Προέχουν η αυτονομία και η ελευθερία της ενημέρωσης Print E-mail
Written by valuebet   
Monday, 14 August 2017 21:05


Για δεύτερη φορά στην ιστορία των πρακτορείων διανομής τύπου γίνεται χρεοκοπία. Προηγήθηκε εκείνη του 2000 με την πτώχευση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Διανομής που αποτελούσε και μονοπώλιο.

Μετά την πτώχευση άλλαξε ριζικά υπέρ ορισμένων ισχυρών ο χάρτης στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και συγκεκριμένα υπέρ του συγκροτήματος Λαμπράκη και της Πήγασος.Οι δύο εταιρείες διαδέχτηκαν το Αθηναϊκό Πρακτορείο σε καθεστώς ημιμονοπωλίου και σε λιγότερα από  20 χρόνια βρέθηκαν στην ίδια περίπου θέση με αυτή που βρέθηκε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το κλείσιμο του πρακτορείου Ευρώπη , συμφερόντων Μπόμπολα, θα προκαλέσει πιέσεις στο σύστημα των εντύπων με άγνωστες τις συνέπειες.Το ότι ορισμένοι ισχυροί έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μεγάλα μερίδια μιας αγοράς που τελεί υπό κατάρρευση είναι σίγουρο. Όμως κάθε ενέργεια σε βάρος της ελεύθερης ενημέρωσης και χειραγώγησης της κοινής γνώμης πάντα φέρνει ολέθρια αποτελέσματα.

Ότι ακριβώς συνέβη και με την περίπτωση του Αθηναϊκού Πρακτορείου που ενίσχυσε συμφέροντα αλλα και παρέδωσε τη σκυτάλη της ενημέρωσης στην τηλεοπτική βαβέλ.Η  οποία με τη σειρά της παρέδωσε την σκυτάλη στη βαβέλ του διαδικτύου, την ανωνυμογραφία και την ψευτογραφία με τα γνωστά αποτελέσματα και την παραλίγο ολική χρεοκοπία της χώρας, την έξοδο της από την Ευρωζώνη που θα σήμαινε την  επιστροφή της στις σκοτεινές εποχές.

Σε μια εποχή που η χώρα έχει μεγαλύτερη ανάγκη όσο ποτέ την ελεύθερη ενημέρωση και τους   αδέσμευτους από αναγνώστες και συμφέροντα ενημερωτικούς μηχανισμούς  το νέο πλήγμα μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Και μέσα στο νέο τοπίο εύκολα μπορεί να δοθεί και η χαριστική βολή στη  χώρα η οποία  μπορεί να οδηγηθεί και σε εσωτερικές συγκρούσεις τις οποίες σήμερα κανένας δεν μπορεί να φαντασθεί.

Η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση οφείλει να βλέπει από διαφορετική οπτική γωνία τα θέματα της ενημέρωσης και να μην εστίαζει στα οικονομικά δεδομένα. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν προστατεύεται η αυτονομία των μέσων ενημέρωσης και η ανεξαρτησία του δημοσιογραφικού κόσμου.

Last Updated on Tuesday, 15 August 2017 00:02