Print E-mail
Έφυγε η αυθεντία

2 Ιανουαρίου 2008

Ο Γιάννης Κοντώσης ήταν για μένα ο πρώτος εργοδότης μου στην πρωτεύουσα και με πήρε στο πρακτορέιο του σε μια περίοδο που ζούσα τρώγοντας ψωμί πάνω στο οποίο έριχνα αλατοπίπερο για να νοστιμίσει. Ήταν Φεβρουάριος του 1980 και με εφόδιο κάποιες γνώσεις που είχα στα συστήματα του ΠΡΟ-ΠΟ χτυπούσα πόρτες για δουλεία στα πρακτορεία της Ομόνοιας και του κέντρου. Όταν ζήτησα από τον Κοντώση να με προσλάβει σαν ειδικό στο αντικείμενο στο πρακτορείο «Το Στάνταρ» στην Χαλκοκονδύλη αυτός γέλασε καλόκαρδα και μου απάντησε: Θέλω υπάλληλο πιτσιρικά και θα χαρώ πολύ να μου μάθεις τις μαθηματικές αναπτύξεις και τις τεχνικές που ξέρεις. Βλέπετε , δεν ήξερα , ούτε ρώτησα, αλλά γρήγορα κατάλαβα ότι είχα μπροστά μου μια μεγάλη αυθεντία.

Στην δεκαετία που έμεινα μέσα και γύρω από τα πρακτορεία του κέντρου της Αθήνας κατάλαβα ότι ο Γιάννης Κοντώσης δεν ήταν μια από τις αυθεντίες της εποχής αλλά ο κορυφαίος των κορυφαίων σε γνώσεις σχετικά με τις μαθηματικές αναπτύξεις συστημάτων στο ΠΡΟ-ΠΟ και τους αριθμούς. Πέντε χρόνια πριν έρθουν οι υπολογιστές στην Ελλάδα στο πρακτορείο του έπαιζαν συστήματα με δέκα βασικές στήλες, με κόντρες , με αποκλεισμούς παραγώγων, με όρια παραγώγων , με ζητούμενες διπλές σε κίνηση μέσα στην πρόβλεψη και άλλες εφαρμογές που απαιτείται πολύς χώρος για να σας περιγράψω. Και αν όλα αυτά ήταν δυνατόν να τα κάνουν οι υπολογιστές που έφτασαν μετά από χρόνια, ποτέ δεν κατάφεραν τα μηχανάκια να δουλέψουν το -1 και το -2 στη μάξιμουμ οικονομία με όρους και χωρίς όρους.

Ο Γιάννης Κοντώσης ήταν η υψηλή τεχνολογία της εποχής του στις μαθηματικές αναλύσεις και είμαι βέβαιος ότι δεν κατάφερε κανένας να τον ξεπεράσει. Σπάνιος ήταν και ο χαρακτήρας του ευθύς και υπερήφανος, ορατό δημιούργημα του απόλυτου δικαίου που εκπροσωπούν οι αριθμοί. Επί 27 και πλέον χρόνια δεν τον άκουσα να κατηγορεί κανέναν πίσω από την πλάτη. Διετέλεσε πρόεδρος της ΠΟΕΠΠ και είχε μεγάλη προσφορά στο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου και πάντα έλεγε αυτό που πίστευε για τον άλλο κατά πρόσωπο και χωρίς περιστροφές. Δεν μασούσε λόγια, ήταν απόλυτος και ευθύς, δεν φοβόταν τίποτα. Πατούσε μόνο στα πόδια του , βοήθησε στα μέγιστα χωρίς αποζημίωση τον ΟΠΑΠ προσφέροντας όλα τα τυποποιημένα συστήματα του ΠΡΟ-ΠΟ, του Λόττο , του Προπο-γκολ ενώ αποτέλεσε και τον επαγγελματικό ηγέτη του κλάδου των πρακτόρων προσφέροντας τους τεχνογνωσία. Η ανωτερότητα του προκαλούσε τον σεβασμό των πάντων και αυτό το διέκρινα άπειρες φορές στα 27 χρονια που βρίσκομαι στον χώρο.Ήταν το μεγαλύτερο στήριγμα του ΟΠΑΠ στην ανάπτυξη του ΠΡΟ-ΠΟ και ο άνθρωπος από τον οποίο ξεκίνησε η μαθηματική προσέγγιση του Έλληνα παίκτη στα τυχερά παιχνίδια.

