκόσμιο τομέα των παιγνίων.

- Ο ΟΠΑΠ έχει περί τα 500 εκατ. ευρώ διαθέσιμα. Υπάρχουν σκέψεις για την αξιοποίησή τους;

- H εξαιρετικά υψηλή ρευστότητα αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της εταιρείας μας. Στα πλαίσια της δεδομένης οικονομικής συγκυρίας, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, προκειμένου να αδράξουμε τις ευκαιρίες που συνάδουν με τον προαναφερθέντα στρατηγικό σχεδιασμό δυναμικής ανάπτυξης. Για τον λόγο αυτό, δεν εξετάζουμε άμεσα τη λύση της επιστροφής των κεφαλαίων αυτών στους μετόχους.

- Εάν τελικώς η Πολιτεία αποφασίσει την επανέκδοση του «Ξυστό», θα ενδιαφερθείτε;

- Αν η πολιτεία αποφάσιζε κάτι τέτοιο, κατά πάσα πιθανότητα θα συμμετείχαμε. Ασφαλώς, πριν από κάθε απόφαση, πρέπει κανείς να γνωρίζει τους ακριβείς όρους. Θυμίζω, πάντως, ότι για όσο διάστημα διαρκεί η σύμβασή μας με το Ελληνικό Δημόσιο, σε περιπτώσεις εισαγωγής νέων παιγνίων λοταρίας η ΟΠΑΠ Α.Ε. διατηρεί το δικαίωμα να εκδηλώσει πρώτη αυτή σχετικό ενδιαφέρον.

Ενισχύθηκε η θέση μας για το μονοπώλιο

- Πού βρίσκεται η υπόθεση της προσφυγής της Ε. Ε. κατά του Δημοσίου σε σχέση με το μονοπώλιο;

- H θέση μας για το μονοπώλιο είναι ισχυρότερη από ό, τι ενάμιση χρόνο πριν. Οι περιορισμοί στην αγορά των παιγνίων δεν υφίστανται προς εξυπηρέτηση του ΟΠΑΠ ή της όποιας εταιρείας τυχερών παιγνίων, αλλά για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της κοινωνίας. Αυτή είναι και η επικρατούσα σε ευρωπαϊκό επίπεδο άποψη, η οποία ενισχύθηκε περαιτέρω από τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο στηρίζει τη διατήρηση του εθνικού ελέγχου της αγοράς των τυχερών παιγνίων από τα κράτη-μέλη. Περιμένουμε και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση της Πορτογαλίας απ' όπου θα εξαρτηθεί η στάση της Επιτροπής. Ας μην ξεχνάμε ότι επίκειται η λήξη της θητείας του αρμοδίου επιτρόπου, κ. McCreevy. Δεν αποκλείω, συνεπώς, μία στροφή ή προσαρμογή της πολιτικής της ίδιας της Επιτροπής...

Last Updated ( Monday, 08 June 2009 16:26 )


Saturday, 06 June 2009 23:24
Η υπερβολική ησυχία που επικράτησε για πολλούς μήνες στην έντονη κόντρα ΟΠΑΠ-Morgan Stanley τροφοδοτεί την  δημοσιότητα με στροφή του μονοπώλιου σε άνοιγμα της αγοράς ώστε να απελευθερωθεί ο γίγαντας με τα δεμένα πόδια όπως είχε γράψει η αμερικανική εταιρεία στις αναλύσεις της. Τα σενάρια τροφοδοτούν και  η αλλαγή πορείας του ΟΠΑΠ στο θέμα των συμβάσεων με δίκτυο του χωρίς όπως επισημαίνεται από κύκλους αυτό να θίγει τα συμφέροντα της εταιρείας. Πληροφορίες θέλουν να επικρατεί στον Κηφισό αυτό που υποστήριζε η Morgan Stanley ότι δηλαδή το άνοιγμα της αγοράς συμφέρει στον ΟΠΑΠ.Φυσικά η έκθεση της αμερικανικής εταιρείας ευνοείται και από την πτώση στο πάμε στοίχημα που αν συνεχιστεί δεν θα ενδιαφέρει έντονα τον ΟΠΑΠ η απώλεια του μονοπωλίου μπροστά στις προοπτικές που θα ανοιχτούν με την επέκταση του στο ίντερνετ αλλά και την λειτουργία νέων παιχνιδιών όπως πχ το πόκερ,  τα φρουτάκια και το Μπίνγκο. 

