Περί εργασίας και ενημέρωσης Print E-mail
Written by valuebet   
Monday, 18 September 2017 18:54

Αναδημοσίευση από το efsyn.gr

"Αυστηρή προειδοποίηση προς τους εκδότες ότι θα διεξαχθεί πλήρης έλεγχος για τις συνθήκες χρεοκοπίας του πρακτορείου διακίνησης εντύπων «Ευρώπη», αλλά και για τον μονοπωλιακό ρόλο του εναπομείναντος πρακτορείου («Αργος») απηύθυνε χθες από τη Βουλή η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, «το υπουργείο Εργασίας υποστήριξε ότι πρέπει -και δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε σε αυτό τις αμέσως επόμενες ημέρες- σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης να δούμε κατά πόσον υπάρχουν δόλιες ενέργειες των μετόχων και των εκδοτών για τη διαδικασία αυτής της «πτώχευσης» ή αν υπάρχει σαφής περίπτωση μεταβίβασης της επιχείρησης».
Παράλληλα, η υπόθεση έχει παραπεμφθεί και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού «διότι φαίνεται ότι δημιουργούνται συνθήκες καθαρού μονοπωλίου και δραματικές για τους εργαζόμενους».

Εντατικούς ελέγχους κάνει ήδη και η Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία εντόπισε στο τυπογραφείο της «Ιριδας» (ιδιοκτησίας ΔΟΛ/Πήγασος) υπαλλήλους που δήλωναν εργαζόμενοι στο… «Ευρώπη». Σύμφωνα με την υπουργό, το πρακτορείο «Ευρώπη» το αρνήθηκε, γιατί δεν είχε δηλώσει τις υπερωρίες τους. Βρέθηκε και αδήλωτος εργαζόμενος, ενώ συνολικά επιβλήθηκε πρόστιμο 10.500 ευρώ.

Με αφορμή τις καταγγελίες του κ. Καραθανασόπουλου ότι οι εκδότες οδηγούν σε χρεοκοπία τα παλιά πρακτορεία και επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα, χωρίς χρέη, με λιγότερους και φτηνότερους εργαζόμενους, η κ. Αχτσιόγλου περιέγραψε τη χαρακτηριστική στάση των εταιρειών στις συναντήσεις που έγιναν στο υπουργείο Εργασίας.
Στην πρώτη τριμερή στο τέλος Αυγούστου, οι εργαζόμενοι του «Ευρώπη» κατήγγειλαν ότι υπάρχει μεταφορά του κύκλου εργασιών του συγκεκριμένου πρακτορείου στο «Αργος» και ότι τους χρωστούν δεδουλευμένα δύο μηνών. Το «Ευρώπη» δεν ανταποκρίθηκε, παραπέμποντας στο άλλο πρακτορείο, και σε επόμενη συνάντηση παραβρέθηκε και εκπρόσωπος του «Αργους», ο οποίος αρνήθηκε τη μεταφορά του κύκλου εργασιών, «γιατί κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν ομολογία της επιχείρησης ότι εδώ έχουμε μεταβίβαση και άρα θα έπρεπε να διατηρήσει όλες τις θέσεις εργασίας με τα ίδια δικαιώματα και με τους ίδιους μισθούς».
Αυτό αποτελεί και το πιο κρίσιμο στοιχείο, όπως είπε η Εφη Αχτσιόγλου, προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.
«Το ότι έχουμε καραμπινάτη μεταβίβαση, αυτό δεν χρειάζεται να το ψάξετε πολύ, από τη στιγμή που το σύνολο των δραστηριοτήτων του «Ευρώπη» μεταφέρθηκε στο «Αργος»», σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ και έφερε ως παράδειγμα το ότι η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» πήγε από το πρακτορείο «Ευρώπη» στο «Αργος» χωρίς καν να έχει υπογράψει σύμβαση."