Στην πορεία του χρόνου κατάλαβα ότι ήμουνα πολύ τυχερός που δούλεψα μαζί του γιατί γνώρισα από τα πρώτα βήματα μου την απόλυτη γνώση. Και είχα πάρει τα εφόδια για να δημιουργήσω να αυτοσχεδιάσω να αναλύσω να προβληματιστώ. Ο Γιάννης Κοντώσης δεν άφησε από μπροστά του την κόλλα από το χαρτί πάνω στην οποία έλυνε εξισώσεις, δημιουργούσε , άνοιγε ορίζοντες, συγκρουόταν με τις πιθανότητες ανελέητα και έκανε αναπτύξεις με σκακιστική μεθοδολογία. Εργασιομανής που ποτέ δεν κουραζόταν , ήταν ικανός να αναλύει αριθμούς επί μερόνυχτα χωρίς διακοπή. Η αναζήτηση και η σύγκρουση με τους αριθμούς ήταν το οξυγόνο του.

Μια περιπέτεια της υγείας του τον πήρε από αυτόν τον κόσμο φέτος τα Χριστούγεννα σε ηλικία 75 ετών και η σημερινή είδηση για τον χαμό του μου δημιούργησε ένα μεγάλο κενό αλλά και την ανάγκη να τον ευχαριστήσω δημόσια για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια γιατί μου άνοιξε τους ορίζοντες ενός ανώτερου κόσμου. Είμαι υπερήφανος που τον γνώρισα και καταθέτω αυτό το κείμενο για να τον τιμήσω. Ένα κείμενο που αποτελεί κόκκο άμμου σε σχέση με την αξία του. Και ο Γιάννης Κοντώσης που με διαβάζει εκεί που βρίσκεται χαμογελάει με την έκφραση της απεριόριστης κατανόησης και αντίληψης που πάντα τον χαρακτήριζε. Και θα πάρει μια κόλλα χαρτί ,θα τοποθετήσει πανω της αυτόν τον κόκκο άμμου και θα δημιουργήσει γρίφους και ερωτήματα για να δώσει απαντήσεις.
Π.Α
Σχέδιο εξόντωσης των πρακτόρων

Αν ο ΟΠΑΠ ανεβάσει το 15% την προμήθεια του ΠΡΟΠΟ-ΓΚΟΛ και οι πράκτορες δεν εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους θα είναι αχάριστοι. Αυτό μας ανέφερε συνδικαλιστής του χώρου για να ερμηνεύσει το ύφος της επιστολής Κωστάκου που έστειλε ο ΟΠΑΠ στους πράκτορες.Πέρα από το ευτράπελο της υπόθεσης και το γελοίο που δημιουργεί η άγνοια στους κρατούντες είναι φανερό ότι τα πράγματα σοβαρεύουν. Και στόχος αυτής της σοβαρότητας είναι η αφαίρεση του κυρίαρχου ρόλου των πρακτόρων σαν το επίσημο δίκτυο πώλησης των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα. Το έχουμε γραψει δύο φορές στα "Παιχνίδια της Τύχης" τον τελευταίο χρόνο. Οι προμήθειες των πρακτόρων είναι πολλες αν το δίκτυο το πάρουν οι λίγοι η τα τερματικά μοιραστούν παντού με χαμηλή προμήθεια.Μπαινουμε σε φάση εξελίξεων που θα συντηρηθούν στα σημερινά επίπεδα μέχρι τις εκλογές και μετά το σημερινό δίκτυο των πρακτορείων θα εξαφανιστεί από τον ΄χαρτη σύμφωνα με την απόφαση των μετόχων της ΟΠΑΠ ΑΕ αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του οργανισμού καθως και ντόπιων και ξένων μεγαλοσυμφερόντων.