Σχετικά με το δίκτυο σε ενδεχόμενο άνοιγμα της αγοράς είναι πιθανό να χάσει ο ΟΠΑΠ πρακτορεία από άλλες εταιρείες . Θα  διατηρήσει όμως το δικαίωμα να προωθήσει τα προϊόντα του από πολύ μεγαλύτερο αριθμό σημείων πώλησης όπως για παράδειγμα βενζινάδικα,σταθμούς σούπερ μάρκετ και καφετέριες αλλά και να κρατήσει μεγάλο αριθμό πρακτορείων λόγω του ΚΙΝΟ που κάνει υψηλούς τζίρους αλλά και από ένα ανταγωνιστικότερο κουπόνι στοιχήματος. Δεν αποκλείεται φυσικά η εταιρεία να βάλει και φρουτάκια και να δημουργήσει δίκτυο διαφορετικών ταχυτήτων.


Written by valuebet   
Tuesday, 05 May 2009 15:10
Στον αγώνα της Τρέλεμποργκ που παίζεται σε τριάδα ο ΟΠΑΠ έδωσε τιμές στο σετ 2.40-3.20-2.35 με γκανιότα 116%. Στον αγώνα Άρσεναλ-Μάντσεστερ Γ. το σετ των τιμών είναι 2.50-3.20-2.55 με γκανιότα 110%. Στο 110% γκανιότα προσφέρεται και ο αγώνας της Τσέλσι με την Μπαρτσελονα ενώ τα πράγματα αλλάζουν στα δύο του ΟΥΕΦΑ που παίζονται με γκανιότα 114%. Αν ένας πράκτορας παίξει σήμερα 1280 ευρώ στον άσσο της Άρσεναλ ,1250 ευρώ στο διπλό της Μάντσεστερ Γ. και 1000 ευρώ στην ισοπαλία θα εισπράξει σε κάθε αποτέλεσμα 3200 ευρώ και πληρώσει 3530 ευρώ. Θα πάρει και την προμήθεια των 280 ευρώ με την συνολική είσπραξη να ανέρχεται σε 3482 ευρώ. Με μια επιβάρυνση 50 ευρώ κερδίζει πίστωση αλλά φυσικά θα χρεωθεί και άλλα 40 ευρώ στην εφορία στην επόμενη χρονιά. 

Το σαββατοκύριακο ήταν πολύ κακό για τους παίκτες και τα πρακτορεία και την Πέμπτη θα υπάρχει πρόβλημα με τα εκκαθαριστικά. Στον  ΟΠΑΠ βρήκαν αυτόν τον τρόπο να καλύψουν τις τρύπες του αέρα που υπάρχει στο δίκτυο τους και να τονώσουν τους τζίρους και να μην κλείσουν πρακτορεία.  Αν ήθελαν φυσικά να βοηθήσουν με υγιή τρόπο την πελατεία τους θα έδιναν 113% σε όλο το κουπόνι στο τίμιο και στο διαφανές. Αλλά θέλουν μόνο να καλύψουν τον αέρα και να τονώσουν τους τζρους τους που δεν πάνε καλά στο πρώτο τετράμηνο.Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα περί φούσκας στους τζίρους του μονοπωλίου που αποκαλύπτεται στις δύσκολες στιγμές.

ΣΗΜ. Στη συνδρομητική σελίδα της ενημέρωσης το valuebet ανέβασε μια τριάδα που κάνει trading με βάση τις τιμές ενώ προτείνουμε και ένα τέταρτο σημείο στο οποίο  θα προκύψει trading το οποίο δεν δείχνει από σήμερα. Πιθανολογείται ότι ο ΟΠΑΠ θα αλλάξει την τιμή ενός τουλάχιστον σημείου.
Last Updated ( Tuesday, 05 May 2009 15:46 )
 


Written by valuebet   
Tuesday, 03 February 2009 21:10
Σύμφωνα με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ οι δύο εισηγητές του Συμβουλίου Επικρατείας στέλνουν Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την υπόθεση του ΟΠΑΠ με την είσηγηση ότι η εταιρεία είναι καθαρά κερδοσκοπική, δεν έχει κοινωνική αποστολή , επιτρέπει το ανώνυμο στοίχημα και δεν συνδραμει στην καταπολέμηση του βρόμικου χρήματος. Οι εισηγητές θα ζητήσουν από το ΔΕΚ να απαντήσει αν το ελληνικό δημόσιο έχει δικαίωμα με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο να παραχωρεί μονοπώλιο σε μια εταιρεία που λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο και με στόχο την κερδοφορία. Η εισήγηση δεν αφορά φυσικά μόνο το στοίχημα αλλά όλα τα τυχερά παιχνίδια.. Εκτιμάται ότι αρνητική εξέλιξη στο θεμα του μονοπωλίου αλλαζει τα δεδομένα στο περιεχόμενο συμφωνίας του ΟΠΑΠ με ορισμένους εκπροσώπους των πρακτόρων στο θέμα των συμβάσεων. Στη συνέχεια ακολουθεί το ρεπορτάζ του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ . 


