Ένας υπέροχος άνθρωπος Print E-mail
Written by valuebet   
Friday, 06 April 2018 15:17


"Κώστα ξεπέρασες και τον Σημίτη σε χρόνο θητείας. Ο Καραμανλής που σε κατηγόρησε δεν μπορεί και μάλλον δεν θέλει να βρει αντικαταστάτη σου".Γέλασε αλλά γνώριζα πολύ καλά  ότι ήταν στεναχωρημένος από την κριτική που του ασκήθηκε από το αντίπαλο στρατόπεδο στη διάρκεια της θητείας του.

Ο θάνατος του Κώστα Καλλίρη  μου προκάλεσε σοκ. Σπάνιος και υπέροχος  άνθρωπος . Αν και υπηρετούσε την εξουσία και είχε υψηλές θέσεις δεν αρκέστηκε στα κεκτημένα ,δεν ήθελε να επιβληθεί. Πρώτα ήθελε να μάθει. Ακουγε με προσοχή και κατανοούσε τις διαφορετικές απόψεις με στόχο τις συνεργασίες. Επίμονος αλλά όχι εμμονικός.

Ήθελε να αφήσει έργο στο χώρο των ελληνικών ιπποδρομιών. Είχε βάλει τον πήχη ψηλά αλλά ήταν και ευαίσθητος και ειλικρινής. Ακόμα και όταν δεχόταν άδικες επιθέσεις από παράγοντες του χώρου τις κατάπινε και προσπαθούσε να δώσει απαντήσεις με επιχειρήματα. Συνεργαστήκαμε επί 8 χρόνια, όταν  είχα την επιμέλεια της ιπποδρομιακής στήλης στην "Αθλητική Ηχώ." Αυτό που έβαζε πάνω από όλα ήταν να πετύχει στο έργο του και να ανεβάσει το ιπποδρομιακό άθλημα. Υπήρξαν ατέλειες και καθυστερήσεις στην κατασκευή του Μαρκόπουλου αλλά έπρεπε να ισορροπήσει ανάμεσα στην χρονική πίεση και στην αναδειξη των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στην περιοχή.

Είχε μεγάλο όραμα αλλά οι πολιτικές εξελίξεις δεν επέτρεψαν να το υλοποιήσει. "Πρόεδρε μόλις τελειώσει ο μητροπολιτικός ιππόδρομος πρέπει  να κατασκευστούν 2-3 περιφερειακοί χαμηλού κόστους για να ενισχυθεί  το έμψυχο υλικό, να υπάρξει αποκέντρωση και να αυξηθεί  η απασχόληση"του είπα σε μια συνάντηση μας το 2003.

Συμφώνησε και πρόσθεσε ότι το κράτος έκανε μια μεγάλη επένδυση και την οποία πρέπει να υποστηρίξει και να αξιοποιήσει. Είχε σχέδια αλλά συνάντησε πολλά εμπόδια και προσέκρουσε στις αναχρονιστικές αντιλήψεις πολλών παραγόντων του χώρου. Μετά την παραίτηση του όλα σταμάτησαν. Η νέα κυβέρνηση άργησε υπερβολικά να βάλει ηγεσία, και η επένδυση εγκαταλείφθηκε στη μοίρα της.

Η διάδοχη κατάσταση είχε και άλλοθι. Έπρεπε να μην μεταφερθεί στο Μαρκόπουλο, να παραμείνει στο Φάληρο. Λες και μπορούσε να πάρει ένας γερανός τον ιππόδρομο και να τον μεταφέρει στις παλιές εγκαταστάσεις. Αλλά αγνοούσαν ότι και ο παλιός και σε ερειπιώδη κατάσταση ιππόδρομος του 1930  δεν έκανε εισιτήρια, μόλις 300 η 400 ανα ιπποδρομιακή το 2003 και ότι το 95% του τζίρου γινόταν από τα πρακτορεία.

