Γιατί δεν διαπραγματεύτηκαν οι πράκτορες; Print E-mail
Written by valuebet   
Tuesday, 13 May 2008 15:34
 Οι δύο μεγάλοι αμερικανικοί επενδυτικοί όμιλοι που κατέχουν το 16% του ΟΠΑΠ και μέσα στην διετία θα πάρουν και το μάνατζμεντ της εταιρείας έχουν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι. Και ευτυχώς για αυτούς που δεν ανακατεύτηκαν στις διαπραγματεύσεις ΟΠΑΠ-ΠΟΕΠΠ αφού αν το έκαναν δεν θα μπορούσαν παρά να προσφέρουν αντίτιμο για να πάρουν σε αποκλειστικότητα το δίκτυο των πρακτορείων.

Όλα λοιπόν οδεύουν σε αίσιο τέλος χωρίς να είναι σε θέση κανένας να καταλάβει τι είναι αυτό που υποχρέωσε τους πράκτορες να αρνηθούν διαπραγμάτευση και να κλείσουν τη συμφωνία με συνομιλίες.
Το είχε πει ο Χατζηεμμανουήλ στη Γ.Σ. Της ΠΟΕΠΠ τον Φεβρουάριο και το έκανε πράξη. Δεν διαπραγματεύομαι είπε, απλά συνομιλώ. Και οι πράκτορες υπάκουσαν σαν τα αρνάκια στο μαντρί. Τι κέρδισε ο κλάδος; Δεν θα μπει ο ΟΠΑΠ στο Ίντερνετ. Σιγά τα αυγά Μπορούσε να μπει και να τους δίνει προμήθεια. Και ο δρόμος παρέμεινε ανοιχτός για να δημιουργηθεί νέος ΟΠΑΠ που θα έχει ειδικότητα το διαδίκτυο , βλέπε ιντραλότ. Είναι κέρδος αυτό για τον κλάδο;

Οι πράκτορες δένουν μαζί τους τον ΟΠΑΠ είναι ένα άλλο επιχείρημα. . Πάλι σιγά τα αυγά. Δηλαδή ο ΟΠΑΠ μπορεί να δώσει και αλλού τα παιχνίδια του; Με ποιο νομικό πλαίσιο; Επιχειρησιακά και νομικά είναι αυτονόητο να συνεχίσει να δίνει τα παιχνίδια του στα πρακτορεία ο ΟΠΑΠ και πουθενά αλλού.

Με την συμφωνία κόβεται ο δρόμος προς τους ξένους μπουκ λένε άλλοι. Μα ποιος θα ρωτήσει τον ΟΠΑΠ , αυτό είναι θέμα κυβέρνησης και μετά τις υπογραφές ούτε τα πρακτορεία που θα ανήκουν σε ιδιωτική κερδοσκοπική εταιρεία θα έχουν δικαίωμα να βγάλουν άχνα αφού αν το κάνουν θα τρώνε πρόστιμα από την επιτροπή ανταγωνισμού. Σε περίπτωση που γίνει άρση του μονοπωλίου κανένας νόμος δεν περιορίζει τις αποστάσεις και πρακτορεία νέων εταιρειών θα ανοίγουν δίπλα από τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ ακόμα και στην ίδια στοά. Ούτε οι νομαρχίες , ούτε οι αστυνομίες θα έχουν δικαίωμα παρέμβασης σύμφωνα με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Οι πράκτορες είναι λοιπόν στον αέρα και η τύχη τους είναι δεμένη με αυτή του ΟΠΑΠ που όπως είπαμε σύντομα θα πάει στους Αμερικανούς μετόχους.

Τι πιο λογικό να περιμένει κανείς ότι η ΠΟΕΠΠ θα έκανε διαπραγματεύσεις και θα ζητούσε να πληρώσει ο ΟΠΑΠ το δικαίωμα χρήσης σύμβασης. Η αποζημίωση θα αφορούσε τον αέρα και την πελατεία του κάθε πρακτορείου αλλά και τα έξοδα που έχει κάνει ο κάθε πράκτορας μέχρι σήμερα. Το valuebet εκτιμάει ότι η μίνιμουμ αποζημίωση του κάθε πράκτορα ανέρχεται σε 30.000 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 60.000 ευρώ και η ΠΟΕΠΠ θα έπρεπε να ζητήσει αυτά τα ποσά όχι για να δεσμεύσει τον κλάδο αλλά για αποκτήσει ο ΟΠΑΠ δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης σε ένα δίκτυο για το οποίο δεν έχει δαπανήσει ούτε δραχμή,ούτε ευρώ. Κατά την γνώμη μας η ΠΟΕΠΠ κακώς δεν διαπραγματεύτηκε και απλώς συμφώνησε εν μέσω συνομιλιών. Δεν μας αφορά προσωπικά το θέμα , παραθέτουμε τα παραπάνω επειδή υπηρετούν το οικονομικό δίκαιο. Άλλοι είναι αυτοί που αποδέχονται τον νόμο του ανώτερου και του ισχυρού και μιλάνε για μονόδρομους και επιτυχίες.