"Εισηγήσεις με τις οποίες θα προτείνεται να αποσταλούν στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), ερωτήματα για το εάν το ελληνικό δημόσιο μπορεί να παραχωρεί μόνο στον ΟΠΑΠ αποκλειστικό δικαίωμα τυχερών παιχνιδιών θα κάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Παρασκευή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι σύμβουλοι Επικρατείας κ. κ. Παύλος Κοτσώνης και Δημήτρης Γρατσίας.

Σύμφωνα με τις δυο εισηγήσεις, το αποκλειστικό δικαίωμα που έχει ο ΟΠΑΠ διάθεσης τυχερών παιχνιδιών δεν συνδράμει στην καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ούτε στην προστασία της νεολαίας. Και αυτό γιατί, η συμπλήρωση των δελτίων στοιχημάτων είναι ελεύθερη και ανώνυμη, ενώ τα κέρδη καταβάλλονται στον κομιστή του δελτίου, χωρίς μάλιστα να απαγορεύεται η συμμετοχή ανηλίκων σε τυχερά παιχνίδια.

Μάλιστα, οι δυο σύμβουλοι Επικρατείας θα αναφέρουν στις εισηγήσεις τους ότι ο ΟΠΑΠ από τα 2000 έως και σήμερα έχει αμιγώς κερδοσκοπική δραστηριότητα, έχει εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών και έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του και στην Κύπρο.

Με τις εισηγήσεις τους ο κ.κ. Κοτσώνης και Γρατσίας θα προτείνουν στην Ολομέλεια να αποστείλει στο ΔΕΚ ερώτημα για τον εάν μπορεί το ελληνικό δημόσιο να παραχωρεί σε μια μόνο επιχείρηση το αποκλειστικό δικαίωμα διάθεσης τυχερών παιχνιδιών και εάν ένα τέτοιο καθεστώς είναι σύμφωνο με τα όσα προβλέπονται σχετικά στη συνθήκη της ΕΟΚ.

Η υπόθεση θα απασχολήσει την Ολομέλεια του ΣτΕ μετά από προσφυγές που έχουν καταθέσει δυο βρετανικές εταιρείας ζητώντας να ακυρωθεί η άρνηση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών να τους χορηγήσει άδεια για τη διενέργεια στοιχημάτων και τη λειτουργία δικτύου πρακτορείων αντίστοιχων με εκείνων του ΟΠΑΠ."

Last Updated ( Tuesday, 03 February 2009 21:21 )


Written by valuebet   
Wednesday, 28 January 2009 22:03
Σύμφωνα με πληροφορίες το Συμβούλιο Επικρατείας στις 6 Φεβρουαρίου θα απορρίψει την   γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Μαρτίου του 2005 σύμφωνα με την οποία η η ΟΠΑΠ ΑΕ δεν αποτελεί δημόσια επιχείρηση. Σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους το Συμβούλιο Επικρατείας θα προσδιορίσει δημοσιο χαρακτήρα στη λειτουργία της ΟΠΑΠ ΑΕ ώστε να συνεχιστεί το μονοπώλιο που της έχει παραχωρηθεί στα τυχερά παιχνίδια. Κατά  τους ίδιους έγκυρους κύκλους αν το Συμβούλιο Επικρατείας χαρακτηρίσει ιδιωτική εταιρεία τον ΟΠΑΠ θα χαθεί το μονοπώλιο της εταιρείας στα στοιχήματα, στο ΚΙΝΟ και σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια και θα αναδειχθεί σαν παράνομο το δίκτυο των πρακτορείων. 

