Συσπείρωση στις αξίες Print E-mail
Written by valuebet   
Thursday, 17 November 2016 03:03


Επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου η σημερινή μέρα. Πέρασαν 43 χρόνια από τότε που η ελληνική νεολαία εξεγέρθηκε απέναντι στο στρατιωτικό καθεστώς το οποίο ανέβηκε στην εξουσία δια της βίας και των όπλων  για τους δικούς του θολούς , υπαρκτούς και ανύπαρκτους λόγους. Το αίτημα των εξεγερθέντων στο Πολυτεχνείο όμως ήταν ξεκάθαρο και υπαρκτό.  Ελευθερία, δικαίωμα επιλογής, ενα καλύτερο μέλλον.

Ο απολογισμός που επιχειρείται για τα αποτελέσματα της  εξέγερσης δεν ευσταθεί σαν διαδικασία. Η εξέγερση πέτυχε οι στρατιωτικοί διασπάστηκαν και στο τέλος παραδόθηκαν και παρέδωσαν την εξουσία. Η εξέγερση δεν είχε εξουσιαστικό χαρακτήρα, ούτε εφήρμοσε κάποιο συγκεκριμένο οικονομικό μοντέλο, υπηρέτησε έναν συγκεκριμένο σκοπό με απόλυτη επιτυχία. Η γενιά της μεταπολιτευσης έκανε λάθη και οδήγησε τη χώρα κοντά στην κατάστροφη όμως δεν έχει καμιά σχέση με την εξέγερση της ελληνικής νεολαίας. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα στο χρόνο και στο χώρο.

Η σημερινή μέρα προσφέρεται για μια εκτίμηση σε ότι αφορά το μέλλον της χώρας σε ένα παγκοσμιοποιημένο τοπίο. Η αλήθεια ειναι ότι η χώρα εχει περάσει σε μεγάλο ποσοστό στα χέρια των εχόντων, εσωτερικού και εξωτερικού. Η οικονομική ισχύς έχει πάρει τον ελεγχο όμως είναι πλήρως αδύναμη να κρατήσει όρθια τη χώρα. Καθε ισχύς για να υφίσταται πρέπει να πατάει σε βάσεις , δεν υπάρχει ανάποδη πυραμίδα στην κορυφή της οποίας μπορεί να στηρίζεται ένας ολόκληρος λαός.

Τη χώρα δεν μπορεί να τη σώσουν  ο πλούτος, και  οι πολιτικοί. Άλλωστε ούτε ο πλούτος ούτε το πολιτικό σύστημα διέγνωσαν έγκαιρα το πρόβλημα και τα αδιέξοδα. Οι πολιτικοοικονομικοί εξουσιαστές και οι υπηκόοι τους  έγιναν σοφότεροι  και συνειδητοποίησαν  την πραγματικότητα αλλά αυτή η επίγνωση δεν αλλάζει από μόνη της το μέλλον.

Ουσιαστικά η χώρα πρέπει να συσπειρωθεί στους άξονες της λογικής και του δικαίου. Αν δεν το κάνει τότε θα γνωρίσει εξεγέρσεις που θα ισοπεδώσουν μέχρι και πανύψηλα προσωπικά κάστρα ,εντός και εκτός συνόρων.  Αργήσαμε να αντιληφθούμε το οικονομικό πρόβλημα αν αργήσουμε να αποδεχτούμε  ότι μόνο η συσπείρωση πάνω στις χαμένες αξίες μπορεί να μας σώσει από το χάος τότε ας ετοιμαστούμε να υποδεχτούμε τα πολύ χειρότερα. Τα οποια  αγενέστατα, και αναιδέστατα δεν θα χτυπήσουν καν την πόρτα.