Η θέση μας Print E-mail
Written by valuebet   
Tuesday, 25 September 2018 03:20

Σε θέση άμυνας ο άνθρωπος μπορεί να αντιδράσει με κάθε τρόπο, ανάλογα με το βαθμό αντίληψης του κινδύνου. Μπορεί να πάρει και ένα γυαλί να επιτεθεί επειδή αισθάνεται τον κίνδυνο του τέλους και απελπίζεται. Δεν ενδιαφέρει το δίκαιο το ποιος και τι είναι. Αν είναι καλός η κακός η είχε προηγηθεί  κακή πρόθεση. Το αληθινό δίκαιο με δικά του κριτήρια θα βγάλει τη δική του απόφαση. Ποια είναι αυτά τα κριτήρια; Ποιος  βρισκόταν σε θέση άμυνας ως προς την επιβίωση του;

Μπορεί πάντως  από νομικίστικης πλευράς να θεωρηθεί ότι  και οι δύο βρέθηκαν ,με χρονική διαφορά σε θέση άμυνας καθένας για δικούς του λόγους. Σε αυτή την περίπτωση όμως μπαίνουμε σε λεπτομέρειες  και σε καταστάσεις που υποχρεωτικά οι δύο πλευρές θα επικαλεστούν  υποκειμενικούς λόγους. Άρα στην ουσία οδηγούμαστε σε άτοπο αφού δεν μπορεί να βρίσκονται και οι δύο πλευρές σε θέση πραγματικής άμυνας.

Ως προς την αιτία θανάτου που αποτελεί  και θέμα διένεξης συμφέρει άραγε στους σημερινούς κατηγορούμενους να  δηλώνουν ότι κλωτσούσαν έναν άνθρωπο που ψυχορραγούσε από τα κομμένα τζάμια; Η μήπως είναι σωστό να επικαλεστεί η άλλη πλευρά ότι τον σκότωσαν από εκδίκηση η ταξικό μίσος;  Δεν μπορεί να τεθεί λοιπόν θέμα άμυνας από καμιά πλευρά ανεξάρτητα από τα αίτια θανάτου. Η άγνοια της μίας πλευράς και η κατάσταση σοκ  της άλλης πλευράς που προήλθε από την άγνοια της "νόμιμης" πλευράς έφτιαξαν  ένα σπάνιο σκηνικό που δηλητηριάζει και διχάζει την κοινωνία μέσω της εικόνας.

Last Updated on Tuesday, 25 September 2018 03:22