Όι πληροφορίες θέλουν το εισηγητικό κείμενο να υπερασπίζεται τον δημόσιο χαρακτήρα της ΟΠΑΠ ΑΕ. Μετα από αυτή την εξέλιξη οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι θα είναι αδύνατον γαι την ελληνική κυβέρνηση να υπερασπιστεί και τις δύο εκδοχές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που παρακολουθεί το θέμα. Τονίζουν μάλιστα ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ακόμα και να συρθούν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια μέλη της ελληνικής κυβέρνησης στην περίπτωση που ενώ το Συμβούλιο Επικρατείας προσδώσει δημόσιο χαρακτήρα στην ΟΠΑΠ ΑΕ όπως και θα συμβεί και η κυβέρνηση δεν πράξει τα όσα ισχύουν για μια εταιρεία του δημοσίου επικαλούμενη την  άκυρη εξ αρχής γνωμοδότηση του  Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η Κομισιόν έχει ασχοληθεί με την υπόθεση και περιμένει την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας για να χαρακτηρίσει νόμιμες η όχι τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα ανανεώσεων και συμβάσεων με την Ιντραλότ αλλά και άλλων οικονομικών επιλογών του ΟΠΑΠ σαν εταιρεία ελεγχόμενης από την κυβέρνηση και σαν εταιρεία δημοσίου συμφέροντος. 

Στη συνέχεια αναδημοσιέυουμε τα οσα έγραψε το Βήμα στις 27 Μαρτίου του 2005 για την γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Από το περιεχόμενο του κειμένου αποδεκνύεται  4 χρόνια μετά ότι η γνωμοδότηση  μέσω της διατύπωσης παραβιάζε το ελληνικό και ευρωπαϊκό σύνταγμα και δεν μπορεί να έχει καμία απολύτως ισχύ και εφαρμογή ούτε για το  παρελθόν, ούτε για το  μέλλον. Το Συμβούλιο Επικρατείας αναμένεται να τελεσιδίκως να προσδώσει δημοσιο χαρακτήρα στη λειτουργία της ΟΠΑΠ ΑΕ και να ακυρώσει όλες τις επι ιδιωτικής βάσης οικονομικές αποφάσεις της εταιρείας.΄Στη συνέχεια ακολουθεί το κείμενο του Βήματος το οποίο ανατράπηκε πολλές φορές από την ίδια την κυβέρνηση, από την απαντητική επιστολή της ΥΠΕΞ στην Κομισιόν, από τις δηλώσεις και ενέργειες των ελληνικών αρχών κατά εξακολούθηση αλλά και από το περιεχομενο της συμφωνίας ΟΠΑΠ-ΠΟΕΠΠΠ που παραπέμπει με ευθύ τρόπο σε εταιρεία δημοσίου συμφέροντος. 

Τι έγραψε το Βήμα στις 27 Μαρτίου 2005 

Απόφαση-βόμβα για τον ΟΠΑΠ, ο οποίος βρίσκεται πλέον σε τελικό στάδιο νέας μετοχοποίησης και μάλιστα σε ποσοστό που θα φέρει το Δημόσιο κάτω από το 51%, έλαβε προ ολίγων ημερών το Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους.

Το ανώτατο αυτό δικαστήριο σε ερώτημα που ετέθη από τον ίδιο τον ΟΠΑΠ γνωμοδοτεί ότι «δεν αποτελεί δημόσια επιχείρηση», γεγονός που μπορεί άμεσα να επηρεάσει το μονοπώλιο που διατηρεί σήμερα ο ΟΠΑΠ στη διενέργεια τυχερών παιχνιδιών έναντι των ξένων κυρίως ιδιωτικών εταιρειών που μάχονται να το καταργήσουν.

