Αναδημοσίευση από το euro2day.gr PDF Print E-mail
Written by valuebet   
Sunday, 19 June 2016 14:24

Αναδημοσίευση από το euro2day.gr

Μέσα σε μία εβδομάδα, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει δύο κρίσιμες αποφάσεις για τη διοίκηση της ΕΕΕΠ και το μονοπώλιο στον Διαδικτυακό Στοιχηματισμό, που ενδέχεται να αλλάξουν την αγορά τυχερών παιχνιδιών. Ο ΟΠΑΠ και οι 24 εταιρίες ηλεκτρονικού τζόγου.

Ερχεται η ώρα της αλήθειας για τις κυβερνητικές επιλογές στην αγορά τυχερών παιχνιδιών καθώς μέσα στο επόμενο δεκαήμερο καλείται να λάβει αποφάσεις που καθυστερούν επί μήνες και θα έχουν καθοριστικές συνέπειες στην εξέλιξη του κλάδου.

Πρώτον, στις 19 Ιουνίου αποχωρεί οριστικά από τη διοίκηση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) ο κ. Αντώνης Στεργιώτης, η θητεία του οποίου έληξε πριν από έξι (!) μήνες, χωρίς να παραταθεί ή να αντικατασταθεί.
Την ίδια ημέρα λήγει η θητεία άλλων τεσσάρων μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΕΠ, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη ακόμα και η εκτέλεση των καθημερινών καθηκόντων της ρυθμιστικής αρχής στην αγορά τυχερών παιχνιδιών.

Συνεπώς η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει εντός της προσεχούς εβδομάδας τι θα κάνει με τον κ. Στεργιώτη και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΕΠ, γιατί από τις 20 Ιουνίου η επιτροπή δεν θα μπορεί να λάβει ούτε στοιχειώδεις αποφάσεις, όταν το καλοκαίρι είναι "καυτό" τουλάχιστον από πλευράς αθλητικού στοιχηματισμού, με Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και Ολυμπιακούς Αγώνες.

Χωρίς πρόεδρο και τέσσερα μέλη η ΕΕΕΠ π.χ. δεν θα μπορεί να λάβει αποφάσεις για τις διαφημιστικές καμπάνιες στις οποίες ενδέχεται να προχωρήσει ο OΠΑΠ ενόψει των σημαντικών αθλητικών γεγονότων του καλοκαιριού, ενώ δεν θα καλύπτονται οι απαιτήσεις του νόμου για την εποπτεία των καζίνο, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος λουκέτου!
Το ίδιο θα συμβεί και με την τριμελή επιτροπή της ΕΕΕΠ η οποία, με βάση τον νόμο, εποπτεύει τον OΠΑΠ. Στην αγορά υποστηρίζουν πως ενδέχεται το κενό με την υπολειτουργούσα ΕΕΕΠ να το εκμεταλλευτούν ορισμένοι που ήδη λειτουργούν με το καθεστώς της "προσωρινής άδειας", ώστε να αυξήσουν τα μερίδιά τους.

Υπενθυμίζεται πως η σκληρή στάση του κ. Στεργιώτη, που επιμένει στην εφαρμογή αυστηρού κανονισμού για τα VLTs, οδήγησε τη διοίκηση του OΠΑΠ στην αναστολή της επένδυσης και στην προσφυγή στη διεθνή διαιτησία για τη διεκδίκηση ενός δισ. ευρώ. Η διοίκηση του οργανισμού επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία, όπως συνέβη και στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, πως η επένδυση των VLTs θα προχωρήσει μόνο αν αλλάξει ο κανονισμός.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καλείται εντός των ημερών να προχωρήσει σε εισήγηση για τα νέα μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΕΠ, ή την ανανέωση της θητείας των υφιστάμενων μελών και του σημερινού προέδρου. Η θητεία του κ. Στεργιώτη και των άλλων μελών του Δ.Σ. της επιτροπής έχει λήξει από τις 19 Δεκεμβρίου 2015 και δεν μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις τους πέραν της 19ης Ιουνίου, χωρίς να ληφθούν αποφάσεις από την κυβέρνηση.

Μια ακόμα πιο δύσκολη εισήγηση καλείται να κάνει ο κ. Τσακαλώτος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 20 Ιουνίου. Τότε εκπνέει η προθεσμία που έχει λάβει η κυβέρνηση ώστε -κατά κάποιο τρόπο- να απαντήσει αν ο OΠΑΠ έχει αποκλειστικό δικαίωμα στον διαδικτυακό αθλητικό στοιχηματισμό και στα άλλα τυχερά παιχνίδια μέσω Διαδικτύου. Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι καθαρά πολιτική αλλά καθόλου εύκολη, καθώς θα οδηγήσει σε σειρά νομικών και άλλων επιπτώσεων.

Για τη διοίκηση του OΠΑΠ το ερώτημα έχει απαντηθεί: Ο Οργανισμός έχει την αποκλειστικότητα στο Διαδικτυακό Στοίχημα με βάση τις σχετικές συμβάσεις. Το λέει με κάθε ευκαιρία και επαναλαμβάνει πως θα διεκδικήσει με κάθε τρόπο τα νόμιμα δικαιώματά της.

Την ίδια στιγμή, όμως, λειτουργούν με καθεστώς "προσωρινής άδειας" 24 εταιρείες που παρέχουν τυχερά παιχνίδια μέσω Διαδικτύου, με την κυβέρνηση να εξαγγέλλει πως θα προχωρήσει σε διαδικασία παροχής "κανονικών αδειών" στους συγκεκριμένους ομίλους.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να επιδιώκει να καθυστερήσει την απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα (είναι το ένα από τα τρία ερωτήματα που έχουν θέσει οι κοινοτικές υπηρεσίες στο πλαίσιο έρευνας για την ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών) ακόμα και μέχρι το 2020, χρονιά κατά την οποία λήγουν διάφορες εκκρεμότητες με τον OΠΑΠ.

Ομως φαίνεται πως η τακτική του ουδέν μονιμότερον του προσωρινού δεν αποδίδει αφού όλοι είναι δυσαρεστημένοι. Και ο OΠΑΠ, και οι Βρυξέλλες, και ορισμένοι από τους διαδικτυακούς ομίλους που είναι ή θέλουν να μπουν στην ελληνική αγορά.

Αν η κυβέρνηση απαντήσει πως ο OΠΑΠ έχει το μονοπώλιο στον Διαδικτυακό Στοιχηματισμό, τότε πώς θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για νέες άδειες όπως εξαγγέλλουν διάφορα στελέχη της; Μήπως οι αποφάσεις θα ισχύσουν μετά το 2020, οπότε και λήγει το σημερινό καθεστώς και μέχρι τότε συνεχίσουμε να βαδίζουμε με το σημερινό μοντέλο των "προσωρινών αδειών" που κληρονόμησε η κυβέρνηση; Μέσα στις επόμενες ημέρες θα γνωρίζουμε.

Διαβάστε το άρθρο "Τυχερά παιχνίδια: Η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση" στην πηγή "www.euro2day.gr"