Η εξόντωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί προτεραιότητα για την σημερινή κυβέρνηση αλλά και τις προηγούμενες με την λογική ότι οι μικρομεσαίοι δεν έχουν άμυνες ενώ οι καρχαρίες έχουν ισχύ και πάνω από τους νόμους. Η εξόντωση των πρακτόρων μέσα από την επέκταση του δικτύου θα είναι πλέον γεγονός και τότε η ΟΠΑΠ ΑΕ όταν δεν θα τους έχει ανάγκη θα βάλει και τα παιχνίδια στο διαδίκτυο.
'Αμυνες οι πράκτορες απέναντι στον ΟΠΑΠ δεν θα έχουν. 'Αλλωστε ούτε κατοχυρωμένο επάγγελμα έχουν και πρόσφατα ο ΟΠΑΠ με αστήρικτο κατηγορητήριο ανάιρεσε κάθε δικάίωμα αφού ανέστειλε άδεια μέχρι διεξαγωγής της δίκης. Παρόμοιο κατηγορητήριο μπορεί να στηθεί για οποιονδήποτε πράκτορα ανεξάρτητα αν η ΠΟΕΠΠ επέμβει και τον προστατεύσει.Με απλά λόγια αποδείχτηκε με την συγκεκριμένη περίπτωση ότι δεν υπάρχει κατοχυρωμένο επάγγελμα και οι πράκτορες δεν ορίζουν τις επιχειρήσεις τους. Η ΟΠΑΠ ΑΕ και οι μέτοχοι της αναμένεται να περάσουν εύκολα τα σχέδια τους καθώς διαθέτουν τήν έντονη και πλήρη υποστηριξη των ΜΜΕ ενώ μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων κατέχει σήμερα άδειες και εκτελεί εντολές της ΟΠΑΠ ΑΕ. Εξάλλου η ΟΠΑΠ μοιράζει δεκάδες δίσ ετησίως στα ΜΜΕ και δεν πρόκειται να συναντήσει αντίσταση μόλις αρχίσει ο αποκεφαλισμός του σημερινού δικτύου.
Να επισημάνουμε τέλος ότι δεν έιναι τυχαίες οι αποτυχίες, παταγώδεις όλες του ΟΠΑΠ στο ΠΡΟ-ΠΟ ακόμα και τα ήπια μορφής αριθμολαχεία αφού πρέπει να αναπτυχθούν παιχνίδια μηδενικής νοημοσύνης ώστε να μην είναι απαραίτητη η παρουσία του πρακτορα και να καλύπτουν τις ανάγκες εργαζόμενοι των 10 ευρώ την ημέρα.
Δικαιούνται υπεραξίες οι πράκτορες από τους μετόχους του ΟΠΑΠ!

Στα "Παιχνίδια της Τύχης" του Μαρτίου που κυκλοφορούν στα περίπτερα όλης της Ελλάδας δημοσιεύεται μια ανάλυση που αφορά τις σχέσεις ΟΠΑΠ και των 5.000 πρακτόρων σε συνάρτηση με τις υπεραξίες που έχει αποκτήσει η μετοχή του ΟΠΑΠ. Στην ανάλυση που κάνει το περιοδικό προκύπτει ότι οι πρακτορες αποτελούν τον κύριο μοχλό της κερδοφορίας των μετόχων του οργανισμού και επομένως δικαιούνται μερίδιο από τις υπεραξίες της μετοχής αφού δεν είναι έμμισθοι υπάλληλοι του ΟΠΑΠ ούτε έχουν υπογράψει σύμβαση με την ΑΕ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το ποσό που θα πρέπει να ζητηθει από καθε πράκτορα ανέρχεται στις 50.000 ευρώ σε μέσο όρο και πρέπει η συνολική αμοιβή να καταμερισθεί στους πράκτορες με βάση τον τζίρο του καθενός. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ποσό 100 δισ που πρέπει να επιβαρυνθούν οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ και να το εισπράξουν οι πράκτορες.Να σημειωθεί ότι το ελληνικο δήμόσιο για να παραχωρήσει το μονοπώλιο στον ΟΠΑΠ εισέπραξε 120 δισ αλλά εκτιμάται ότι το δίκτυο των πρακτορείων έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από το ίδιο το μονοπώλιο.
Μέχρι σήμερα οι υπεραξίες που έχει η μετοχή του ΟΠΑΠ ξεπερνάνε το 1,5 τρις και επομένως τα 100 δισ που πρεπει να ζητήσουν οι πρακτορες αφού αυτοί δημιουργούν την υπεραξία μαζί με το μονοπώλιο, αποτελούν προϊόν εφαρμογής οικονομικού δικαίου σε μια ελέυθερη αγορά το οποίο δίκαιο πρέπει να έχει κάθετη φορά και να αποτυπωνεται και στην ίδια την παραγωγή.Το valuebet και "Τα Παιχνίδια της Τύχης" που έθεσαν για πρώτη φορά το θέμα θα στηρίξουν τον αγώνα των πρακτόρων και ζητάνε να κάνουν το ίδιο όλα τα έντυπα του χώρου αφού είναι προς το συμφέρον όλων ένα οικονομικά εύρωστο δίκτυο πρακτορείων.
Η αλήθεια για το ΚΙΝΟ