Συγκεκριμένα σε ερώτημα που ετέθη από τον ίδιο τον ΟΠΑΠ προς το Ελεγκτικό Συνέδριο αν μπορεί να εκχωρήσει κεφάλαια στη θυγατρική του (ΟΠΑΠ Υπηρεσιών) και αναπτύσσοντας ένα συγκεκριμένο σκεπτικό το ανώτατο δικαστήριο αναφέρει: «Κατ' ακολουθίαν και σύμφωνα με όσα έχουν εκτεθεί στην προηγούμενη σκέψη, εφόσον ο ΟΠΑΠ AE αναλαμβάνει κατόπιν συμβάσεων την παροχή έναντι αμοιβής εξειδικευμένων υπηρεσιών που δεν συνδέονται άμεσα η έμμεσα με την προαγωγή σκοπού δημοσίου συμφέροντος δεν αποτελεί δημόσια επιχείρηση κατά την έννοια που προσδίδει στον όρο αυτό το κοινοτικό δίκαιο με συνέπεια οι συμβάσεις που συνάπτει να μην υπάγονται στον κατά το άρθρο 2 του ν. 3060/2002 προληπτικό έλεγχο νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου». Ετσι λοιπόν μπορεί ο ΟΠΑΠ να επέτυχε την εκχώρηση οικονομικών δικαιωμάτων του και παροχών προς μια θυγατρική του, την ΟΠΑΠ Υπηρεσιών, ώστε αυτή να έχει την «άνεση» λαμβάνοντας περίπου 30 εκατ. ευρώ ετησίως από το παιχνίδι «Κίνο» και άλλες πηγές να τα «μοιράζει» όπως αυτή θέλει και όπου επιθυμεί, αλλά έτσι θέτει σε κίνδυνο το ίδιο το μονοπώλιο του οργανισμού.

Ηδη μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, η βρετανική Stanleybet International Ltd, εχει προσφύγει κατά του Δημοσίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας ουσιαστικά την κατάργηση του μονοπωλίου από τον Νοέμβριο του 2004. H απόφαση του ανώτατου ελληνικού δικαστηρίου εκκρεμεί και αρμόδιες κυβερνητικές πηγές εκφράζουν ανησυχία ότι «δόθηκε η αφορμή και η νομική στήριξη εκ των ένδον να διεκδικήσει βάσιμα η ξένη εταιρεία μια απόφαση αφού ένα υψηλόβαθμο δικαστικό όργανο γνωμοδότησε ότι ουσιαστικά ο ΟΠΑΠ δεν είναι δημόσια επιχείρηση».

Συγκεκριμένα η βρετανική εταιρεία που δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες του κόσμου έχει ζητήσει από τα δικαστήρια να της χορηγήσουν «άδεια για τη διεξαγωγή, τη διαχείριση, την οργάνωση και τη λειτουργία στοιχημάτων προκαθορισμένης ή μη απόδοσης επί αθλητικών ή μη γεγονότων, μέσω διαδικτύου πρακτόρων της εταιρείας μας στην Ελλάδα και μέσω Διαδικτύου ή να μας παραχωρήσει μη αποκλειστικό δικαίωμα για την παροχή της ως άνω σύναψης δημόσιας σύμβασης».

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ακόμη ότι παρόμοια δικαστική περίπτωση με αυτή δικαιώθηκε στην Ιταλία. Συγκεκριμένα το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο (Consiglio di Stato) απέρριψε έφεση του ιταλικού Δημοσίου κατά της Stanleybet για να κλείσει η ιδιωτική εταιρεία καταστήματα τυχερών παιχνιδιών στην Ιταλία. Ολα αυτά έρχονται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τον ΟΠΑΠ, μια από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις του Δημοσίου αφού:

* Πρώτον η κυβέρνηση υπό τη δημοσιονομική πίεση που υφίσταται βρίσκεται λίγα βήματα προ της ιδιωτικοποίησης και μάλιστα της «απώλειας» του 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ. Πρόκειται να κατατεθεί μάλιστα στη Βουλή η σχετική τροπολογία που θα επιτρέπει να μειωθεί το ποσοστό κάτω από το 51% και έπειτα θα προχωρήσει η διαδικασία. Ετσι μια τέτοια απόφαση που ενδέχεται να θέσει σε αμφισβήτηση το καθεστώς του ΟΠΑΠ είναι βέβαιον ότι δεν βοηθάει την ιδιωτικοποίηση και τη διάθεση μετοχών στο εξωτερικό.

* Δεύτερον, εντός των επομένων δύο-τριών μηνών επίκειται η κατάθεση μιας κοινοτικής οδηγίας στις Βρυξέλλες περί απελευθέρωσης της παροχής υπηρεσιών σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία αναφέρεται και η διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών ως «υπηρεσία». Προτείνεται μάλιστα από υπουργούς Αθλητισμού μέλη της EE να υπάρξει ένα χρονικό περιθώριο ενός έτους ως μεταβατικό στάδιο προκειμένου να μη βλάπτουν τα συμφέροντα των κρατικών εταιρειών σε όσες χώρες-μέλη ακόμη υπάρχει κρατικό μονοπώλιο

Last Updated ( Wednesday, 28 January 2009 22:42 )
 

