H θέση του valuebet για τη σύμβαση των πρακτόρων Print E-mail
Written by valuebet   
Tuesday, 20 May 2008 19:24
Κερδίζουν η χάνουν οι πράκτορες με την σύμβαση που θα υπογράψουν με τον ΟΠΑΠ; Και ποια είναι τα κέρδη τους και η χασούρα τους αν δεχτούμε ότι έγινε παζάρι; Το valuebet βάζει το χέρι στην καρδιά και λέει τα πράγματα με το όνομα τους όπως έχουμε αντιληφθεί όλην την υπόθεση. Κάποια σημεία των δικών μας εκτιμήσεων δεν θα αρέσουν ούτε στους πράκτορες , ούτε στον ΟΠΑΠ αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει μια ρεαλιστική προσέγγιση η οποία σέβεται το δίκαιο και την αλήθεια.

Ξεκινάμε με την εκτίμηση ότι η σύμβαση γίνεται μεταξύ γνωστών και ημετέρων. Δεν υπάρχει αντίλογος και αυτό φαίνεται από μακριά. Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει είναι για το μονοπώλιο η όλη διαδικασία. Τα αποτελέσματα με μια πρώτη ματιά έχουν οφέλη για τους πράκτορες. Αυτά τα οφέλη όμως είναι πρόσκαιρα και μηδαμινά. Ο μέσος πράκτορας θεωρεί ότι η διατήρηση των μέτρων στη χορηγία αδειών αποτελεί κέρδος. Εμείς αυτό το θεωρούμε οικονομική αδικία που δεν είναι και νόμιμη συνταγματικά. Είναι οικονομική αδικία επειδή πρώτο διαμορφώνει στάτους κβο στον χάρτη των πρακτορείων και ταυτόχρονα απαγορεύει επενδύσεις από τρίτους η και τους ίδιους τους πράκτορες σε μεγαλύτερες αίθουσες. Και αυτό επειδή σήμερα τα καταστήματα είναι σε οριακές αποστάσεις μεταξύ τους και αν ένας πράκτορας επιχειρήσει να μετακινηθεί σε μια μεγαλύτερη αίθουσα που θα είναι σε 30 η 60 μέτρα από το σημερινό πρακτορείο θα παραβιάζει την διάταξη της απόστασης. Αυτό το κεκτημένο που σερβίρει το ΟΠΑΠ στους πράκτορες είναι και αντισυνταγματικό. Πως μια θέση ενός πρακτορείου 30 τμ. που λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια σε μονοπωλιακή κατάσταση θα διατηρήσει το μονοπώλιο και μετά την σύμβαση με μια ανώνυμη εταιρεία; Και είναι νόμιμο να στερείται κάποιος πολίτης τη δυνατότητα να φτιάξει ένα νέο πρακτορείο με 80τμ επειδή στα 100 μέτρα η τα 150 βρίσκεται μια αίθουσα 20 και 30 τμ που μπορεί να είναι και σε υπολειτουργία; Είναι δίκαιο αυτό επιχειρηματικά τόσο για τον ΟΠΑΠ όσο και τους πολίτες αλλά και τους πελάτες που θα ήθελαν να παίζουν σε πιο άνετο περιβάλλον;

Για το θέμα αυτό όμως υπάρχει και μια πονηριά που δεν συμφέρει τον κλάδο. Το πλήρες κείμενο στης συμφωνίας δεν το είδαμε ακόμα αλλά επειδή πολυσυμφέρει στους πράκτορες ο ΟΠΑΠ δεν το έδωσε στη δημοσιότητα μήπως και χαλάσει η συμφωνία και πάθει ο κλάδος ζημιά. Άντε να το πιστέψουμε και αυτό το εκπληκτικό επιχείρημα. Ποια είναι η πονηριά. Αύριο το πρωί η κυβέρνηση δίνει άδεια στον ΟΠΑΠ για ένα νέο τυχερό παιχνίδι. Και στη σχετική άδεια αναγράφεται ότι χρειάζεται χώρος για 30 καθίσματα η 100τμ. Η χρειάζεται άδεια από τον Δήμο η το Υγειονομικό αν αυτοί οι χώροι θα σερβίρουν και καφέδες. Ο ΟΠΑΠ λοιπόν θα δώσει το νέο αυτό παιχνίδι όπου εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις. Δεν θα δημιουργηθούν όμως κενά αφού σήμερα τα πρακτορεία είναι σε μικρότερους χώρους; Έτσι δεν αποκτάει το δικαίωμα ο ΟΠΑΠ να ανοίξει δικά του πρακτορεία επειδή θα υπάρχει αδυναμία από το δίκτυο;