29 Aυγούστου 2006
Χιλιάδες Έλληνες παίκτες αλλά και το 50% των πρακτόρων έχουν αιχμαλωτισθεί στα γρανάζια του ΚΙΝΟ που είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο και κοινωνικά επιζήμιο τυχερό παιχνίδι πολύ πιο σκληρό από την Ρουλέτα και τον Κουλοχέρη. Η Γκανίοτα στην ρουλέτα είναι 2.7% , στους κουλοχέρηδες των καζίνο στο 10-15% και στους παράνομους κουλοχέρηδες γύρω στο 25%. Το ΚΙΝΟ είναι ο μεγαλύτερος δολοφόνος από πλευράς πιθανοτήτων με γκανιότα ενοποιημένη στο 30% αλλά η πραγματική είναι στο 40%. Στον μονό αριθμό η γκανιότα ανέρχεται σε 37% δηλαδή 13 φορές μεγαλύτερη από την απλή τύχη της ρουλέτας που διπλασιάζει.
Το αστείο στην όλη υπόθεση είναι ότι οι παίκτες νομίζουν ότι το παιχνίδι είναι σικέ. Δεν βάζουμε το χέρι στη φωτιά περί του αντιθέτου ειδικά στα μεγάλα ποσά αλλά δεν χρειάζεται αν είναι σικέ για να εξοντωθεί ο παίκτης. Ας δούμε ενδεικτικά κάποιες πιθανότητες εμφάνισης αριθμών για να καταλάβετε τον βαθμό επικινδυνότητας του παιχνιδιού. Αν παίξετε στην επιλογή 1 έχετε πιθανότητες 25% δηλαδή 1 στις 4 για πληρωθείτε 2.5 προς 1. Στην επιλογή 3 για να πιάσετε τριάρι οι πιθανότητες είναι 1 στις 75 κληρώσεις για να πληρωθείτε 25 προς 1.
Για να πιάσετε 2 στα 3 έχετε πιθανότητες 1 στις 7 και να πληρωθείτε 2.5 προς 1. Στην επιλογή 4 για να πιάσετε τεσσάρι έχετε 1 στις 333 πιθανότητες και πληρώνεστε 100 προς 1, ενώ το 3 στα 4 πρέπει να το πιάνετε 1 στις 23 κληρώσεις και το 2 στα 4 μια στις 5 κληρώσεις.
Στην επιλογή 5, το πεντάρι δίνει 450 προς 1 αλλά έχετε πιθανότητες 1562 προς 1. Για το 4 στα 5 έχετε πιθανότητες 1 στις 83 για απόδοση 20 προς 1 και το 3 στα 5 πρέπει να το πιάνετε 1 στις 12 κληρώσεις για να διπλασιάζετε.
Για να πιάσετε 6 στα 6 έχετε 1 στις 8.333 για απόδοση 1500 προς 1 , ενώ στο 5 στα 6 οι πιθανότητες είναι 1 στις 333 κληρώσεις για απόδοση 50 προς 1. Το 4 στα 6 πρέπει να το πιάνετε 1 στις 36 κληρώσεις για απόδοση 7 προς 1 ενώ το 3 στα 6 που δίνει επιστροφή της μίζας πρέπει να το πιάνετε μια 7 κληρώσεις.
Να γνωρίζετε ότι οι πιθανότητες καθορίζουν τα πάντα σε ότι αφορά την συμμετοχή σε ένα τυχερό παιχνίδι από την στιγμή που παίζουμε σε μονιμη βάση. Μπορεί σε μια μέρα που θα κερδίσουμε να ανατραπούν οι πιθανότητες όμως στη διάρκεια θα γίνει σε ποσοστό 100% αυτό που λένε οι πιθανότητες που είναι τόσο ισχυρές όσο ο νόμος της βαρύτητας.Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Αϊνστάιν δεν μπόρεσε να κερδίσει την ρουλέτα που είχε την μικρή γκανιότα του 2,7%. Φαντασθείτε την δικη σας τύχη στη διάρκεια με γκανιότα 30%! Στην ουσία κερδισμένοι από το ΚΙΝΟ μπορέι να είναι μόνο αυτοί που θα κερδίσουν τεράστια μίζα πχ 12 στα 12 η 11 στα 11 η 11 στα 12,η 10 στα 10 , αλλά πόσοι θα είναι αυτοι;