Το πρόβλημα ήταν οι κακές νοοτροπίες και η απουσία αλόγων αλλά και η συνεργασία με την αρχομανή Φίλιππο Ένωση. Απορούσε συχνά και αναρωτιόταν "μα καλά τους άρεσε εκείνο το σάπιο οικοδόμημα με τους εργαζόμενους να δουλεύουν κάτω από άθλιες και  δυσβάστακτες συνθήκες χειμώνα- καλοκαίρι;"

Ο Κώστας τα ήξερε τα προβλήματα στο νέο ιππόδρομο , τον ρώτησα μια φορά για την άμμο. Δεν μπορούμε να βάλουμε "παντός καιρού" θέλει πολύ νερό και θα ανέβει ψηλά το κόστος. "Παντός καιρού" έχει στα βόρεια κράτη. Για όλα είχε απαντήσεις και πολύ συχνά λειτουργούσε σαν αλεξικέραυνο.

Οταν παραιτήθηκε σταδιακά άρχισα να απομακρύνομαι από το χώρο. Συναντηθήκαμε μια φορά το 2007 , ήθελε να βοηθήσει το χώρο , ήταν το όραμα του και γνώριζε ότι μπορούσε να αναπτύξει το ιπποδρομιακό άθλημα. Ήταν επίμονος και περισσότερο ρομαντικός από μένα, όταν έφυγα είχα αποφασίσει ότι θα γύριζα μόνο με τους δικούς μου κανόνες. Αντίθετα ο Κώστας  πίστευε ότι  η συνεργασία υγιών δυνάμεων θα  έριχνε κάτω τα μεγάλα εμπόδια.Εγω δεν πίστευα ότι μπορούσαν να ξεπεραστούν οι επικρατούσες αντιλήψεις. Εκείνος ήταν περισσότερο αισιόδοξος, είχε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του.

Παρακολούθησα την βραδιά των δημοτικών εκλογών στον υπολογιστή. Μόλις εξελέγη του έστειλα ένα συγχαρητήριο μήνυμα."Μπράβο Κώστα  αιφνιδίασες και μένα". Είχε καταφέρει να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών του Ζωγράφου και κάνει την εκλογική έκπληξη. . Τελικά είχε δίκιο , ήταν ικανός να τα καταφέρει με όπλα την ειλικρίνεια και την υπευθυνότητα.

Γνώριζε ότι δεν είχα κομματική ταυτότητα."Μη με παρεξηγήσεις, του είπα όταν γνωριστήκαμε , "αλλά δεν έχω μπει ποτέ σε παραβάν , τις  κάλπες  και τα εκλογικά κέντρα τα έχω δει μόνο στις εφημερίδες και στην τηλεόραση". Αιφνιδιάστηκε και ζήτησε να μάθει τους λόγους. "Θα σου φανεί παράξενο αλλά θεώρησα ότι έτσι θα είμαι ελεύθερος και θα ενίσχυα την δύναμη  της κριτικής μου απέναντι στην εξουσία". Διαφώνησε αλλά σεβάστηκε την απόφαση μου.

Με εμπιστεύτηκε και τον εμπιστεύτηκα και είχαμε μια καλή και καθαρή συνεργασία στη διάρκεια της θητείας του στον ΟΔΙΕ. Χαθήκαμε τα τελευταία 8 χρόνια λόγω επαγγελματικών ασχολιών,εκείνος παρέμεινε κοντά στις ιπποδρομίες και σίγουρα είχε στεναχωρηθεί από τις εξελίξεις.

Στο άκουσμα της μεγάλης φυγής του αρχικά συγκλονίστηκα.Στη συνέχεια όμως είπα στον εαυτό μου αυτό που είχα χρέος να πω. "Ετσι είναι η ζωή και πρέπει να νοιώθεις τυχερός που γνώρισες και συνεργάστηκες με έναν υπέροχο άνθρωπο".
Π.Α.