Εδώ γελάνε Print E-mail
Written by valuebet   
Friday, 29 December 2017 22:59


Στην ελληνική πραγματικότητα κυκλοφορούν πολλοί μύθοι και ελάχιστες αλήθειες. Ένα από τα μεγάλα παραμύθια έχει να κάνει με την κρίση στα έντυπα ΜΜΕ , με λουκέτα και αγοραπωλησίες σε κορυφαία εκδοτικά συγκροτήματα και πολύ σοβαρή κρίση στα εναπομείναντα καθεστωτικά η δημοκρατικά εκδοτικά συγκροτήματα.

Ο λόγος της πτώσης μας λένε ότι είναι το διαδίκτυο και την ακρίβεια. Το 2001 και το 2002 το διαδίκτυο ήταν περιθώριο και ο κοσμάκης είχε λεφτά. Και όμως στην Ελλάδα διάβαζαν σε καθημερινή βάση οι 53 στους 1000 κατοίκους, έναντι 52 εφημερίδων στην Τουρκία. Την ίδια διετία στη Βουλγαρία διάβαζαν εφημερίδα οι 160 στους 1000 κατοίκους, ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν 330 φύλλα ανά 1000 κατοίκους και στη Σκανδιναβία διάβαζαν σε καθημερινή βάση οι 550 στους 1000 κατοίκους.

Τα παραπάνω δεν αφήνουν περιθώρια για το επίπεδο πληροφόρησης του ελληνικού λαού αλλά και το χαμηλό επίπεδο αντίληψης και νοημοσύνης τόσο στα χρόνια που οι αγελάδες ήταν παχιές όσο και κυρίως στα χρόνια που οι αγελάδες άρχιζαν να αδυνατίζουν λες και τις χτύπησε νευρική ανορεξία.

Υπάρχουν και άλλα αίτια όπως διαπλοκές και τα σχετικά αλλά αν ο αναγνώστης δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί την ποιότητα και την χρησιμότητα του μέσου το οποίο στηρίζει ποιος άλλος μπορεί να το κάνει για λογαριασμό του; Η μάζα δεν αντέδρασε στα πρώτα στάδια της κρίσης επειδή ασχολήθηκε με αφορισμούς λόγω της απουσίας κριτικής σκέψης. Η κριτική σκέψη βλέπετε απαιτεί γνώσεις και επιχειρήματα και ένας λαός που είχε εγκαταλειφθεί στις αγκαλιές του  κρατισμού, μέχρι θεοποίησης και του οπαδισμού ήταν αδύνατο να αναπτύξει  κριτική σκέψη.

Σε ότι αφορά τη διάδοχη κατάσταση , την ενημέρωση του διαδικτύου τα βασικά του συστατικά είναι τρία. Τρομοκρατία, διαχείριση των προβλημάτων του κοσμάκη που συμφέρει να μείνουν άλυτα γιατί έτσι αυξάνεται η διαχειριστική ικανότητα των ιντερνετικών μηχανισμών ενημέρωσης.

Τρίτο συστατικό οι  θεωρίες, περί διακυβέρνησης που όλες όλως τυχαίως έχουν ελάχιστη σχέση με την πραγματικότητα και περισσότερο αναλώνονται στην προστασία των αδυνάτων, των αδικημένων χωρίς να προτείνουν με ευθύ τρόπο με ποιο τρόπο μπορεί να συμβεί αυτό. Τόσο λόγω  άγνοιας της κατάστασης που βρίσκεται η χώρα, όσο και λόγω στρουθοκαμηλισμού  που αποδίδει και κοστίζει ελάχιστα.

Δύο τα κυρίαρχα στοιχεία στην ενημέρωση του διαδικτύου ο λαϊκισμός, φτηνός η ακριβός το ίδιο αφεντικό που ονομάζεται τίποτα υπηρετεί και  ο καθωσπρεπισμός που διαπραγματεύεται και επιθυμεί να αναστήσει το νεκρό παρελθόν. Για γέλια όλα αυτά που όμως κόστισαν και κοστίζουν ακριβά.