Written by valuebet   
Friday, 16 January 2009 21:00
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας η διαδικασία της υπογραφής ατομικών συμβάσεων ΟΠΑΠ-πρακτόρων μπήκε στην τελική ευθεία.Το καλοκαίρι το valuebet είχε διαφωνήσει κάθετα με την συμφωνία που αποδέχτηκαν οι συνδικαλιστές των πρακτόρων και μάλιστα με  ποσοστό 96-4 αλλά μπροστά στην ομοφωνία του κλάδου ο δικός μας λόγος περισσεύει. Εκείνη η εμπλοκή αποδείχτηκε λάθος εκ μέρος μας και σήμερα αυτό το λάθος το αναγνωρίζουμε καθώς δεν εκτιμήσαμε την αντίθεση του κλάδου με τις θέσεις μας. Ως προς το ποιός είχε δίκιο και ποιός όχι δεν έχει απολύτως την παραμικρή σημασία και όλα τα μέρη αναλαμβάνουν το τίμημα των επιλογών τους. Και το τίμημα της δικής μας επιλογής είναι να ομολογηθεί σήμερα το λάθος να μπούμε ανάμεσα στην ΟΠΑΠ ΑΕ και στον κλάδο των πρακτόρων και να διατυπώσουμε θέση. 
Στη συνέχεια ακολουθεί το κείμενο που ανέβασε η Ημερησία που αποτελεί ένα από τα δημοσιογραφικά βήματα της ΟΠΑΠ ΑΕ. 

"Εγκρίθηκε χθες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η σύμβαση που θα κληθούν να υπογράψουν τους επόμενους μήνες οι πράκτορες του ΟΠΑΠ και πλέον η διαδικασία μπαίνει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή της. Πλέον θα αντικατασταθεί το καθεστώς των αδειών πρακτορείων με ατομικές συμβάσεις franchise, προκειμένου τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ να λειτουργούν βάσει προδιαγραφών και να γίνουν επενδύσεις σε αυτά.

Η στενή σχέση ΟΠΑΠ - πρακτορείων αποτελούσε έναν από τους στόχους της διοίκηση της εταιρείας καθώς στις σταθερές σχέσεις ΟΠΑΠ - πρακτορείων βασίζεται η προοπτική ανάπτυξής της. Βάσει της ευρύτερης σύμβασης, θα υπογραφούν ατομικές συμβάσεις franchise με καθένα από τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ που θα δεσμεύουν και θα εξατομικεύουν τα συμφωνηθέντα στη σύμβαση μεταξύ ΟΠΑΠ και Ομοσπονδίας Πρακτόρων, ώστε πλέον τα πρακτορεία να λειτουργούν βάσει προδιαγραφών.

Καταργείται η έννοια της «κρατικής άδειας» και τα πρακτορεία θα παραδίδουν τις άδειές τους με την υπογραφή των ατομικών συμβάσεων. Μέσω της διαδικασίας αυτής θα γίνει ένα «ξεκαθάρισμα» στο δίκτυο του ΟΠΑΠ, που σταδιακά -την επόμενη διετία- θα οδηγήσει στη μείωση του συνολικού αριθμού των πρακτορείων του ΟΠΑΠ από 5.000 σήμερα στα 3.500.

Ταυτόχρονα, προχωρεί και η αναδιοργάνωση της δομής της εταιρείας, σύμφωνα με την οποία το δίκτυο των πρακτορείων θα υπάγεται λειτουργικά και διοικητικά στη θυγατρική του ΟΠΑΠ Υπηρεσιών. Επόμενο βήμα θα είναι η αναβάθμιση του δικτύου που θα ξεκινήσει από την Κύπρο άμεσα και σε δεύτερη φάση θα επεκταθεί και στην Ελλάδα."

Last Updated ( Friday, 16 January 2009 21:16 )


Written by valuebet   
Thursday, 08 January 2009 17:41
Σε πρόσφατη ανάλυση της η Morgan Stanley αναφερόμενη στον ΟΠΑΠ γράφει τα εξής:όπως μεταξύ άλλων επέκταση σε νέες δραστηριότητες, εξαγορές, ως αντιστάθμισμα σε άρση του μονοπωλίου. Η αναφορά που γίνεται σε εξαγορές δεν αφορούν την υπόθεση της τουρκικης λοταρίας που έχει γίνει πλέον και πολύ δύσκολη υπόθεση με βάση το κλίμα έντασης της Ελλάδας με την Τουρκία. Ο όρος εξαγορά αφορά παρεμφερή επιχείρηση και πιθανώς έχει να κάνει με το διαδίκτυο αφού εντός Ελλάδας δεν υπάρχει επιχείρηση προς πώληση. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Ιντραλότ και η θυγατρική αυτής η Εταιρεία Στοιχημάτων. 