H παράγραφος λοιπόν που δίνει το δικαίωμα στην εταιρεία να ανοίγει δικά της πρακτορεία θέλει ερμηνεία. Και είναι πιθανό εκτός από τον ΟΠΑΠ με αυτή την παράγραφο να ευνοηθούν και ανώνυμες εταιρείες που θα ανοίξουν τα περίφημα σπορτς κλάμπ. Για αυτόν τον λόγο λοιπόν επιβάλλεται να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός στον κλάδο και οι αποστάσεις μπορεί να μεταβληθούν στις χειροπέδες που θα φυλακίσουν τους πράκτορες. Η θέση του valuebet είναι να καταργηθούν οι αποστάσεις σε όλη την Ελλάδα με μόνη δέσμευση την απόσταση των 50 τμ στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο και στην απέναντι πλευρά του όταν την χωρίζει μόνο ένας δρόμος. Έτσι θα αποκτήσουν και μεγαλύτερη εμπορική αξία τα πρακτορεία που θα πωληθούν αφού θα υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής σε μεγαλύτερη αίθουσα και θα αυξηθούν τα καλά σημεία πώλησης.

Για το θέμα της πώλησης έχουν δικαίωμα μόνο όσοι έχουν κλείσει 15ετία. Πρόκειται για αντισυνταγματική διάταξη και ο κάθε πράκτορας που έχει συμπληρώσει ήδη ένα χρόνο στο επάγγελμα να έχει δικαίωμα πώλησης. Για ποιόν λόγο θα πρέπει να περιμένει πράκτορας να περάσουν 10 και 12 χρόνια για να πωλήσει την επιχείρηση του και για τον όποιο λόγο αυτός κρίνει. Δεν χρειάζεται να δώσει λογαριασμό σε κανένα αφεντικό και κανέναν μεσάζοντα. Για τους νέους πράκτορες μπορεί να μπει ένα όριο διετίας η τριετίας περισσότερο για τυπικούς λόγους.

Ο ΟΠΑΠ υπογράφει συμβάσεις αορίστου χρόνου η δεκαετίας με τους πράκτορες. Πρέπει να πούμε ότι αν ένας πράκτορας δεν υπογράψει ο ΟΠΑΠ θα του κλείσει τις μηχανές και μετά θα πρέπει να πουλάει μπουγάτσες και τυρόπιτες για να ζήσει. Στο σημείο αυτό βλέπουμε το προσωπείο του κοκκινό-μαυρου φασισμού. Πως καλεί μια εταιρεία σε υπογραφή συμβάσεων για μονοπωλιακή δραστηριότητα; Υπάρχει δυνατότητα επιλογής για τον επαγγελματία; Όχι βέβαια παρά μόνο αν θέλει να πουλάει τυρόπιτες. Το επιχειρηματικά δίκαιο θα ήταν πρώτα να ανοίξει η αγορά και μετά να κληθούν οι πράκτορες για υπογραφές ώστε να έχουν δικαίωμα επιλογής. Και δεν ξέρουμε αν όλη αυτή η ιστορία των συμβάσεων είναι και νόμιμη συνταγματικά. Επομένως είναι αδιανόητη κάθε δέσμευση πράκτορα και κάθε ποινή στην περίπτωση που αν ανοίξει η αγορά επιθυμεί να φύγει από τον ΟΠΑΠ και να πάει σε άλλη εταιρεία. Αυτό που ακούγεται ότι μπορεί να φύγει από τον ΟΠΑΠ αλλά πρέπει να έχει το πρακτορείο του κλειστό για ένα χρόνο πριν πάει σε άλλη εταιρεία είναι ανήθικο και ωμός εκβιασμός. Δηλαδή ο ΟΠΑΠ κάνει συμβάσεις χωρίς δικαίωμα επιλογής για τον πράκτορα και ταυτόχρονα τον υποχρεώνει να μείνει στο δίκτυο του αφού να φύγει θα πρέπει να έχει το μαγαζί κλειστό για ένα χρόνο και όλοι ξέρουν τι σημαίνει αυτό.