ΣΗΜ. VALUEBET Για να υπάρχουν εργαζόμενοι στα πρακτορεία διανομής τύπου πρέπει να υπάρχει και ο έντυπος τύπος. Χωρίς ελευθερία και αυτονομία στην ενημέρωση πολύ σύντομα δεν θα έχει λόγους ύπαρξης και το σημερινό πρακτορείο διανομής, άρα ούτε και οι εργαζόμενοι του.
Οι απόπειρες δημιουργίας μονοπωλίων στο χώρο των ΜΜΕ παραπέμπουν σε μεσαιωνικές καταστάσεις και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο ισχυρισμός ότι η καταστροφή της μεσαίας τάξης αποτελεί μονόδρομο για την ανόρθωση της οικονομίας ανεξάρτητα αν τα μεγαλύτερα τμήματα της αστικής τάξης υπηρέτησαν τον κρατισμό και το μεγάλο κεφάλαιο που αποδείχτηκε μεγάλη φούσκα γεμάτη από κάστρα στην άμμο.


Στη συνέχεια ακολουθεί ανάρτηση που ανέβασε το valuebet στις 14 Αυγούστου με την οποία ανέδειξε το πρόβλημα που προέκυψε με  το κλείσιμο του πρακτορείου "Ευρώπη".

Προέχουν η αυτονομία και η ελευθερία της ενημέρωσης Print E-mail
Written by valuebet
Monday, 14 August 2017 21:05


Για δεύτερη φορά στην ιστορία των πρακτορείων διανομής τύπου γίνεται χρεοκοπία. Προηγήθηκε εκείνη του 2000 με την πτώχευση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Διανομής που αποτελούσε και μονοπώλιο.

Μετά την πτώχευση άλλαξε ριζικά υπέρ ορισμένων ισχυρών ο χάρτης στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και συγκεκριμένα υπέρ του συγκροτήματος Λαμπράκη και της Πήγασος.Οι δύο εταιρείες διαδέχτηκαν το Αθηναϊκό Πρακτορείο σε καθεστώς ημιμονοπωλίου και σε λιγότερα από  20 χρόνια βρέθηκαν στην ίδια περίπου θέση με αυτή που βρέθηκε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το κλείσιμο του πρακτορείου Ευρώπη , συμφερόντων Μπόμπολα, θα προκαλέσει πιέσεις στο σύστημα των εντύπων με άγνωστες τις συνέπειες.Το ότι ορισμένοι ισχυροί έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μεγάλα μερίδια μιας αγοράς που τελεί υπό κατάρρευση είναι σίγουρο. Όμως κάθε ενέργεια σε βάρος της ελεύθερης ενημέρωσης και χειραγώγησης της κοινής γνώμης πάντα φέρνει ολέθρια αποτελέσματα.

Ότι ακριβώς συνέβη και με την περίπτωση του Αθηναϊκού Πρακτορείου που ενίσχυσε συμφέροντα αλλα και παρέδωσε τη σκυτάλη της ενημέρωσης στην τηλεοπτική βαβέλ.Η  οποία με τη σειρά της παρέδωσε την σκυτάλη στη βαβέλ του διαδικτύου, την ανωνυμογραφία και την ψευτογραφία με τα γνωστά αποτελέσματα και την παραλίγο ολική χρεοκοπία της χώρας, την έξοδο της από την Ευρωζώνη που θα σήμαινε την  επιστροφή της στις σκοτεινές εποχές.

Σε μια εποχή που η χώρα έχει μεγαλύτερη ανάγκη όσο ποτέ την ελεύθερη ενημέρωση και τους   αδέσμευτους από αναγνώστες και συμφέροντα ενημερωτικούς μηχανισμούς  το νέο πλήγμα μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Και μέσα στο νέο τοπίο εύκολα μπορεί να δοθεί και η χαριστική βολή στη  χώρα η οποία  μπορεί να οδηγηθεί και σε εσωτερικές συγκρούσεις τις οποίες σήμερα κανένας δεν μπορεί να φαντασθεί.

Η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση οφείλει να βλέπει από διαφορετική οπτική γωνία τα θέματα της ενημέρωσης και να μην εστίαζει στα οικονομικά δεδομένα. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν προστατεύεται η αυτονομία των μέσων ενημέρωσης και η ανεξαρτησία του δημοσιογραφικού κόσμου.