Στις άλλες κατηγορίες τα πράγματα είναι χειρότερα και θα πρέπει να αντιληφθείτε ότι αν πάρετε σοβαρά αυτό το παιχνίδι στην περίπτωση που δεν σας περισσεύουν καράβια με λεφτά θα χάσετε το εισόδημα σας , την αξιοπρέπεια σας , θα απογοητευθείτε και σε ένα μεγάλο ποσοστό θα αποκτήσετε μορφή ψύχωσης που θα την εκδηλώσετε στους γύρω σας και στην οικογένεια σας.
Σε αρκετές περιπτώσεις οι φανατικοί του ΚΙΝΟ αν δεν έχουν υψηλά εισοδήματα καταφεύγουν σε υπερβολικό δανεισμό ενώ παρατηρούνται και παράνομες δραστηριότητες. Μια παρενέργεια από τις απώλειες είναι η κακή συμπεριφορά στους δρόμους με επιθετική οδήγηση , η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων καφεϊνης και αλκοόλ. Η έντονη συμμετοχή στο ΚΙΝΟ έχει συνδεθεί με εγκληματικές πράξεις και πολλούς θανάτους από αρρώστιες που προκαλεί το άγχος και η πολύωρη παραμονή μπροστά στον υπολογιστή που κατατρώγει τον παίκτη σιγά –σιγά και χωρίς αυτός να το αντιλαμβάνεται.
Η ΟΠΑΠ ΑΕ είχε την υποχρέωση να ενημερώσει τους παίκτες για τους κινδύνους του παιχνιδιού και πίσω από τα δελτία να αναγράφονται οι πιθανότητες τους αλλά μετά από διαταγή των μετόχων της αλλά και της πολιτικής ηγεσίας δεν το έκανε και αυτό αποτελεί μια απόδειξη ότι οι πολίτες και η κοινωνία μας χειραγωγούνται από νοσηρούς εγκεφάλους. Θα ήταν ευχής έργο το παρόν κείμενο να δημοσιευθεί από όλα τα σάιτ που απευθύνονται σε παίκτες αλλά και τα έντυπα μέσα ενημέρωσης των οποίων οι κυκλοφορίες εξαρτώνται από την οικονομική ευρωστία τω πολιτών.
Το παρόν κείμενο αποτελεί προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας με καθαρά ενημερωτικό σκοπό και περιγράφει με υψηλή ακρίβεια τις πραγματικές διαστάσεις του παιχνιδιού και τον ρόλο που διαδραματίζει στην ελληνική κοινωνία.Όποιους τους ενοχλεί η αλήθεια είναι ελέυθεροι να ζήσουν στο ψέμα.Δεν υποχρεώνουμε κανέναν, απλώς ενημερώνουμε γιατι αυτό επιβάλει η ιδιότητα μας σαν μέσον πληροφόρησης.
ΥΓ Εκ πρώτης όψεως το κείμενο έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των πρακτόρων αλλά αυτή η άποψη θα είναι λανθασμένη. Ποτέ σε ένα παιχνίδι προκαθορισμένων αποδόσεων η θέση που προστατεύει τον πελάτη δεν ζημιώνει τον πράκτορα. Τα πρακτορεία έχουν ανάγκη από σωστούς πελάτες , ισχυρούς οικονομικά στο μέτρο των δυνατοτήτων τους και με καλή ψυχολογία. Οι πελάτες που είναι φυτά,αρρωστάκια, που διολισθαίνουν , που αργοσβήνουν, αργά η γρήγορα θα καταστρέψουν και τον ίδιο τον πράκτορα και νομίζουμε ότι ο κλάδος αυτό το έχει βιώσει. Οι πελάτες είναι το οξυγόνο ενός πράκτορα σε ένα παιχνίδι και ο οποίος οφείλει να βρει τον τρόπο να διατηρεί πλούσιο αυτό το οξυγόνο για το καλό της επιχείρησης του. Αυτό και όσοι το κατάλαβαν..
YΓ2 Το παρόν κέιμενο ,όπως και όλα τα κείμενα του σάιτ αποτελούν έργο των συνδρομητών οι οποίοι στηρίζουν το valuebet. Χωρίς αυτή την στήριξη το σάιτ δεν θα υπήρχε η θα λειτουργούσε στα όρια που θα έθεταν οι χορηγοι και οι χρηματοδότες.Όπως δηλαδή λειτουργούν στο σύνολο τους τα μέσα ενημέρωσης και τα σάιτ στην εποχή που ζούμε , την γεμάτη φούσκες, ψεματα, πλάνες και ανακρίβειες.