Με όλα αυτά είναι πιθανό οι 5.500 πράκτορες να αιχμαλωτιστούν στο μονοπώλιο του ΟΠΑΠ όταν θα ανοίξει η αγορά ,να μείνουν πολλοί έξω από τα νέα παιχνίδια και σε περίπτωση που τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ είναι της πλάκας και μη ανταγωνιστικά το δίκτυο των πρακτορείων του να διαλυθεί κατά 50 η 60 η και 70% και να χρεωθεί ταυτόχρονα την αποτυχία.

Κλείνουμε με το οικονομικό θέμα. Για ποιόν λόγο οι πράκτορες δεν ζήτησαν χρήματα για να υπογράψουν τις συμβάσεις;Ούτε δραχμή , ούτε ευρώ έχει βάλει ο ΟΠΑΠ στα πρακτορεία του και ο εξοπλισμός θα έπρεπε να πληρωθεί όχι σαν δέσμευση αλλά σαν δικαίωμα χρήσης στη διάρκεια της σύμβασης. Και σε περίπτωση που ένας πράκτορας ήθελε να φύγει στο μισό της σύμβασης να επέστρεφε το μισό ποσό. Εκτιμούμε ότι ανάλογα με τα μέτρα θα έπρεπε να προκύψουν τρία ποσά ανάλογα με τα τμ του κάθε πρακτορείου και να δοθούν ταυτόχρονα με την υπογραφή ποσά 10 η 15 η 20 χιλιάδων ευρώ σε κάθε πράκτορα.

Αυτές είναι οι θέσεις του valuebet στο θέμα των συμβάσεων. Το περιεχόμενο της σύμβασης είναι μεσαιωνικό ,αντιδημοκρατικό, αντιαναπτυξιακό και θίγει βάναυσα τα δικαιώματα των 5,500 πρακτόρων. Εκτιμάται ότι ούτε την εταιρεία βολεύει η σύμβαση και στο τέλος το δίκτυο πωλήσεων θα αποκτήσει κακόφημη ιδιότητα αφού θα λειτουργεί μόνο με σκληρό κουμάρι. Και αυτή η κακόφημη ιδιότητα θα οδηγήσει στην απαξίωση το σημερινό εθνικό δίκτυο πωλήσεων τυχερών παιχνιδιών που χωρίς ενδοιασμούς η κυβέρνηση με εσωτερικές συνομιλίες το χαρίζει στους μετόχους της εταιρείας. Και κυρίως στα αμερικανικά συμφέροντα που αργότερα θα πάρουν και το μάνατζμεντ.

Το valuebet υποστηρίζει τις αποζημιώσεις, την κατάργηση των αποστάσεων , την άνευ χρονικών δεσμεύσεων πώληση και το ελεύθερο δικαίωμα επιλογής από τον κάθε επαγγελματία αν ανοίξει η αγορά. Κάποιοι όταν δηλώνουν ότι είναι σε θέση να κυριαρχήσουν στην αγορά να το πετύχουν με την αξία τους και τα προϊόντα τους και όχι με ανάσυρση από τα ντουλάπια σταλινικών μεθόδων που έχουν το περιτύλιγμα της ελεύθερης οικονομίας. Γέμισε αυτή η χώρα από δήθεν αριστερούς , δήθεν πατριώτες και δημοκράτες και δήθεν οπαδούς της ελεύθερης οικονομίας. Με αυτά και με εκείνα όμως μόνο την πατρίδα κοροϊδεύουμε και καταστρέφουμε το μέλλον της. Αν λοιπόν δεν βρούμε το κουράγιο να κοιταχτούμε στον καθρέπτη ποτέ δεν θα διορθώσουμε τα λάθη μας. Τα δήθεν είναι η τροφή των δειλών και των υποκριτών. Σε ότι αφορά τα ΜΜΕ μην περιμένει κανένας να στιγματίσουν αυτή την αποικιοκρατική σύμβαση. Ο ΟΠΑΠ τα πληρώνει χοντρά και αυτά του πουλάνε προστασία από την κριτική. Στό θέμα αυτό δεν υπάρχουν δήθεν όλα είναι ξεκάθαρα. Μια χώρα ενόχων και συνενόχων γίναμε και όλοι έχουν τους άλλους στο χέρι. Για αυτό πάνε όλα όπως πάνε.