Για την Εταιρεία Στοιχημάτων θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι μετά τη λήξη της τριετούς συμφωνίας με τον ΟΠΑΠ στο τέλος του 2009 ουσιαστικά μένει χωρίς έσοδα καθώς οι κερδοφορίες από τις αγορές του εξωτερικού όπως για παράδειγμα Ισπανία, Μολδαβία, Χιλή , Τουρκία , Ιταλία Κύπρο , Μάλτα  είναι ανύπαρκτες και θα υπάρξει πρόβλημα. Το σενάριο εξαγοράς της Εταιρείας Στοιχημάτων, που  απασχολεί περίπου 70 εργαζόμενους , από τον ΟΠΑΠ δεν μπορεί να αποκλειστεί και αν συμβεί θα είναι μια κίνηση που θα φέρει σε κοινές δραστηριότητες τον ΟΠΑΠ και την Ιντραλότ. Στο παρελθόν έγινε αναφορά  και στην ιντερνετική εταιρεία Zedbet για την οποία λέγεται ότι ανήκει σε συμφέροντα που έχουν σχέση με την Ιντραλότ η με το ιδιοκτησιακό της καθεστώς. Σε ότι αφορά τις νέες δραστηριότητες πιθανώς ο ξένος οίκος να αναφέρεται στα φρουτάκια η και σε προκαθορισμένες ιπποδρομίες και κυνοδρομίες στις οποιες ίσως και πάλι εμπλακεί η Ιντραλότ. Η οποία ψάχνει εναγωνίως να αντικαταστήσει τις απώλειες των εσόδων που έχει σε Ελλάδα και Τουρκία. Για την μετοχή της Ιντραλότ πρέπει να επισημανθεί ότι ανέβηκε έντονα χθες και σήμερα γεγονός που δεν μπορει να αποδοθεί μόνο στον ανασχηματισμό, όπως ακούστηκε ,αλλά και σε κάποιες εξελίξεις.
 
Written by valuebet   
Thursday, 08 January 2009 16:11
Σε νέα αρνητική προτροπή προχώρησε η Morgan Stanley σε ότι έχει σχέση με την μετοχή της ΟΠΑΠ ΑΕ. Ο ξένος οίκος πιθανολογεί μείωση της κερδοφορίας της εταιρείας στο προσεχές διάστημα λόγω εξελίξεων που θα δρομολογηθούν από την άρση του μονοπωλίου. Μάλιστα γίνεται αναφορά και σε πιθανές εξαγορές εκ μέρους της ΟΠΑΠ ΑΕ χωρίς να δίνονται περαιτέρω διευκρινήσεις. Η Morgan Stanley στο σημείωμα της δεν κάνει αναφορά για την μεταβίβαση του εθνικού δικτύου πωλήσεων τυχερών παιχνιδιών στην ιδιοκτησία της ΟΠΑΠ ΑΕ. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας έχει συμφωνηθεί από τους εκπροσώπους των πρακτόρων η μεταβίβαση και τα κυριαρχικά δικαιώματα των 5,500 πρακτορείων θα περάσουν στους μετόχους της ΟΠΑΠ ΑΕ. Άλλες πληροφορίες θέλουν την μεταβίβαση να ολοκληρώνεται μέσα στον Ιανουάριο με τις υπογραφές των πρακτόρων. 

Το ελληνικό υπουργείο οικονομικών κατέχει το 34% των μετοχών της ΟΠΑΠ ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 22% υπολογίζεται ότι ανήκει σε αμερικανικές επιχειρήσεις. Συντόμως και όπως προβλέπεται απο τον νόμο το ποσοστό του δημοσίου θα πέσει κάτω από το 20% και το μάνατζμεντ της εταιρείας θα αλλάξει χέρια. Σε ότι αφορά τις ανησυχίες της Morgan Stanley ενδεχομένως αυτές να έχουν σχέση και με το κατά πόσο είναι  δεμένη νομικά η συμφωνία ΟΠΑΠ-ΠΟΕΠΠΠ σε συνάρτηση και με το καθεστώς του μονοπωλίου.